HNS > Sudačka komisija

Predavanja i testiranja u Medulinu

Video: Zajednički
seminar sudaca i
kontrolora za
proljetni dio
prvenstva

06.02.2018.
Video: Zajednički seminar sudaca i kontrolora za proljetni dio prvenstva
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Za nastavak proljetnog dijela natjecateljske godine 2017./2018., a posebno za uspješno suđenje nogometnih utakmica HT Prve lige i završnice Hrvatskog kupa zajednički je organiziran 52. seminar nogometnih sudaca i 26. seminar kontrolora sudaca.

 

Seminar je održan od 1. do 4. veljače 2018. u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca uz pomoć članova Komisije (Darko Cvitković, Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić i Ante Vučemilović Šimunović ml.), a u stručnom dijelu surađivali su Miroslav Vitković i Tomislav Šetka te Igor Pristovnik, povjerenik za određivanje sudaca HT Prve lige, koji su održali sva stručna predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL. Operativni dio Seminara odradio je voditelj Odjela nogometnih sudaca Ivan Košutić.

foto: Drago Sopta/HNS

Stručno-edukativni dio započeo je provjerom sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a, a u nastavku seminara obavljena je provjera i pisanje „UEFA video testa“ iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i dr. te iz poznavanja razumijevanja zaleđa. Nakon provjera, Draženko Kovačić kao fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj obavio je sa sucima istezanje na igralištu u blizini hotela.

foto: Drago Sopta/HNS

Bogat program predavanja uključivao je razne stručne teme (kazneni udarac/izvođenje kaznenog udarca, povlačenja na terenu za igru, timski rad sudaca, pravilo 11 - zaleđe, igranje rukom, napucavanje lopte u prekidu igre, gaženje/zakašnjeli start) u izlaganjima Domagoja Vučkova, Draženka Kovačića i Ante Vučemilović-Šimunovića ml. te Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

foto: Drago Sopta/HNS

Grupni rad odrađen je na temu „Prekršaji i zaleđa – I HNL jesenski dio prvenstva 2017./18.“, dok je mag. kin. Marko Sukreški upoznao suce sa vježbama za prevenciju ozljeda nogometnih sudaca. Kontrolori sudaca su imali predavanje sa Antom Kulušićem i Miroslavom Vitkovićem na temu „Ocjenjivanje sudaca“. Analizu suđenja u jesenskom dijelu prvenstva sa sucima i kontrolorima obavili su predsjednik Ante Kulušić i povjerenik Igor Pristovnik, koji su im dali smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva.

foto: Drago Sopta/HNS

Zadnjeg dana u prijepodnevnim satima suci su obavili tjelesnu provjeru na terenu u sklopu hotela kojim su rukovodili Draženko Kovačić i njegov zamjenik Marijan Dobrović sa svojim suradnicima. Za to su vrijeme kontrolori gledali i analizirali snimke utakmica, pri čemu su upoznati o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a.

foto: Drago Sopta/HNS

Naposljetku, prezentirani su postignuti rezultati te određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati i primjenjivati ih tijekom prvenstvenih utakmica HT Prve lige i završnice Kupa. Suđenje u proljetnom dijelu prvenstva uvijek je zahtjevnije te je upućen i apel svim sudionicima u natjecanju na fer i sportsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku odigranih utakmica. Seminar je zaključen svečanošću na kojoj su međunarodni suci i pomoćni suci te sutkinje i pomoćne sutkinje primili FIFA-znakove za 2018. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

foto: Drago Sopta/HNS

Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočila dva nogometna suca (Dario Kulušić i Jurica Mihalj), jedan pomoćni sudac (Krunoslav Ambrinac), jedna pomoćna sutkinja (Barbara Vidović Volenik) te jedan kontrolor (Alen Gerek).

Seminaru je nazočio neizostavni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, kao i Marijan Kustić, direktor natjecanja i infrastrukture te Mauro Tomišić ispred NS Istarske županije.

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti