HNS > Sudačka komisija

U Sv. Martinu na Muri

Održan 22. seminar
futsal sudaca i
kontrolora

04.10.2017.
Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora
foto: Marijan Dobrović
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018.

U hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri održan je od 29. rujna do 1. listopada 2017. godine 22. seminar sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL i 3. seminar kontrolora 1. HMNL.

Seminar je otvoren nakon zajedničkog fotografiranja, te je započeo analizom suđenja sezone 2016./2017. Prikazane su sve video-snimke s odigranih prvenstvenih utakmica Prve i Drugih HMNL.

Na seminaru je bilo prisutno 58 sudaca i dvije sutkinje, a po prvi su puta seminaru prisustvovali i novi, mladi suci, njih 20 (od toga dvije sutkinje). Iz opravdanih ili neopravdanih razloga seminaru nije nazočilo 16 sudaca.

Obavljena je i teorijska provjera sudaca iz poznavanja PNI, pri čemu su svi suci zadovoljili, te je održano stručno predavanje koje je u potpunosti pripremio i prezentirao Ivan Novak, Fifin i Uefin instruktor i kontrolor za suce u futsalu.

Tjelesna provjera svih sudaca održana je u dvorani Golfer, pod vodstvom fitness trenera sudaca Draženka Kovačića, pri čemu nisu svi suci zadovoljili.

Završni dio seminara uključivao je donošenje zaključaka i izvješće o postignutim rezultatima uz naputke pred početak natjecanja 1. HMNL, uključujući ozbiljan pristup, pridržavanje i primjenu PNI te timski rad sudaca na terenu. Kontrolori sudaca moraju se pridržavati novih naputaka o ocjenjivanju te adekvatno ocjenjivati suce za njihovu prezentaciju tijekom utakmice.

Seminarom je rukovodila Komisija u sastavu Ante Kulušić, Draženko Kovačić, Ivan Novak, Edi Šunjić i Marijan Dobrović sa stručnim suradnicima. Kao gost, na seminaru je bio i Boris Durlen u svojstvu predsjednika Komisije za mali nogomet i nogomet na pijesku. Operativnim dijelom seminara rukovodio je voditelj Odjela nogometnih sudaca Ivan Košutić, kojemu je ovo bio jedan od posljednjih seminara sudaca s Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL uoči odlaska u zasluženu mirovinu.

Još vijesti

 • Sanja Rođak-Karšić sudi na Svjetskom prvenstvu

  03.12.2018.

  Sanja Rođak-Karšić sudi na Svjetskom prvenstvu

  Hrvatsko suđenje na nadolazećem Svjetskom prvenstvu za nogometašice predstavljat će Sanja Rođak-Karšić. Sudačka komisija Svjetske nogometne federacija (FIFA) objavila je popis glavnih i pomoćnih...

 • Ivana Martinčić sudi finale EP U-19

  28.07.2018.

  Ivana Martinčić sudi finale EP U-19

  Hrvatska sutkinja Ivana Martinčić sudi finale Europskog prvenstva U-19 za žene. U finalu Europskog prvenstva za juniorke zaigrat će Njemačka i Španjolska, a utakmica će se održati u areni Biel, 30...

 • Sanja Rođak-Karšić sudi finale LP i SP U-20

  10.05.2018.

  Sanja Rođak-Karšić sudi finale LP i SP U-20

  Hrvatska sutkinja Sanja Rođak-Karšić dobila je nova vrijedna priznanja: imenovana je u sudački tim za finale Lige prvaka te je uvrštena na popis pomoćnih sutkinja za svjetsku smotru U-20. Finale...

 • Rune Pedersen u kontroli provedbe Uefine sudačke konvencije

  26.04.2018.

  Rune Pedersen u kontroli provedbe Uefine sudačke konvencije

  U prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza, 24. i 25. travnja 2018. godine, gostovao je Rune Pedersen kao predstavnik Europske nogometne federacije, povodom kontrole provedbe Uefine sudačke...