HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Goran Tomić: "Zanima
me samo Lokomotiva -
ne ni Dinamo ni
Hajduk"

29.01.2018.
Goran Tomić: "Zanima me samo Lokomotiva - ne ni Dinamo ni Hajduk"
foto: nklokomotiva.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Bio je odličan igrač, vođa navale koji je toliko toga znao i mogao, sad je traženi trener kojemu su otvorena mnoga vrata jer je relativnoj mladosti dodao dosta prakse. Goran Tomić (40), Šibenčanin u Zagrebu, nastojat će Lokomotivu usmjeriti na prvi peron hrvatskog nogometa.

Do medulinskog hotela Park Plaza Belvedere najbolje je svratiti poslije ručka, a prije treninga. Makar mobitelom. Pogotovo ako vam treba šef stručnog stožera; do nogometaša bi bilo kompliciranije, podrazumijeva se popodnevni odmor…
- Ovdje je sve u redu. Zadovoljni smo svime: smještajem, prehranom, terenima. Svakako i nastupom na Arena Cupu – javio je Goran.

Lokomotiva se plasirala u finale, ove srijede od 15:00 suprotstavlja se Interu iz Zaprešića:
- Bit će to otvorena partija. Ide i njima i nama, želimo prvo mjesto za potvrdu rada i mogućnosti, za poticaj završnim pripremama te nastavku prvenstva; mi u 21. kolu u nedjelju 11. veljače u Kranjčevićevoj od 17:00 igramo s Rudešom. Kojeg nećemo podcijeniti ni slučajno, svjesni da je svaki ispit zahtjevan, sa specifičnim zadacima, težak i neizvjestan. Neka je; bodovi su na stolu i namjeravamo ih uzeti!

Tomić je među Plavo-bijelima od kraja prosinca?
- Tada smo sve dogovorili. Upravo su prošla tri tjedna pune aktivnosti. Jest naporno, ali momci se ne bune.

Nanizali su četiri utakmice:
- Sa slovenskom Goricom 1:1, potom na aktualnom turniru s Cibalijom 3:1, Ankaranom 0:0 i Zrinjskim 2:1.

Žuti iz Predgrađa su valjda iznenađujuće prestigli Lokose u prvenstvu, trenutačno parkirani na petom kolosijeku, jednom ispred?
- Ne opterećujem se onim što je bilo, i zašto je bilo. Činjenica je da su se od kluba našeg formata očekivala više od 23 boda u 20 ligaških nastupa, no ponavljam: ne ocjenjujem nikoga. Dakako da su Lokomotivini prvotimci po običaju mladi, talentirani, školovani, da ne manjka ni iskusnih. Na meni je izvući maksimum iz postojećeg kapaciteta. S naglaskom da rezultat stvarno ovisi o milijun situacija. Sad je najbitnije zaboraviti jesen i okrenuti se proljeću. Sve teče u skladu s predviđanjima i programima, zato sam prezadovoljan.

Usuglasili su suradnju na samo pola godine?
- Mislim da je to u redu. Dovoljno za procjenu uzajamnih odnosa, učinaka, planova. Onda ćemo vidjeti kako dalje, zajedno ili svatko svojim pravcem.

Volio bi nastaviti, bio bi to znak da je prožetost s momčadi i upravom uspješna, da još svi mogu mnogo dati.
- Otišli su Luka Capan (Rijeka), Jan Doležal (Slaven Belupo) i Vinko Soldo (Cibalia), došli Bojan Knežević (Dinamo) i Tomislav Havojić (Rudeš). Tako da smo otprilike na istim pozicijama i kotama. Puno je utakmica, malo vremena. Zasad nas zezaju sitne ozljede.

Važno je da imaju trećeg najboljeg igrača 2017. godine, Lovru Majera, u T-portalovoj anketi „Kapetani biraju“ svrstanog odmah do El Arabija Hillela Soudanija (Dinama) i Filipa Bradarića (Rijeka). I te kako obećava njegov 19-godišnji vršnjak Luka Ivanušec, hrvatski Xavi Hernandez. Koji je na privremenoj poštedi:
- Još najduže desetak dana, dok sasvim ne sredi stopalo.

Podsjećamo i na sve ostale: Adrian Šemper, Darijan Radelić-Žarkov, Krunoslav Hendija, Filip Vasilj, Denis Kolinger, Ante Majstorović, Toni Datković, Fran Karačić, Mario Musa, Luka Hujber, Tomislav Valentić, Gordan Barić, Ivan Šunjić, Mario Burić, Mathias Chago, Siniša Rožman, Kristijan Jakić, Maksim Oluić, Nikola Krajinović, Ivan Krstanović, Dejan Radonjić, Matko Babić, Ivan Antunović, Lirim Kastrati… Lista nikad nije konačna.
- Prva HNL je sve jača. Vrlo ozbiljna, potentna. S toliko jakih sastava i kvalitetnih utakmica. Ne razumijem povremeno podcjenjivanje, koje se pretvara o totalno omalovažavanje. Sretan sam što sam ponovo u Hrvatskoj, ne bih imao ništa ni protiv Europe.

Igrao je za Šibenik, Vicenzu, Salzburg kad se zvao Wüstenrot, Lierse, u Kini za Henan Jianye:
- Mislim da je danas tamo trener Dragan Talajić.

Tomić je u najmnogoljudnijoj zemlji proveo čak pet sezona, jednu igračku. Vodio Beijing Enterprises, Tianjin Quanjian i Zhejiang Yiteng, asistirao Svenu Goranu Erikssonu u Shenzhenu.
- U Tianjinu je bio Fabio Cannavaro, novi je Paulo Sousa. Igra pak Axel Witsel za 18 milijuna eura po godini. Naoko ekstremno, ali je tako.

Da, gotovo nevjerojatno. Strašno. Ne čudi što se našim internacionalcima Mariju Mandžukiću i Nikoli Kaliniću također nude astronomske svote, nalik toj Witselovoj.
- Nema sumnje da je Kina i u nogometnom smislu obećana zemlja. Čudo nad čudima. Razumijem što Mario i Nikola ne žure, budući da su članovi slavnih velikana Juventusa i Milana, ali dalekoistočno tržište je neumorno, neodoljivo. Nezahvalno je govoriti, ipak je posrijedi stvar individualnog izbora. Međutim, takav rasplet čini mi se logičnim, nije bitno kada.

Ni Goran nema ništa protiv povratka na dotične meridijane:
- Naravno. Jednoga dana svakako.

Je li svjestan da ga na domaćin terenima čeka bura uoči svake partije s Dinamom, sumnja da će Lokomotiva pustiti „starijem bratu“, glede čega osobito spekulira i prigovara Hajduk?
- Time se ne zamaram. Ja ne bih pustio ni bratu ni ocu. U Hrvatskoj su mi svi jednaki, svejedno mi je idem li na Dinamo ili na Hajduk, interesira me jedino Lokomotiva!

Prati li NK Šibenik?
- Koliko stignem. Doima se da za Šubićevac dolaze ljepši dani, momčad se pojačava, nije nemoguć ekspresni priključak vrhu, eventualno ni povratak u prvoligašku konkurenciju.

Hoće li, može li opstati Istra 1961 u kojoj je kao stručnjak pet mjeseci ne tako davno, krajem 2016. godine, proveo i Goran Tomić?
- Kadar se okuplja. Nadam se da će se konsolidirati i upravljačko-financijska sfera. Bila bi neprocjenjiva šteta da taj klub i ta sredina padnu na najniže grane.

Vatrenima predstoji burno kasno proljeće i rano ljeto, već smo svi na iglama glede Rusije?
- I na ovom svjetskom prvenstvu – jednako je na svakoj velikoj završnici – osnovno je proći skupinu. Treba napraviti sve za drugo mjesto, premda nedostižno nije ni prvo. No ako priznamo da je Argentina favorit, ispostavlja se da će nam odlučujući dvoboj biti s Nigerijom na startu u Kalinjingradu!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...