HNL.hr > Komentari

Cibalia i Split

Borba za licencu i
spas

10.05.2017.
Borba za licencu i spas
foto: Gordan Laušić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Financije i rezultati brinu dva najlošije plasirana prvoligaša, od kojih jedan na žalost mora ispasti, a drugi će na sreću status braniti u play-offu s drugim iz Druge HNL. Kakva je situacija na negdašnjem Stadionu mladosti odnosno u Parku mladeži?

Dva su boda na strani Splita, 18-16, no u međusobnim susretima bolje stoje Vinkovčani (2:2, 1:0, 0:1, 1:0). Raspoloženje se mijenja iz kola u kolo, čini se da je trenutačno za nijansu povoljnije kraj Bosuta. Prosudite sami tko ima više izgleda s obzirom na raspored četiri preostale utakmice:
- Cibalia ide Istri 1961, prima Osijek, ide Rijeci, prima Lokomotivu;
- Split ugošćuje Dinamo, odlazi Interu i Istri 1961 pa dočekuje Osijek.

Međutim, oba kluba vrlo se trude i na paralelnom kolosijeku budući da u prvom stupnju nisu ishodili licencu za sezonu 2017./2018. (nisu ni Puljani). Žalbeni rok Središnjeg postupka traje do 20. svibnja. Prema tome, uskoro će foto-finiš!
- Dužni smo igračima za 2016. godinu, ima i predstečajnih rata, tu je i obveza vraćanja jednog kredita. A budžet je ionako skresan – mirno konstatira Dražen Pernar, sportski direktor Cibalije koji se bavi i organizacijskim poslovima, a sad ga u zapisniku vode kao prvog trenera jer Mladen Bartolović nema UEFA-Pro licencu, ima A i stoga je na klupi u fiktivnoj ulozi službenog predstavnika, dakle – ništa novo.

Za saniranje tih novčanih stavki treba oko milijun kuna, što se ne doima nepremostivim.
- U međuvremenu je svota i manja jer se svakog dana nešto plati. Zahvaljujemo na uključivanju grada, županije i sponzora. Uvjereni smo da licenca stiže!

Kako glede toga stoje Splitovci?
- Mi osim financijskog rješavamo i infrastrukturni kriterij – informira tajnik Željko Sučić. – Naime, moramo natkriti veći dio zapadne tribine. I hoćemo, gotovo cijelu. Baš ovih dana naručujemo nosače, koje će proizvesti u obližnjem škveru, postoji mogućnost da ih montiramo već u ponedjeljak, potom je sve stvar tehnike.

Što je s dugom igračima?
- Bivši su isplaćeni. Od sadašnjih 15-16 veći dio odnosi se na momke iz našeg podmlatka čija je plaća oko 10 tisuća kuna brutto. I oni i ostali uglavnom su već potpisali da se slažu s odgodom (nisu još jedan ili dvojica) tako da ni taj aspekt neće biti zapreka.

I Pernar i Sučić često rabe istu rečenicu:
„Borimo se, nema nam druge...“

Kako će završiti velika borba na igralištu?
- Glavno je da smo krenuli, u četiri prethodna kola osvojili sedam bodova pobjedama protiv Slavena Belupa 3:1 i Splita 1:0, remijem u Zaprešiću 1:1. Nije nas ošamutio teški poraz 0:6 u Maksimiru, ipak Cibalia ne može s Dinamom...

Bartolović je izgubio prve tri utakmice (Rijeka 0:3, Lokomotiva 1:4, Hajduk 0:3) ali i snimio stanje, trend je zaustavljen pa gotovo preokrenut:
- Preporodio je momčad, izvlači maksimum. Mislim da u odnosu na Split imamo za nijansu pogodniji raspored. Naša atmosfera zaista je pozitivna, poticajna. Obećava. Bitno je da se glavni suparnik nije previše udaljio dok smo se konsolidirali, tražeći sebe, igru i bodove.

Priča Pernar da Bartolović i dalje diže momčad, da je zajedništvo apsolutno, vjera u uspjeh sve veća. Ali...
- Ne zavaravamo se, još manje opuštamo, nemamo pravo na zadovoljstvo dok smo na samom dnu. Slijedi dramatični rasplet!

Sučiću i njegovima je jako krivo što proljetni polet u režiji novog šefa struke Brune Akrapovića nije nastavljen poslije fantastičnog prologa – 1:1 s Hajdukom u Poljudu, 1:0 protiv Slavena Belupa u Koprivnici, 1:0 s Cibalijom na vlastitom terenu:
- Smijemo žaliti za tri domaća neodlučena i stoga nepovoljna završetka, 0:0 s Interom, Lokomotivom i Belupom, da ne spominjemo 0:1 s Istrom...

Je li na to djelovala svijest da će se odlijepiti i definitivno zauzeti ligašku stepenicu br. 9, je li u tim partijama trebalo više riskirati?
- Danas to nije važno, čemu žaliti za prolivenim mlijekom. Tu smo gdje smo. Ako je Cibalia sposobna nadoknaditi zaostatak, pobijediti i Istru na strani i Osijek kod kuće, a mi nismo – u redu, nemamo što reći. Mnogo očekujemo od gostovanja u Zaprešiću, a jasno da se u petak na našem travnjaku pred bučnim navijačima Dinamu nećemo predati bez žestoka otpora! – ne taji ambicije ST-tajnik Sučić.

Posrijedi su dva stara, ugledna kluba. Nikad sklona aferama, uvijek podložna problemima. Zato što se oni lijepe na male, za male; veliki ih izbjegavaju samom tom činjenicom, tim pridjevom. Kakogod završilo, uvjereni smo da će biti u nadasve sportskom tonu. O sebi odlučuju sami!

Poznato je da se ne muci poznaju junaci. Samo da se taj „a“ nekim čudom ne izbaci...

 

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...