HNS > Sudačka komisija

U Sv. Martinu na Muri

Održan 22. seminar
futsal sudaca i
kontrolora

04.10.2017.
Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora
foto: Marijan Dobrović
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018.

U hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri održan je od 29. rujna do 1. listopada 2017. godine 22. seminar sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL i 3. seminar kontrolora 1. HMNL.

Seminar je otvoren nakon zajedničkog fotografiranja, te je započeo analizom suđenja sezone 2016./2017. Prikazane su sve video-snimke s odigranih prvenstvenih utakmica Prve i Drugih HMNL.

Na seminaru je bilo prisutno 58 sudaca i dvije sutkinje, a po prvi su puta seminaru prisustvovali i novi, mladi suci, njih 20 (od toga dvije sutkinje). Iz opravdanih ili neopravdanih razloga seminaru nije nazočilo 16 sudaca.

Obavljena je i teorijska provjera sudaca iz poznavanja PNI, pri čemu su svi suci zadovoljili, te je održano stručno predavanje koje je u potpunosti pripremio i prezentirao Ivan Novak, Fifin i Uefin instruktor i kontrolor za suce u futsalu.

Tjelesna provjera svih sudaca održana je u dvorani Golfer, pod vodstvom fitness trenera sudaca Draženka Kovačića, pri čemu nisu svi suci zadovoljili.

Završni dio seminara uključivao je donošenje zaključaka i izvješće o postignutim rezultatima uz naputke pred početak natjecanja 1. HMNL, uključujući ozbiljan pristup, pridržavanje i primjenu PNI te timski rad sudaca na terenu. Kontrolori sudaca moraju se pridržavati novih naputaka o ocjenjivanju te adekvatno ocjenjivati suce za njihovu prezentaciju tijekom utakmice.

Seminarom je rukovodila Komisija u sastavu Ante Kulušić, Draženko Kovačić, Ivan Novak, Edi Šunjić i Marijan Dobrović sa stručnim suradnicima. Kao gost, na seminaru je bio i Boris Durlen u svojstvu predsjednika Komisije za mali nogomet i nogomet na pijesku. Operativnim dijelom seminara rukovodio je voditelj Odjela nogometnih sudaca Ivan Košutić, kojemu je ovo bio jedan od posljednjih seminara sudaca s Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL uoči odlaska u zasluženu mirovinu.

Još vijesti

 • Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  22.09.2017.

  Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste kandidata za međunarodne suce za 2018. godinu. Temeljem članka 43. Statuta, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je na sjednici...

 • Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  29.08.2017.

  Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  Glavni tajnik NS Varaždinske županije, Ivan Novak, bio je voditelj Fifinog seminara za malonogometne suce u Poljskoj. Seminar za malonogometne suce Svjetska je nogometna federacija (FIFA) u suradnji...

 • Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  16.08.2017.

  Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički Seminar nogometnih sudaca i Kontrolora sudaca Druge HNL za novu natjecateljsku godinu 2017./2018. Seminar je održan 11. i 12. kolovoza u...

 • Sanja Rođak-Karšić sudi i finale EP-a

  04.08.2017.

  Sanja Rođak-Karšić sudi i finale EP-a

  U finalu Europskog prvenstva za nogometašice u Nizozemskoj ulogu pomoćne sutkinje obnašat će Hrvatica, Sanja Rođak-Karšić. U sudačkom timu s glavnom sutkinjom Esther Staubli iz Švicarske te njezinom...