HNL.hr > Komentari

Tema dana

Transferi: Top 10 po
interesu, vrijednosti
pa i cijeni

16.01.2017.
Transferi: Top 10 po interesu, vrijednosti pa i cijeni
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Teče prijelazni rok, zimi mu je trajanje ograničeno 1. i 31. siječnjem. Kao i obično ne manjka zanimanja za nogometaše hrvatskih klubova, stoga nije isključen ples milijuna premda je u ovom dijelu godine mercato uvijek skromniji. Navodimo desetoricu najintrigantnijih, zasad su transferirana tek dvojica...

LOVRE KALINIĆ (r. 3. travnja 1990.) HNK Hajduk je zamijenio KAA Gentom. Reprezentativni vratar bio je procijenjen na 3,75 milijuna eura, no koštaš zapravo onoliko koliko možeš dobiti. Poslovne strane usuglasile su 3,1 milijun eura od čega bi Kalinić, navodno, odmah trebao dobiti 620 tisuća pa godišnje s bonusima zarađivati oko 750 tisuća eura. Nema sumnje da su Belgijanci zadovoljni. Poodavno je konstatirana ponuda Aston Ville te, eventualno, Chelseaja, no s engleskim tržištem je nezgodno zbog kompliciranog ishođenja radne dozvole – moraš imati barem 75 posto nastupa za A-reprezentaciju u posljednje dvije sezone. Neko vrijeme oglašavao se i Anderlecht; eto mu Lovre u istoj ligi!

MATEJ MITROVIĆ (r. 10. studenoga 1993.) također je sve sredio brzo pa iz Rijeke pohitao u Istanbul, Bešiktašu. Jedan od najperspektivnijih hrvatskih stopera postigao je iznos adekvatan procjeni stručnjaka Transfermarkta: oko 4 milijuna eura, možda 4,1 a po nekim izvorima i 4,2. Godišnje će inkasirati i više od milijuna, navodi se svota od 1,4 milijuna eura. Međutim, dogodilo se nešto zaista neobično – čim se raspakirao na Bosporu, stigla je vijest da ga bezuvjetno želi Anderlecht koji je i Riječanima nudio 5 milijuna ali je zakasnio. Šuška se da će lukavi Turci pristati ili na prodaju pa, dakle, u nekoliko dana zaraditi milijun eura, ili će MM-a posuditi do ljeta...

ANTE ĆORIĆ (r. 14. travnja 1997.) stalno je na maksimirskim izlaznim vratima. Kako ne bi bio kad statusom dragulja golica maštu i želju najbogatijih kontinentalnih klubova. Dugo je kolo vodio Manchester City, onda se ljeti 2016. tobože povukao iako nije previše protestirao na odštetni zahtjev Plavih težak 16 milijuna eura. Umiješao se i Liverpool, cijena je skočila na 18 milijuna, ni West Ham nije ostao ravnodušan, kako i bi kad Slaven Bilić predobro zna što zna Ante. Tko zna hoće li se obnoviti interes Chelseaja, Porta, Real Madrida? Novi u redu su Milan i gradski suparnik Inter. Izvjesno je da iznos ni u kojoj varijanti neće jer ne može biti manji od „cenera“!

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ (r. 22. lipnja 1991.) ovih se dana dopao Kinezima, osobito pogotkom Čileancima, kasnijim pobjednicima China Cupa. Istog časa je suknula ploča tamošnjeg drugoligaša Beijing Enterprisesa na kojoj je pisalo 5 milijuna eura. Rijeci. Franku zagarantirana 2 milijuna eura po svakih 12 mjeseci. Odbijeno bez većeg razmišljanja.

FILIP BENKOVIĆ (r. 13. srpnja 1997.) je strahovito mlad, a već skoro prominentan središnji branič Dinama koji se nipošto ne bi zadovoljio deklaracijom međunarodnih trgovaca koji spominju 3 milijuna eura. Smiješno, Modri ne bi Filipa pustili na za tri ili četiri ili pet puta više. Tako da Lille uzalud tehnicira s 9-10 milijuna. Celtic se više valjda i ne javlja, svjestan da mu džep nije dostatno dubok. U kuloarima se šaptalo i o mogućoj ponudi Manchester Uniteda. Zašto ne! S tim da svaki kupac mora računati da do Benkovića ne može bez 20 milijuna eura. Danas ne vrijedi toliko? Vrijedit će sutra, čemu žurba...?

NIKOLA VLAŠIĆ (r. 4. listopada 1997.) podiže svoju letvicu skoro onako i onoliko koliko njegova sestra Blanka podiže svoju, spremajući se skočiti nebu pod oblake. Zasad je Nikola službeno tu negdje, oko 4-4,5 milijuna eura. Nica i Monaco voljni su isporučiti 3. Neće moći, neće proći. Majstor s mora ne upušta se u pregovore bez 5 milijuna. Ne tako davno baratalo se s misterioznih 10 milijuna jednog engleskog premijerligaša, zasigurno iz Londona (Arsenal, Chelsea, Tottenham...?) ili Manchestera (United ili City?) Daj bože da se taj gigant ponovo oglasi.

EL ARBI HILLAL SOUDANI (r. 25. studenoga 1987.) trenutačno je s reprezentacijom Alžira na Afričkom kupu nacija u Gabonu. Daleko od Zagreba, ne i od kombinacija. U kolovozu 2016. odbio produžiti ugovor s Dinamom, oko Nove godine nije se baš izjasnio o rečenici predsjednika Mirka Barišića da su Modri spremni plaćati mu milijun eura po natjecateljskoj godini. Ne krije Soudani težnju za zapadom. U điru je bio Swansea, prije Trabzonspor i Fenerbahče, poslije Seattle Soundersi iz MLS-a. Tarifa nije dvojbena: barem 4-5 milijuna eura. Ili i svih 8, možebitno i 10!? Dugo je pod Sljemenom, od ljeta 2013. i malo mu je već dosadno. No kako bez njega stići i prestići Rijeku!?

FILIP BRADARIĆ (r. 11. siječnja 1992.) uskovitlao je prašinu bez vlastite želje i potrebe. Naime, West Bromwich Albion se, tvrde bolje upućeni, „pojavio niotkuda“ i na stol bacio 10 milijuna eura. Na Rujevici su zadržali koncentraciju i odgovor „Nismo informirani, a nismo ni zainteresirani, Filip ostaje jer nam treba za naslov prvaka!“ Činjenica jest da je riječkom Splićaninu, odličnom u svakom smislu, cijena unatrag nekoliko mjeseci porasla za nekoliko milijuna.

STEFAN RISTOVSKI (r. 12. veljače 1992.) u cijelosti se razvio kod Matjaža Keka. Evidentno mu kvarnerska klima odgovara dosta više od skopske, a i stvarno je potencijal. Nije dvojbeno da je kupac spreman platiti i dvostruko više od nominalne cijene 1,5 milijuna eura. Spekuliralo se da Sampdoria donosi najmanje 2,5. I da je voljna dizati. Onda se ipak predomislila. Pismo namjere prethodnog je ljeta poslao istanbulski Basaksehir. Ove zime pak madridski Atletico; zar mu zaista treba iako ima Šimu Vrsaljka i Juanfrana Torresa? Jedno je jasno: nema ispisnice bez „petarde“, pa kome pravo, kome krivo!

LEONARDO SIGALI (r. 29. svibnja 1987.) rado bi se vratio kući u Argentinu. Dinamov sportski direktor Marijan Vlak poručuje da nije na prodaju. Racing iz Buenos Airesa bi kupio Sigalija, ali ne bi poslao 2,5 milijuna eura koliko vrijedi, onako odoka, nego 500 tisuća manje. Čini se da neće uspjeti i zbog toga, tko mu je kriv!

Eto tako. Bila je to slika desetorice poredane bez pretenzija, principom „kako koji naiđe“. Veseli što su se etablirali u MAXtv Prvoj ligi. Ne samo oni, naprotiv!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...