HNL.hr > Komentari

Tema dana

Nenad Gračan: "Niti
je Hajduk tako dobar,
niti Rijeka tako
loša"

04.12.2017.
Nenad Gračan: "Niti je Hajduk tako dobar, niti Rijeka tako loša"
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Njega najčešće citiramo kao izbornika reprezentacije U-21, no Nenad Gračan je zahvalan sugovornik i glede komentara Jadranskog derbija Rijeka - Hajduk 1:2 budući da je u tim klubovima bio i igrač i trener. Popularni Doktor odazvao se načinom velikog profesionalca i dokazanoga gospodina.

Razgovarati s takvim nogometnim čovjekom znači samo bilježiti – ako stigneš – rečenice koja teku lako. Brzo, ne i brzopleto. Nema zastoja s obzirom na to da suvereno barata tematikom. Možda katkad ne pusti mislima baš na volju, više zbog kolegijalnih negoli taktičkih razloga. Kako je dakle vidio subotnji sudar na Rujevici?
- Ništa iznenađujuće, derbi je uvijek derbi pa je izvjestan svaki rasplet. Ovisi o detaljima, svakako i o sportskoj sreći. Nije važno što Splićani nisu slavili pet godina, naboja ne manjka nikada nikome. Riječani su izgubili zahvaljujući vlastitim pogreškama.

Opći opis Majstora s mora?
- Zaista organiziran, čvrst, mobilan. Ispostavilo se – i opasan. I domaći i gosti nisu se isticali u ofenzivi, nanizalo se previše propusta, neočekivanih promašaja; Rijeci i penal. Oba Hajdukova pogotka postignuta su nakon slučajnih kikseva inače vrlo solidnog suparničkog vratara. Ali to se događaju, iz čista mira postaneš žrtva nes(p)retnih okolnosti…

U kolikoj mjeri na igru poljudske momčadi djeluje novi šef stožera Kopić?
- Svakako da je ta promjena inicirala i šok i prilično pozitivnosti, kao i obično, svuda. Međutim, teško je zaključiti da su dva tjedna dovoljna za osjetne promjene, za pomake u suštini igre. Što se očituje iz podatka da stil uopće nije promijenjen, i da su nogometaši zapravo isti. Nekidan su, naprimjer, opravdano odsutne Nižića i Stipicu zamijenili Ismajli i Letica – zbog potrebe, ne zbog planirane rotacije.

Letica je letio pred mrežom neovisno o više od 200 gigantskih centimetara?
- Odličan golman.

I na Gračanovoj listi za mladu selekciju?
- Posavec, Šemper i on, dosad tim redom jer su prvoimenovani standardni u klubovima.

Nema sumnje da je Hajdukovcima snažan vjetar u leđa bio prethodni prolazak Osijeka u kupu, neovisno o zahtjevnom ispitu u Gradskom vrtu?
- Naravno. Tako je kad ti krene, kad se redaju poticaji i učvrsti atmosfera.

Ima li u Kopićevom kadru poluga koje su kadre uzeti trofej, naime barem kup ako je prvenstvo riješeno?
- Kao prvo, teško je vjerovati da Dinamo već na pola natjecanja nije osigurao naslov prvaka. Bježi 12 bodova, u prijevodu – trebao bi izgubiti četiri utakmica, a konkurent dakako toliko dobiti da se tek izjednače! Ne znam kako bi Plavi izgubili i korak i titulu… Šteta što se Hajduk masovno oslonio na inozemce, oni guše lokalnu mladost koja stoga nema minutaže ni prilike za avanziranje. A mogli bi se još više isticati Nižić, Tudor, Radošević, od mladih Bašić, Bosančić, Letica…

Kad je Nenad bio „bili“, od 1986. do 1989., nije bilo stranaca?
- Normalno da nije. Drukčija je bila sportska politika, drukčiji zakon – van se smjelo po navršavanju 28. godine. Aktualna praksa nije specifičnost samo Splićana, jednako se ponašaju i drugi. Jer kolikogod vladala financijska oskudica, nađe se za prinove zato je lakše kupovati nego stvarati!

Što će biti s Rijekom, nisu li dramatični brojni porazi, čak sedam u 18 odigranih kola, za razliku od lanjska dva u samom finišu natjecanja, kad je praktički osigurala prvo mjesto?
- Kriza je neupitna. Ipak, čini se da je to kriza rezultata, ne igre. Doima se da se sve urotilo protiv Riječana, da ih sudbina „kažnjava“ poslije blistave prošle sezone. Premda je istina da manjka koncentracije u završnici. Onda se sve razigra u skladu s onom „ne zabiješ, dobiješ“. Paralelno raste nervoza, sigurno se gomila i neraspoloženje, nezadovoljstvo. I krug je zatvoren.

U kolikoj mjeri na situaciju utječe glavni moderator Kek?
- Ne vidi se da danas radi drukčije. Na žalost, porazi su dio sporta. Nezgodno je što su se namnožili. Plaća se ceh i međunarodnim nastupima.

Je li logično da se potpuno zakomplicira iako su otišla samo dva ekstra majstora, Andrijašević i Ristovski?
- Nema pravila. Ima igrača, pitanje je koliko je – nogometaša. Je li postojeći sastav spreman održavati kontinuitet. Evidentno da nije. Šepa se pod pritiskom. Poljuljano je samopouzdanje. Kad je štošta poremećeno gubiš i dobiveno.

Mnogo bi bolje bilo da je Gavranović iskoristio kazneni udarac. Spasonosnog mata nema ni iz još dva-tri zicera.
- S Interom je u Rijeci ostalo 0:0 makar Žuti nisu prošli centar. Činjenica je da je Rijeci pao globalni tonus igre, vrijednosna razina, izostaje ona poznata agresivnost. Pokušava se kojekako, marljivo i strpljivo, ali nema pravog rješenja. Dugi zimski predah dolazi kao naručen!

Što do proljeća spremaju Nenad Gračan i njegov team?
- U veljači se kanimo okupiti na tri dana negdje u Istri, u Medulinu, Rovinju, Poreču ili Umagu, nije važno. Nastojat ćemo dovesti i provjeriti one koji su se malo „izgubili“, recimo Murića, Brodića, Kneževića, Roguljića. Odigrati s nekim, ili međusobno. A od ožujka se nastavljaju kvalifikacije za EP 2019. godine u Italiji i San Marinu, odlazimo Češkoj, dolazi Moldavija.

Podsjećamo da dotična Hrvatska vodi, da je formirana, moćna, uistinu obećavajuća.
- Vatreni? Ždrijeb je takav kakav jest, nezgodan. Mogao je biti dosta povoljniji, odnosno za nijansu nepovoljniji. Ako ideš na SP moraš nekoga pobijediti, pa ćeš nešto napraviti. Uvjeren sam da će kolega Dalić i ti asovi iz ponajvećih europskih klubova proći skupinu, što je osnovni cilj. Ključno je da svi budu zdravi, da smo kompletni. U tom slučaju Hrvatska može daleko, visoko!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...