HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Ivan Mance: "Rijeku
nose kvaliteta i
atmosfera!"

27.02.2017.
Ivan Mance: "Rijeku nose kvaliteta i atmosfera!"
foto: nk-rijeka.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Zaprešićkim zapadnim stajanjem odzvanjalo je „Rijeka je najbolje od svega“, a nedaleko tribine istok stajao je bus čije stranice krasi poruka „Zajedno smo Rijeka“. Na igralištu dominacija vodeće momčadi prvenstva iako je Inter tvrda kost; kaznena ekspedicija s Rujevice očito ne zna stati...

Svršetkom utakmice koju su Riječani dobili 2:1 veliki promet u sudačkoj svlačionici – svratili su domaći trener Samir Toplak i direktor Branko Laljak, u izaslanstvu gostiju bili su trener Matjaž Kek i zamjenik sportskog direktora Ivan Mance. Pa odreda komplimentirali. Dakako da je arbitru Anti Vučemiloviću-Šimunoviću te pomoćnicima Tomislavu Petroviću, Miri Grgiću i Dariju Belu bilo drago. To prije što se u uvertiri pisalo i govorilo svašta tako da je izazovnih 90 minuta bilo opterećeno raznim refleksima prošlosti i sadašnjosti, prigušenom strepnjom. Kad ono – svi zadovoljni.

Čak i Mance!

- Istina je da ponekad planem, uglavnom razložno. Odstrane me s klupe i kazna je tu. Ove nedjelje stvarno nije bilo povoda, sucima mogu jedino čestitati – podvukao je Ivan.

Apsolutno kulturan i korektan čovjek. To što ga povuku emocije prilično je shvatljivo, još je mlad (34), impulzivna reakcija posljedica je trenutačne neraspoloženosti. I u suprotnosti s temperamentom sportskog direktora Srećka Juričića, posrijedi je spoj vatre i vode, uzajamno uvažavanje i dopunjavanje za valjda idealnu kombinaciju.
- Na ovoj dužnosti sam tri godine. Sa Srećkom se slažem izvanredno, bolje ne može. Stoti put ponavljam da je privilegija surađivati s takvim stručnjakom i gospodinom, samo trebaš biti pametan pa to silno znanje i iskustvo upijati, primjenjivati, koristiti.

Mance je pravi sportaš, bivši vratar od formata i po konstituciji i po perspektivi.
- Ja sam dijete Orijenta.

Kako to da je zarana, praktički kao 20-godišnjak, pristupio Varteksu?
- Varaždinci su tada bili primjer organiziranosti, jedan od najboljih klubova Hrvatske.

U međuvremenu je dva „mandata“ proveo na Kantridi, tko mu je bio konkurent za mjesto među vratnicama?
- Prvo Velimir Radman, potom Ivan Vargić i Robert Lisjak. Pola sam branio, pola nisam. Bilo je dosta problema s ozljedama tako da i nisam stigao napraviti više.

Što ga je sve mučilo?
- A što nije: koljeno, leđa, rame. Sitne kontuzije ne pamtim. Bilo pa prošlo, tu sam eru prekrižio, toliko da nikad ne branim ni rekreativno... Uživao sam učiti od golmanskih trenera-specijalista Vlade Tićaka, Marijana Mrmića, Marijana Bjelanovića, Siniše Ćalete, Mladena Žganjera. Sa svima ostao u odličnim odnosima, prijatelj i danas.

Karijera profesionalca podrazumijevala je i odlazak u Izrael, u Maccabi Petah Tikvu. Ipak, najljepše je kod kuće. Poglavito u ovakvoj Rijeci.
- Novi posao, novi život. Uživam.

Ove sezone dotični Bijeli ne znaju za poraz u 22 nastupa. S tek četiri remija. S najviše datih (44) i najmanje primljenih (11) pogodaka. Impresivne sigurnosti i uvjerljivosti.
- Po povratku iz Zaprešića svratili smo na večeru, zapravo marendu, u Fužine. Osjećali smo se fantastično, kako i ne bismo kad smo Diva iz predgrađa na njegovom terenu svladali poslije deset godina!

Već spomenuta Armada ponosno je toga popodneva isukala trenerovu sliku i rečenicu „Zbog tebe smo to što jesmo“. Kek je doista čudesan. Naime, premda i nema najbolje igrače, ima najbolju igru!
- Treba li išta dodati? Svi cijene naš stil, našu moć. Nogomet osebujan po načinu, pristupu, razvoju svih potencijala. Matjaž udara pečat, a dio velikih pohvala dopire i do nas iz pratećeg ešalona budući da sudjelujemo u realizaciji sportske politike.

Da, u transferima. Izvrsno kupuju i prodaju.
- Usuglašavamo se sva trojica. Normalno da uvijek ne rezoniramo jednako, da se ne slažemo u svemu. Važna su stavka i financije, stoga je nužno konzultiranje s predsjednikom Damirom Miškovićem.

Nije tajna da je klupski proračun definiran na kunskoj protuvrijednosti za sedam milijuna eura.
- Znamo okvire i limite, oni automatski štošta određuju.

Štošta, ne i sve, s obzirom na to da se za isti novac katkad nudi ova ili ona opcija, zato upravljači s Rujevice pozorno vijećaju i povlače najlogičnije poteze. Doima se da je u svakom prijelaznom roku, posebno ljetnom, promenada čak i pretjerana, pojedince se pušta neovisno o potrebi?
- Znate kako je, ne sleti bogata ponuda po narudžbi. Ako je to prilika da nogometašu omogućimo rješavanje egzistencija, a da pritom pristojno zaradimo, nema embarga.

Oni to sebi priušte i zato što ne dvoje da će opet popuniti kadar, solidno pa i jeftino. I tako putuju, eto ih daleko na čelu, na vrhu, vješto održavaju šest bodova prednosti.
- Osnovno je da je klub sređen, uspješan, ugledan. Radimo u perfektnim uvjetima, ekipirani u svakom segmentu. A na prodaju najistaknutijih igrača osuđen je svaki hrvatski klub jer jako su skromni prihodi od tv-prava i marketinga.

Rijeka barem nešto namakne od ulaznica.
- Armada se navikla na novu lokaciju, ujedinjeni smo i baš nam je lijepo.

Mance je odmahnuo rukom na pitanje spremaju li već scenarij proslave naslova prvaka?
- Ni govora! Zvučat će kao floskula i demagogija, ali zaokupljeni smo jedino prvom sljedećom utakmicom. Konkretno, ovom u srijedu, s Osijekom u polufinalu nacionalnog kupa. Svjesni da sastav iz Gradskog vrta ne dolazi na izlet, da je na strani opasniji nego kod kuće.

Onda, u subotu, primaju Lokose:
- Postava izričite potentnosti. Nemamo pravo na opuštanje. Ne bismo ga imali ni da je šest bodova fore tri kola prije kraja natjecanja, nikad ništa nije zagarantirano.

Odbio je komentirati najopasnijeg suparnika Dinamo, ne pomišljajući isporučiti ni „a“ glede kaznenog udarca za pobjedu Plavih u Vinkovcima:
- Ni slučajno. Drugi nas ne zanimaju. Okrenuti smo samo sebi, brinemo svoje brige. Borimo se punim nabojem, dajemo i davat ćemo sve nadajući se da će nas to dovesti do sna. Do ostvarenja svih snova!

Bore se i ne boje, nikoga?
- Nikada nikoga. Idemo hrabro. Svaki put po sve. Presretni i uistinu povlašteni što djelujemo u tako ugodnom, poticajnom okruženju, što je cijeli grad uz svoje ljubimce.

Neovisno o modernističkim atributima rujevičkog objekta, ne odustaju od legendarne Kantride:
- Ona je naša uspavana ljepotica. Očekujemo povratak sljedećih godina.

Sve nestrpljivije očekuju i dolazak jedne osobite persone:
- Predsjednika Miškovića nema već skoro dva mjeseca, toliko jer zauzet poslom u Nigeriji. Vrlo nedostaje njegova energija.

Tko zna kako bi bilo da se Damir nije „umiješao“, prvo sve spasio, zatim podignuo do neslućenih visina. Bez ino-injekcije Rijeka bi eventualno i presušila...
- MAXtv Prva liga zadovoljava sve kriterije, napreduje iz sezone u sezonu, privlači, intrigira, nerijetko i inspirira. Ne manjka propusta, ali ni uzbudljivosti, zanimljivosti, vrijednosti. Šteta što infrastruktura nije bolja. Rijekina je bez prigovora, no ja bih volio da je takva svima. Vrijeme je da joj se posvete i prvoligaši, i lokalna zajednica i – država.

Ivan Mance u svom gradu završava studij poslovnog upravljanja i marketinga. U skladnom je braku s Anom, kćerkom poznatog i priznatog nogometnog djelatnika Duška Grabovca. Razumije se s tastom:
- Kako ne. Tko ne bi. On je predan ovom sportu i kad nije neposredno uključen, on je stvarao HNS, od njega se ima što naučiti, služi za uzor i putokaz.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...