HNL.hr > Komentari

Spas u zadnji čas?

Istra 1961 nastavlja
prvoligašku borbu ili
pada u Treću
županijsku

16.01.2018.
Istra 1961 nastavlja prvoligašku borbu ili pada u Treću županijsku
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Iz Pule, poglavito sa stadiona Alda Drosine, nazire se svjetlo na kraju tunela, s one strane Učke. Premda je promatrača malo: direktor Darko Podnar, trener Darko Raić-Sudar i poneki igrač koji zasad nije otišao, nesklon tako dugoj neizvjesnosti. Skoro sasvim osula se i radna zajednica. No nada tinja, s njom i uvjerenje da još ima dovoljno vremena za pripreme do nastavka prvenstva 10. veljače.

Nitko kao taj klub nije promijenio toliko imena u svojih 18 od ukupno 27 saziva prvoligaške konkurencije: Istra, Pula 1856, Pula Staro Češko, Pula, Istra 1961. I nikad mu nije bilo teže. Iako na ljestvici nakon 20 kola stanje nije kritično, sa 17 bodova koliko ima i Cibalia, u odnosu na tankih 12 Rudešovih. Vrat, međutim, steže omča neimaštine. Čekajući spasitelja. Koji navodno i definitivno stiže ovog tjedna.

Sad ili nikad!
- Nemamo što izgubiti. Ako izostane rješenje, razići ćemo se svatko svojim putem - tužno, ne i rezignirano, priča Darko Raić-Sudar, trener bez treninga: - Istina je, ne vježbamo. Planirali smo startati 8. siječnja poput većine ostalih, u najgoroj varijanti dva dana kasnije.

Ispostavilo se da postoji gore i od najgoreg.
- Ne očajavamo. Veći dio kadra ionako nije ovdje dok svi osluškujemo rasplet. Mogu i ti momci otići, no nisu uzeli ispisnice. Još nisu. Znači da nisu izgubljeni.

Spasi li se Istra najvjerojatnije će i nadalje njene boje braniti Ćorić, Hadžić, Grujević, Prelčec, Halilović, Maružin, Maksimović, Matjaž, Jelavić, Matteoni, Badrov te Čuljak i posuđenik Vojnović. Plus juniori Orbanić, Trešnjić, Radetić, Urošević. Desetak više ili manje provjerenih, ostali bi valjda postupno stasali.
- Svaka čast dečkima, ponašaju se profesionalno u krajnje kompliciranim okolnostima. Zovu, pitaju, vjeruju u pomak. Čuljak i Vojnović su ove sezone igrali za dvije momčadi, Cibaliju odnosno Osijek i nas, stoga na trećoj adresi nemaju pravo.

Za pretpostaviti je da bi novi vlasnik, čijem se dolasku veseli i Grad Pula kao suvlasnik Istre 1961, angažirao nužna pojačanja do 15. veljače, zadnjeg dana prijelaznog roka. Sigurno bi se ligaški partneri, napose oni najmoćniji - Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka - odazvali na molbu i poslali kakvog perspektivca?
- Da. Korist bi mogla biti višestruka.

Kako se, dakle, stoji s rokovima, bi li dospjeli u tri tjedna akumulirati dovoljno snage i kondicije?
- Ni to nije malo. Sve je nadoknadivo. Samo da se krene, da opstanemo. Nije problem raditi na fizičkom segmentu i kad se prvenstvo nastaviti, u hodu, paralelno.

Problem su novčane dubioze. Kolike?
- Ne spada u moju domenu, makar štošta čujem, znam. Čini se da je kompletan dug oko dva milijuna eura. Prema igračima, trenerima, zaposlenicima, dobavljačima, prijevoznicima, državi. Nezgodna je blokada Fine zbog kunske protuvrijednosti za 300 tisuća eura. I otprilike dva milijuna kuna temeljem izgubljenih arbitražnih sporova. Sve to ulazi u spomenuta dva milijuna eura manjka, na što treba dodati vjerojatno 500 tisuća eura na kojima inzistira donedavni gazda Glover.

Darko Raić-Sudar se čudi:
- Zar je to nepremostiva cijena prvoligaškog nogometnog kluba s primjernom infrastrukturom u atraktivnom primorskom gradu iz države koja je članica Europske Unije!?

Važno je kažiprst usmjeriti baš prema arbitražama u HNS-u budući da one predmnijevaju trenutačnu suspenziju s opasnim posljedicama:
- Valja platiti dug treneru Pamiću te nogometašima Zlomisliću, Tomiću, Švraki, i Franjiću ako presuda postane pravomoćna. Bitno je to učiniti što prije, da ne rastu zatezne kamate.

U protivnom bi na dnevni nered stupila brutalna stvarnost: pravo i obveza povjerenika HT Prve lige Breznija da poradi petorice vjerovnika poslije svake službene utakmice s Istrina konta makne pet bodova!
- Nadamo se, žarko se nadamo da nas neće snaći niti jedan od ta dva crna scenarija. Ovaj tjedan je presudan. Bez sanacije s injekcijom i za neposrednu budućnost sve će biti utopija. Raspad sustava. Golema šteta, koju bismo morali izbjeći pošto-poto.

Apel pulskih zeleno-žutih pretvara se u vapaj. Sigurno su na iglama i vjerni Demoni. Kraljevstvo za sponzora/vlasnika koji donosi – kraljevstvo. Malo ali spasonosno.

Inače bi bilo onako kako regulira članak 61 Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a:
„U slučaju kad se klub za vrijeme prve polovine drugog dijela prvenstva rasformira ili odustane od natjecanja sve njegove utakmice iz prvog dijela natjecanja (konkretno njih 18, nap.a.) ostaju registrirane postignutim rezultatom, a za sve njegove utakmice drugog dijela prvenstva smatrat će se da ih nije igrao (briše se rezultat 5:1 za Dinamo i 1:1 s Osijekom!), a naredne utakmice neće se registrirati 3:0 bb“ .

Članak 63 aktualnog pravilnika određuje pak ovo:
„Klub koji odustane od prvenstvenog natjecanja pada u najniži stupanj natjecanja u svojem županijskom savezu bez obzira na do tada postignute rezultate. Smatrat će se da je odustao ako neopravdano ne odigra dvije utakmice“.

Ne dao Bog, bile bi to partije s Rijekom na Rujevici 10. veljače pa s Lokomotivom na „Drosini“ 17. veljače. To bi značilo da Istra 1961 od sezone 2018./2019. kreće u Trećoj županijskoj ligi, s Rašom, Barbanom, Peruškima, Cementom, Marčanom…

Završna odredba:
„Klub koji je odustao od održavanja utakmice dužan je nadoknaditi štetu drugom klubu u visini koju odredi organ koji vodi natjecanje“.

Prema tome, nema labavo. Kamo sreće da upali jedna od dvije ili čak tri opcije koje se, kažu, vrte u pregovorima zainteresiranih. Da tada s one strane Učke dopire tek slabašno, ali neugasivo svjetlo!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...