HNS > Sudačka komisija

Uoči početka nove sezone

Varaždin ugostio
seminar sudaca i
kontrolora Druge HNL

16.08.2017.
Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL
foto: Marijan Dobrović
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički Seminar nogometnih sudaca i Kontrolora sudaca Druge HNL za novu natjecateljsku godinu 2017./2018.

Seminar je održan 11. i 12. kolovoza u Hotelu Turist u Varaždinu, a otvoren nakon zajedničkog fotografiranja te je započeo sa stručno-edukativnim radom i predavanjem o Izmjeni i dopuni PNI za sezonu 2017./2018. S obzirom na velike promjene PNI, bilo je potrebna dobra priprema sudaca i kontrolora. Predavanju su nazočili i pozvani sportski direktori i treneri nogometnih klubova te predstavnici medija – odazvali su se predstavnici nogometnih klubova Varaždin, Hrvatski dragovoljac, Dinamo II, Lučko, Hajduk II i Šibenik te predstavnici medija iz Varaždinskih vijesti i Studija M.

foto: Marijan Dobrović

Obavljena je i teorijska provjera nogometnih sudaca i kontrolora sudaca te je održano i stručno predavanje u vezi naputka kontrolorima sudaca Druge HNL za ocjenjivanje sudaca, a zatim je održan video-test uz analizu suđenja Druge HNL tijekom proljeća 2017. godine. Drugog je dana odrađena tjelesna provjera svih nogometnih sudaca na stadionu ŠRC Sloboda Varaždin. Istovremeno su kontrolori sudaca Druge HNL odrađivali stručno usavršavanje uz analizu video-isječaka i ujednačavanje kriterija ocjenjivanja sudaca.

Stručnu provjeru poznavanja PNI i fitness-test vodili su stručni suradnici Miroslav Vitković, Tomislav Šetka, Božo Mamić, Dragutin Vuk, Vlado Svilokos te nacionalni referent za razvoj suđenja Igor Pristovnik, a uspješni su bili svi suci i pomoćni suci.

U drugom su dijelu seminara Miroslav Vitković, Tomislav Šetka te Vlado Svilokos održali stručna predavanja na temu Analiza video-testa Druge HNL (proljeće 2017.) i Zaleđe – praktična primjena Pravila 11 te držanje, povlačenje i guranje suparnika.

Završni dio seminara uključivao je donošenje zaključaka i izvješće o postignutim rezultatima uz naputke pred početak novog izdanja Druge HNL, uključujući ozbiljan pristup, pridržavanje i primjenu PNI te timski rad sudaca na terenu dok se kontrolori sudaca moraju držati novih naputaka o ocjenjivanju te adekvatno ocjenjivati nogometne suce za njihovu prezentaciju na terenu.

foto: Marijan Dobrović

Seminaru je prisustvovalo 14 sudaca za suđenje Druge HNL i 15 sudaca Treće HNL (Talent program) te jedan sudac Prve HNL (Jurica Mihalj), zatim 28 pomoćnih sudaca te šest pomoćnih sudaca Treće HNL (Talent program) i 15 kontrolora sudaca Druge HNL. Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočili Mario Repušić, Ivan Jović, Sebastijan Katić, Hrvoje Čatipović te Dino Škrobar.

Seminarom je rukovodila novoimenovana Komisija u sastavu Ante Kulušić, Draženko Kovačić, Domagoj Vučkov i Ante Vučemilović ml. sa stručnim suradnicima, dok je Darko Cvitković bio opravdano nenazočan. Operativnim dijelom seminara rukovodio je voditelj Odjela nogometnih sudaca Ivan Košutić, kojemu je ovo bio jedan od posljednjih seminara Druge HNL uoči odlaska u zasluženu mirovinu. "Bilo je lijepo družiti se s vama, ali svemu što je lijepo dođe kraj. Ispratio sam mnoge generacije sudaca, a dolaze mlađi. Ako netko želi zavoljeti ovaj posao, mora poštovati red, rad i disciplinu te zasukati rukave", poručio je Košutić.

Na seminaru su bili nazočni i viši savjetnik predsjednika HNS-a, Zorislav Srebrić, te član Izvršnog odbora HNS-a Stjepan Merkaš i tajnik NS Varaždinske županije Ivan Novak. Po završetku seminara predsjednik Komisije Ante Kulušić zaželio je nogometnim sucima i kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju, još jednom podsjetivši na nužnost pridržavanja PNI i propisa HNS-a te na nužnost ponašanja u skladu s Kodeksom o ponašanju sportskih djelatnika HNS-a.

Još vijesti