HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Jerko Leko: "Franko,
blistaj uvijek, samo
ne u subotu!"

03.05.2017.
Jerko Leko: "Franko, blistaj uvijek, samo ne u subotu!"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Velika je karijera velikog nogometaša Jerka Leke (37), prvotimca Dinamo Zagreba i Dynamo Kijeva, Monaca te  Lokomotive u kojoj je skoro godinu dana član stožera. Treba li podsjećati i na 59 nastupa za Vatrene?

Njegov zaštitni znak je nedužni osmijeh. Zašto naglašavamo baš tu - nedužnost? Zato što smo valjda svi u utorak gledali polufinale Lige prvaka Real - Atletico i svjedočili kako Cristiano Ronaldo zabija sva tri pogotka pokraj indisponiranog crnogorskog internacionalca Stefana Savića. Da je CR7 bio pod Jerkovim nadzorom, kao „onda“ u Maksimiru, sve bi bilo drukčije...
- Ja ga sigurno ne bih tek promatrao, pa makar mu ostao štošta dužan!

Leko, izvanredni povučeni vezni, prethodnih je sezona u hrvatskom prvenstvu stekao status preoštrog fajtera i stoga su neki kritizeri tvrdili kako mu žuti karton valja pokazati već u svlačionici!
- Ili najkasnije u tunelu. Što uopće komentirati. Nisam igrao oštrije od većine drugih. Niti povlačio nogu ma koliko start bio nezgodan i za mene. No znao sam da se poslije javne opomene moram smiriti, ne forsirati i dobiti još jednu.

Sve je rizik posla, sve ide u rok službe. Kako je njemu na novoj dužnosti?
- Sjajno. Šefu Mariju Tokiću asistiram upravo u radu s defenzivnim veznima Ivanom Šunjićem, Lukom Capanom i Lukom Ivanušecom, s obranom općenito; s ofenzivcima se bave Edo Mujčin i Draženko Prskalo. Volim raditi, važno je da imam prostora za učenje i napredovanje. Lokomotiva je super sređena, direktor Božidar Šikić pazi da nam ne nedostaje ništa tako da potpuno možemo posvetiti obvezama.

Jerko je i student Akademije nogometa HNS-a, dokud je stigao?
- Do B-licence, upisao semestar za A. Malo kasnim za svojom generacijom, za Joeom Šimunićem i Ogijem Vukojevićem, zbog toga što sam duže igrao i nisam dospio na sve. Ali hoću.

Naravno da mu ne manjka ambicije, naravno da se zasad sve svodi na Kajzericu. I na Sesvete u kojima je nogometno (sve)učilište kojim ravna prof. Vatroslav Mihačić.
- Učim često, rado. Razvijam pogled drukčiji od igračkoga, izučavam psihološke postavke, nastojim biti kompletan. Veseli kad pomažeš mladima, kad shvatiš da su sve bolji i bolji.

Ponosi se juniorskim sastavom, najboljim u državi:
- Tri kola prije kraja imamo devet bodova prednosti i praktički smo prvaci, zar to nije divno! Škola radi odlično, interes je fantastičan: klinci dolaze i dolaze, svjesni da će biti na pravoj adresi, a i roditelji su se uvjerili da je Lokomotiva idealna za mlade, kojima se odnedavno bave i Kristijan Polovanec i Jasmin Agić.

Seniori se pak ovog tjedna bave Rijekom!
- Bit ćemo spremni i raspoloženi.

Ne i kompletni:
- Zbog tri žuta kartona izostaje Fran Karačić, zbog manje rupture mišića Lovro Majer, a zbog duže smetnje izazvane kurjim okom i žuljem neće biti Luke Ivanušeca.

Kako se suprotstaviti lideru?
- Muški. Riječani se razlikuju, nije to momčad koja je prijašnjih sezona zapinjala na tzv. malima, po nekoliko puta igrajući neodlučeno sa Slavenom Belupom i Interom. U ovoj nema takvih podbačaja zahvaljujući čemu su oni odmakli Dinamu, a ne Dinamo njima, u prednosti toliko da ne odlučuju derbiji.

Misli da je razlog evidentan:
- Matjaž Kek pronašao je pojedince koji se uklapaju u njegovu viziju i strategiju. Dominira ozbiljnost i odgovornost, discipliniranost u ionako čvrstoj koncepciji. Ali, varaju se ako računaju da će u Kranjčevićevoj lako do bodova!

Lokomotiva će igrati za sebe, ne za Dinamo?
- Uvijek je tako, ne zanima nas tko zbog Lokosa profitira ili strada. Želimo 5. mjesto, koje doduše ne vodi u kvalifikacije za europski kup budući da su Osijek i Hajduk nedostižni, no ono nam pripada, po svemu. Točno je da plaćamo cijenu dragovoljnom iscrpljivanju u pohodu na Europsku ligu - a što smo trebali, predati se, nastupati s pričuvama...

Komplimentira suparniku:
- Premda teoretski nije gotovo, Rijeka će vjerojatno osvojiti naslov. Zasluženo, bez prigovora. Tri godine tražila je dobitnu formulu i napokon je pronašla. Krasi je i kompaktnost i rastrčanost. Svakako i razigranost.

Glavni akteri u bijelom?
- Pod br. 1 moj prijatelj Franko Andrijašević!

Prijatelj i bivši suigrač.
- Posrijedi je nogometaš reprezentativnog kalibra i osoba za uzor. Nerijetko se čujemo i zezamo. Naime, ne ustručava se pitati za poneki savjet, a ja mu ovih dana poručujem „Javi se kad prođe naša utakmica, najranije u nedjelju!“

Zamijetio je Andrijaševićevu izjavu da neće slaviti bude li strijelac:
- Lijepo od njega, lijepo i nepotrebno. Neka ne brine – neće zabiti jer neće biti u prilici! Znamo kako ga motriti i blokirati, ne dopuštajući ulazak iz drugog plana.

Tko će još biti pod posebnim tretmanom?
- Gotovo svi. Nije upitno da je njihova osnovna snaga u četverokutu Filip Bradarić - Franko Andrijašević - Marko Vešović - Mario Gavranović. S tim da puno znači i Josip Mišić. Također i Stefan Ristovski, koji je ipak zastao, više nije tako superioran tamo zdesna. Uvažavamo i Alexandera Gorgona. Međutim, sve se vrti oko Franka, za Franka. On je najjači. Bit će mi jako drago kad i ako na ljeto pronađe odgovarajući inozemni angažman. Vrijeme je da bogato naplati sve što je igrački učinio i nogometaški stekao u Hajduku, Dinamu, Lokomotivi i Rijeci. Ovo je zaista njegova sezona!

U vezi sa subotom na Zagrebovom stadionu Jerko kaže i ovo:
- Imamo zamjene za Majera i Ivanušeca, to su Josip Ćorić i Ali Karimi. Stabilizirali smo se. Usprkos tome što su rezultati promjenljivi, miru i motivu pridonosi igra kakvu želimo: prepoznatljiva, laka, protočna, nalik onoj kad smo bili u vrhu ljestvice. Nadam se da ćemo biti opet.

U vezi s novom natjecateljskom godinom golica pitanje hoće li Dinamo uistinu povući sve svoje, dakle Adriana Šempera, Amira Rrahmanija, Antu Majstorovića, Endrija Cekicija, možda i Dejana Radonjića?
- Eventualno dvojicu-trojicu. Jezgra našeg sastava ostaje: Karačić, Šunjić, Capan, Majer, Ivanušec.

Plus Denis Kolinger, Petar Bočkaj, Jan Doležal, Eros Grezda.
- Mnogo očekujemo od mladih, dosad uglavnom nepoznatih Maksima Oluića i Matka Babića koji je izvrstan u vodećem drugoligašu Rudešu.

Toliko Jerko Leko. Čovjek čija se sluša.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...