HNL.hr > Komentari

Old Boysi

Davor Ivić:
"Veterani vežu
prošlost i budućnost"

13.04.2018.
Davor Ivić: "Veterani vežu prošlost i budućnost"
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Osim brojnih seniorskih, juniorskih, kadetskih i pionirskih sastava u muškoj pa i ženskoj konkurenciji, osim igrača i igračica s malonogometnih terena, solidnu brojnost bilježe i veterani, old boysi stariji od 33 godine. Ovo je prilog o aktivnostima u tom segmentu hrvatskog nogometa.

Već se sprema monografija u povodu 20. obljetnice organiziranog djelovanja i natjecanja. Naime, 1999. godine realizirano je prvo državno prvenstvo veteranskih momčadi (nipošto starčadi!), tako da je dogodine jubilarno i svečarsko dvadeseto. Bolje upućeni, kakvih sigurno ne manjka, znaju da je aktualni prvak AMD Siget HD Zagreb (naravno da to HD podrazumijeva Hrvatski dragovoljac), uzorna družba prekaljenih sportaša koje vodi glasoviti boksač Damir Škaro, osvajač olimpijske medalje, doktor ekonomskih znanosti i uspješan gospodarstvenik.

Kad smo već kod te teme, svakako najvažnije u dotičnom pokretu, upravo ovog petka u Sesvetama je zasjedala Komisija za veterane HNS-a pod ravnanjem novog predsjednika Davora Ivića, člana Izvršnog odbora nacionalnog saveza. Konstatirane su ponude Rovinja i Poreča za domaćinstvo 19. prvenstva, vjerojatno će izbor pasti na Porečane s obzirom na najbolje uvjete turnira koji će jednog rujanskog vikenda (petak, subota, nedjelja) okupiti 24 najjače postave iz cijele zemlje.

U veljači ove godine upriličeno je 16. državno prvenstvo veterana u futsalu na kojem je među 24 kandidata slavljenički pokal osvojila Neretva iz Metkovića, na veliki ponos kapetana Nikše Martinca, namještenika Kuće nogometa koji je, eto, majstor i za hakl, ne „samo“ za distribuciju ulaznica kad elitni reprezentanti nastupaju na europskim i svjetskim završnicama; srećom, čine to skoro redovito.

U Komisiji za veterane osim šefa Ivića participira tajnik Robert Uroić te članovi Nenad Stražanac, Antun Menđušić, Franko Kanfanar, Stjepan Pršir, Petar Jurčević i Željko Stipanić. Na današnjoj sjednici definirali su aktivnosti do rujna, posebno onu koja je na rasporedu sljedeći tjedan, u srijedu 18. travnja u Nedelišću, poznatom i priznatom nogometnom selu nadomak Čakovca. Ugovorene su tri utakmice: od 17 sati snagu i vještinu odmjerit će liječničke selekcije Hrvatske i Slovenije, sat potom starta ogled bivših Dinamovih i Hajdukovih velemajstora, a za 19:00 zakazan je tradicionalni derbi veteranskih vrsta HNS-a i slovenske Zveze.

Iako u starim dečkima nema negdašnje vatre, ne treba sumnjati u reviju zapaženih poteza i efektnih pogodaka.
Prihvaćen je poziv za nastup 6. svibnja u Vukovaru, na jednom od osobito važnih i dragih memorijala na kojem će sudjelovati 14 momčadi, veteranske revijalno. Za 2. lipnja planiran je dvoboj veteranske selekcije HNS-a u Šartovcu pokraj Kutine, a 8. lipnja će se u Osijeku navijati za Vatrene u srazu sa Senegalom na završnoj probi uoči odlaska na ruski World Cup. Dan potom propagandno će se igrati u bizovačkoj okolici, u Cretu, s klubom originalnog imena: Hajdin. Ako niste dešifrirali tu zgodnu zagonetku posrijedi je kovanica od po tri početna slova dva najveća hrvatska kluba… Inače, Bizovčani su 2005. godine bili veteranski prvaci Hrvatske. Predmnijeva se već devet sezona kup u Kostreni u počast na novinara Milana Perovića, zajedno s Rijekom, Orijentom i Pomorcem prve subote prosinca. I brojne druge prigode.

U planu je da se krajem srpnja 2019. povodom proslave 20. rođendana u Čakovcu upriliči sraz četiri susjeda: Hrvatske, Slovenije, Mađarske te Bosne i Hercegovine ili Srbije. Nema sumnje da će tako i biti.

Naša veteranska reprezentacija od 2006. godine odigrala je pedesetak utakmica pretežito na domaćem, slovenskom i austrijskom tlu. Nastupilo je stotinjak nogometaša. U postojećoj garnituri rado se predstavljaju Vatroslav Mihačić, Silvijo Čavlina, Miroslav Žitnjak, Željko Pavlović, Marijo Švigir, Branko Fišter, Darko Jozinović, Mario Cvitanović, Samir Toplak, Damir Milinović, Slađan Ašanin, Stipe Brnas, Mario Tokić, Zoran Kastel, Miljenko Mumlek, Edo Mujčin, Alen Peternac, kapetan Željko Župetić, Petar Krpan,Tomislav Gričar, Robert Regvar, Branko Hucika, Alen Mrzlečki, Fabijan Komljenović, Ardian Kozniku, Igor Novaković, Sergej Jakirović, Damir Mužek, Krešimir Čivrag… Izbornik je Robert Uroić, koji ističe:
- Dobra smo klapa. Uglavnom su naši prvotimci treneri, a zna se da je s njima najteže, zato je važno „uglazbiti“ psihologiju. Sve smo stariji pa se nastojimo kvalitetno popunjavati. Nema straha, Hrvatska je nogometna zemlja!

Veteranski nogomet egzistira u 16 županija. Još ga, dakle, nema u pet, to su Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Dubrovačko-neretvanska. Ima izgleda za pomake na krajnjem jugu i istoku, ne osobito u Lici kojoj je komplicirano skupiti aktere i za seniorsko prvenstvo. Poseban rast bilježi se prethodnog desetljeća. Zasad je ukupno registrirano 370 klubova velikog i 30 klubova malog nogometa. Najmasovnije jest u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji – ti ogranci okupljaju čak po 75 klubova. Rekorder je bez dvojbe Grad Zagreb, odnosno ZNS, u kojem se veteransko natjecanje protegnulo na gotovo nezamislivih sedam liga!

Za kraj prigodno slovo predsjednika Davora Ivića, sjajnog društvenog i sportskog djelatnika, profesionalca uvijek i u svemu:
- Na ovu dužnost odredila me nacionalna nogometna vlada, čime sam osobito ponosan. Jer nastavljam djelo vrlih prethodnika koje obiluje samo pozitivnošću. Trudit ćemo se da razvijamo veteransku branšu, i da naša selekcija gostuje u svim krajevima Hrvatske. Bit će joj to čast i obveza – ne mogu budući da ne stignu Vatreni uveličati mnoge značajne godišnjice, no činit će to bivši Vatreni te dokazani prvoligaški igrači koji su s najpopularnijim sportom i dalje „na ti“, primjerno spajajući prošlost i budućnost!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...