HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Jurčević: "I ove i
sljedeće godine
Dinamov cilj dupla
kruna i plasman u
Europsku ligu"

10.04.2018.
Jurčević: "I ove i sljedeće godine Dinamov cilj dupla kruna i plasman u Europsku ligu"
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Ponedjeljak je bio slobodan dan, ali šef maksimirske struke nije prolongirao razgovor. Možda i zbog poznanstva započetog ljeti 1983. kad je kao omladinski reprezentativac sudjelovao na međunarodnom kupu bivše države u Istri sa suigračima Stanislavom Komočarom, Goranom Stevanovićem, Draganom Talajićem… 

Rođeni Zagrepčanin predvodio je selekciju sa spomenutim kolegama iz Ljubljane, Beograda i Sarajeva. Previše kvalitetan ofenzivac da bi ga izbornik Stevan Vilotić izostavio iako nije bilo dvojbeno kako bi famozni „bata Ćele“ radije dao šansu nekom anonimcu iz Bečeja, Surdulice, Goražda ili Kolašina, iz Mitrovice ili Strumice… Jer već tada je Zdenko Kobeščak, učitelj škole „Hitrec-Kacian“, tvrdio da će Jura daleko dogurati zahvaljujući očitom talentu, modernizmu svedenom na silnu probojnost, raznovrsnost, efikasnost. Na okomitost. Nije ustručavao ekspresno krenuti s krilne ili središnje pozicije izravno pred vrata, na užas protivničkih braniča i golmana.
- Davno je to bilo. Zar smo tako stari?

On nije. Rođen 14. rujna 1966. Podsjećamo da je igrao za Dinamo, Zagreb (prvak Druge savezne lige), Royal Antwerp, Casino Salzburg (dva prvenstva, finale Kupa UEFA, prvi strijelac lige) i Freiburg, a trenirao Zagreb, Dinamo (superkup i kup), Wüstenrot Salzburg i Slaven Belupo. Dres A-Hrvatske aktivno je nosio 19 puta. U međuvremenu kod Vatrenih šest godina asistirao glavnom strategu Slavenu Biliću, kome je desna ruka pola desetljeća bio i u tri renomirana strana kluba – moskovskom Lokomotivu, istanbulskom Bešiktašu te londonskom West Hamu.

Sad je napokon kod kuće, u Petrovoj, od koje do stadiona Modrih stigne za nekoliko minuta pješke. Startali smo, dakako, stadionom u Puli na kojem je lider HT Prve HNL bez okolišanja u nedjelju razoružao domaće Zeleno-žute. Trenerovo zadovoljstvo se podrazumijeva?
- Da. Zato što smo glatko riješili treću od četiri utakmice: Rudeš 2:0, Rijeku 3:0, Istru eto 4:0, tu je i 0:0 s Interom u Zaprešiću. Ne primajući niti jedan pogodak što dodatno veseli. Pogotovo zbog poraza u tri od četiri prethodna susreta – s Lokomotivom 1:4, s Rijekom jednako, s Hajdukom 0:1. Silazni trend je zaustavljen, štoviše, dižemo se po svemu i logično je da smo stornirali mali psihološki pritisak. Dečki su reagirali jako dobro, prepuštajući se radu i internoj komunikaciji. Neke stvari su zaista u redu, makar je dosta i posla.

Je li prvo mjesto nedvojbeno osam kola prije svršetka lige?
- Jasno da nije, bilo bi i smiješno i glupo vjerovati da je sve gotovo, kamoli se tako ponašati. Još su na stolu 24 boda, a naša prednost je osam-devet. Tko se, normalan, smije opustiti? Nećemo upasti u zamku, nastavljamo punom ozbiljnošću i koncentracijom utakmicu po utakmicu.

Uključujući i iduću, subotnju u Vinkovcima?
- Apsolutno. Na neki način ponavlja se ta pulska. Takmac se bori za ostanak, mi smo pak objektivni favorit i sve osim naša tri boda bila bi senzacija. Ne zavaravamo se općim dojmom. Znamo što nam je činiti: ići maksimalno. Opet ćemo nastojati što prije povesti, kako bismo sami sebi olakšali situaciju i konkretno najavili rasplet. Pamtim da je u sličnim prigodama završavalo i drukčije…

Kako se osjeća u Maksimirskoj 128 poslije toliko godina?
- Ugodno. Sjajno. To je moj kvart, moj milje. Kao klinac bih dotrčao od kuće i smjestio se na onoj niskoj sjevernoj tribini. Zatim sam deset sezona proveo u podmlatku. Četrnaest je prošlo od prve trenerske dionice. Sreća je što se startalo pobjedama pa nema neraspoloženja i nervoze, držimo solidan, uobičajen ritam. Pokušat ćemo stalno dobivati, povećati bodovnu zalihu. Naime, mi smo Dinamo, klub posebna formata!

Odu li misli katkad na finale kupa 23. svibnja?
- Kao prvo, važno je što smo zavidnim stilom u polufinalu eliminirali snažnu Rijeku, dokazujući svima – sebi također – da smo pravi. Kao drugo, ne želim iskakati iz kolotečine i baviti se nečim što će biti za mjesec i pol. Reći ću jedino to da se nadam velikom, spektakularnom derbiju kakav taj dvoboj u hrvatskim relacijama stvarno jest.

Sigurno očekuje pozitivan rasplet?
- Ići ćemo po pokal, jer želimo dvostruku krunu.

Momčad je preuzeo 12. ožujka. Dokad je planiran ugovor?
- Do 30. lipnja 2019.

U novoj natjecateljskoj rundi ambicije će biti iste?
- Potpuno. U tuzemstvu osvajanje prvenstva i kupa, u inozemstvu plasman u skupinu Europske lige.

Lani su promašene sve tri mete…?
- Razlog više da dopunski zapnemo i vratimo kote. Naravno da ćemo po svaku cijenu ovog ljeta tražiti i Ligu prvaka. Međutim, EL je ono što nipošto ne treba propustiti. Imperativ.

Je li nogometaški kadar sposoban za te izazove?
- Ne zna se tko će otići, tko doći. Nije trenutak za takve zaključke, moramo biti usredotočeni na neposredne obveze. Ja prvi.

Ocjena nacionalne lige?
- Sve se iskristaliziralo: Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek su u gornjem dijelu, Inter, Slaven Belupo i Lokomotiva u sredini, Istra 1961, Cibalia i Rudeš u opasnoj zoni.

Tri grupacije nalik na tri „države“…
- Šteta što još koja sredina ne slijedi primjer Rijeke, Osijeka pa i Rudeša, privlačenjem stranog kapitala. Posebno Istra i Cibalia koje žive najteže. Raduje skora akcija izgradnje novih igrališta, čime će se urediti jedan od najbitnijih faktora infrastrukture, kritična točka koja izaziva značajne nevolje na kraju jeseni i zime kad zaredaju kišni ili snježni dani. Ohrabruje svaki oblik sanacije i konsolidacije.

Što on smjera sa svojim sastavom, koje bi elemente htio usavršiti?
- Ne bih analizirao pojedince. Nikada dovoljno brzine, protočnosti, kompaktnosti, uvijek težiš većem stupnju uigranosti i homogenosti, da 90 minuta odradiš bez ikakve tehničke, taktičke i trkačke „rupe“. Idealno ne postoji. Bit ću prezadovoljan zaobiđu li nas ozljede, budući da baš nemamo širinu. Oporavio se Filip Benković, ali je na podužoj stanci Nikola Moro, u Puli je na zagrijavanju otpao Borna Sosa. Samo da smo kompletni.

Čuje li se s Bilićem?
- Često. Slavenu je drago zbog ove moje dužnosti, predmnijevam da će i on uskoro preuzeti kakav ugledan klub. Znamo se dugo, toliko toga prošli smo zajedno. Uvjerio sam se kakav je trener i čovjek, odličan, ako je to dovoljno slikoviti pridjev!

Odsad Nikola Jurčević odlučuje sam.
- U tome je razlika. Inače sam, radeći s njim, sudjelovao i u pripremi momčadi i u formiranju igre i u vođenju utakmice, s tim da je Slavenov zaključak bio presudan. Nemam straha ni kompleksa, imam sve propisane diplome i licencu, nataloženo iskustvo i valjda nužni smisao.

Ne nužni već istinski. Ne veli se uzalud – nogomet nogometašima! Nakraju pitanje koje se ne propušta: Hrvatska u Rusiji?
- Imamo izvrsnu reprezentaciju. U tom kontekstu smije se ustvrditi da bi napuštanje turnira poslije razigravanja po skupini bio neuspjeh.

Prema tome, među 16 odlaze Argentinci i Hrvati?
- To se čini rezonskim, premda je nogomet nepredvidiv. Argentina drži status favorita. Hrvatska je favorit u odnosu na Nigeriju i Island. Za drugi krug ne bi važile prognoze, u tom društvu može svladati svatko svakoga.

U Petrovoj ulici, zadnja pošta Zagreb, možete sresti uzornu obitelj Jurčević – oca, majku i dvije odrasle kćeri. Svuda im je bilo lijepo, ali doma je doma, najljepše!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...