HNS > Sudačka komisija

Uz podršku predsjednika Šukera

Video: Održan
seminar prvoligaških
sudaca i kontrolora

09.07.2017.
Video: Održan seminar prvoligaških sudaca i kontrolora
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Pred početak nove natjecateljske sezone 2017./2018. - kao i svake godine - radi uspješnog nastupa u suđenju utakmica Hrvatski Telekom Prve lige Sudačka komisija HNS-a organizirala je zajednički 51. seminar nogometnih sudaca i 25. seminar kontrolora sudaca.

Seminar je održan od 6. do 9. srpnja 2017. u hotelu Golfer u Sv. Martinu na Muri. Otvoren je zajedničkim fotografiranjem, a u uvodnom dijelu seminara sve je nazočne pozdravio je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, koji se osvrnuo na dosadašnje suđenje i na promjenu sastava Sudačke komisije.

 

"Ako u prvom dijelu prvenstva nije bilo dobro, u drugom je bilo vrlo dobro! Promijenili smo sastav Komisije, usuglasili drukčije kriterije te način i mogućnosti avanziranja; ne stiže se iz osnovne škole na fakultet, napredovanje i stasanje je dugo, bitno je da vodeći među vama sude češće, da hvataju formu i zalet za međunarodne stadione. Vi možete daleko, vi niste lošiji od stranih vedeta", poručio je.

"Na nama je da se najbolji profiliraju i forsiraju, da sude stalno, da stječu rutinu, sigurnost, klasu. Moramo se promijeniti, moramo se svi potruditi i cilj će napokon biti ostvaren. Uvijek ću biti na strani sudaca, samo naprijed. Imate moju maksimalnu podršku, molit ću da dobijete što više utakmica vani. Budite to što jeste: sposobni i pošteni, sudite ono što vidite i što vam srce kaže", dodao je Šuker uz zahvalu za učinjeno te poželivši uspješno suđenje u novoj nogometnoj sezoni. Uvodnom su dijelu nazočili i Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, te Mato Kljaić, predsjednik NS Međimurske županije.

foto: Drago Sopta/HNS

Stručna su predavanja započela na temu izmjena i dopuna Pravila nogometne igre za sezonu 2017./2018. Na tom su predavanju nazočili i pozvani sportski direktori i treneri nogometnih klubova te predstavnici medija - odazvali su se predstavnici nogometnih klubova GNK Dinamo i NK Lokomotiva te HNTV i novinar Jutarnjeg lista Nikola Lipovac. Obavljena je i teorijska provjera nogometnih sudaca i kontrolora sudaca te je održano i stručno predavanje u vezi naputaka kontrolorima sudaca HT Prve lige za ocjenjivanje sudaca.

Drugog su se dana stručna predavanja bavila temama držanja, povlačenja i guranja suparnika te praktične primjene zaleđa, a obavljen je i video-test uz analizu suđenja u Prvoj HNL tijekom proljeća 2017. godine.

foto: Drago Sopta/HNS

Nakon fitness-testa za suce, trećeg dana seminara odrađena je tjelesna provjera svih nogometnih sudaca na stadionu ŠRC Čakovec u Čakovcu, a potom je slijedio rad po skupinama i analiziranje situacija koje je pripremila UEFA. Istovremeno su kontrolori sudaca odrađivali stručno usavršavanje uz analizu video-isječaka i ujednačavanje kriterija ocjenjivanja.

Završni je dio uključivao donošenje zaključka i izvješće o postignutim rezultatima, uz naputke pred početak novog izdanja hrvatskog prvenstva - ozbiljan pristup, pridržavanje i primjena PNI, te suđenje u duhu PNI. Seminaru je prisustvovalo 29 sudaca, 28 pomoćnih sudaca i 13 kontrolora, uz opravdane izostanke Josipa Lučića i Alojzija Šuprahe. Svi su bili uspješni na provjeri iz poznavanja PNI i propisa, dok jedino Jurica Mihalj nije položio fitness-test.

Seminarom je rukovodila novoimenovana Komisija u sastavu Ante Kulušić, Draženko Kovačić, Domagoj Vučkov i Ante Vučemilović ml., dok je Darko Cvitković bio opravdano nenazočan. Sa stručnim suradnicima Miroslavom Vitkovićem, Tomislavom Šetkom, Božom Mamićem i Dragutinom Vukom te nacionalnim referentom za razvoj suđenja Igorom Pristovnikom održali su stručna predavanja, provjeru PNI te fitness-testa za suce i kontrolore. Operativnim dijelom seminara rukovodio je voditelj sudačkog odjela Ivan Košutić.

foto: Drago Sopta/HNS

Dugogodišnjem tajniku Komisije nogometnih sudaca to je bio posljednji seminar uoči odlaska u zasluženu mirovinu. "Bilo je lijepo družiti se s vama, ali svemu jednom dođe kraj. Hvala vam na svemu, a mlađi dolaze i potrebno je zasukati rukave i rudarski raditi ovaj posao ako ga voliš i cijeniš", poručio je.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušić zaželio je naposljetku nogometnim sucima i kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju, još jednom podsjetivši na pridržavanju primjene PNI i propisa HNS-a te nužnost ponašanja u skladu s Kodeksom o ponašanju sportskih djelatnika HNS-a.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti