HNS > Sudačka komisija

Od 23. do 24. veljače

Medulin ugostio
seminar sudaca i
kontrolora Druge HNL

28.02.2018.
Medulin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL
foto: Marijan Dobrović
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Uoči proljetnog dijela prvenstva Druge HNL, organiziran je zajednički Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Druge HNL.

Seminar je održan 23. i 24. veljače 2018. u Hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Nakon otvaranja, u petak je započeo s radom stručno-edukativni dio, uz provjeru sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

U nastavku je održan video-test s novog DVD 2/UEFA RAP 2017, kojeg su održali stručni suradnici i predavači – instruktori Miroslav Vitković i Tomislav Šetka, koji su održali i grupni rad sa sucima i kontrolorima na temu „Sporni momenti s odigranih prvenstvenih utakmica jesenskog prvenstva Druge HNL u natjecateljskoj godini 2017./2018.“ s video-isječcima u područjima prekršaja i zaleđa.

foto: Marijan Dobrović

Drugog dana seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti na terenu u sklopu hotela kojim je rukovodio fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih nogometnih sudaca u Hrvatskoj Draženko Kovačić. Za to su vrijeme kontrolori gledali i analizirali snimke utakmica, pri čemu su upoznati o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a. Posebna pozornost upućena je kontrolorima sudaca o načinu i napucima pisanja i ocjenjivanja izvješća o suđenju sudaca Druge HNL.

foto: Marijan Dobrović

Bogat program predavanja uključivao je razne stručne teme (povlačenja na terenu za igru, timski rad sudaca, pravilo 11 - zaleđe, igranje rukom, napucavanje lopte u prekidu igre, gaženje/zakašnjeli start) u izlaganjima Domagoja Vučkova, Draženka Kovačića i Ante Vučemilović-Šimunovića ml.

U završnom dijelu drugog dana seminara povjerenik za suđenje Druge HNL Mladen Lončar prezentirao je analizu suđenja sudaca i pomoćnih sudaca kroz jesenski dio prvenstva te zaželio uspješno suđenje u nastavku prvenstva. Zadatak je nogometnih sudaca pridržavanje smjernica i zaključaka s navedenog seminara te suđenje i primjena propisa u skladu s PNI, dok se kontrolori sudaca moraju pridržavati uputa o ocjenjivanju te adekvatno ocijeniti nogometne suce za njihovu prezentaciju i nastup.

foto: Marijan Dobrović

Seminaru je nazočilo 11 nogometnih sudaca te 27 pomoćnih sudaca i 14 kontrolora sudaca. Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a s članovima komisije te stručnim suradnicima. Kulušić je na završetku seminara sucima i kontrolorima zaželio mnogo uspjeha, istaknuvši kako se mora zajednički djelovati na ponos hrvatskog nogometa i suđenja.

foto: Marijan Dobrović

Još vijesti