HNL.hr > Komentari

Na kraju tjedna

Adam ili Arabi?

22.04.2018.
Adam ili Arabi?
foto: Gordan Laušić
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Ne samo veliki derbi – danas je veliki blagdan hrvatskog nogometa. Ima li većeg zadovoljstva i uzbuđenja od ugodnog iščekivanja utakmice drugoplasiranog i prvoplasiranog s ljestvice HT Prve lige na stadionu tradicionalno poznatom po najbrojnijoj posjeti.

Na žalost, ono „ugodno“ iz uvoda može se stjecajem neželjenih okolnosti preinačiti u neugodno. Zato što super sudari Bijelih i Plavih, isto kao Plavih i Bijelih, postaju poligon za iskazivanje sirovih strasti. Nerijetko i surovih.

Daleko smo dogurali mi u zemlji Vatrenih kojima se toliko ponosimo, no kojima bi neki najradije porekli pravo na ovdašnji domicil kako se HNS ne bi dičio da su i njegov proizvod, osobito i logično njegov. Ili s druge strane energično tvrde da je A-reprezentacija isključiva briga Kuće nogometa koju osim njih ne zanima baš ništa te navodno uopće ne mari za nacionalno prvenstvo.

Netočnost spojena s apsurdnošću u rezultanti zvuči poput klasične gluposti.

Nadamo se da će ove nedjelje izostati famozne sačekuše na odmorištima Dalmatine, da s nadvožnjaka neće sijevati kamenje, da bejzbolske palice čame u tamnom kutu garaže. Da je pokraj Dugopolja ponestalo benzina za paljenje tobože neprijateljskog automobila i pripadajućih putnika. Tko zna, možda i jest neprijateljski, na opće zgražanje običnih promatrača nesklonih ičemu što je ružno i tužno… To što je svršetkom dvoboja Hajduka i Cibalije u srijedu s poljudskog Zapada, na kojem su se za tu zgodu smjestili privremeno preseljeni stanovnici vječito antiprotivnog Sjevera, počelo odjekivati „Gazi, gazi purgera!“ ne treba biti pozivnica za neusporedivo žustriju današnju eskalaciju niti za rekontru „Ubij, ubij tovara!“

Isprika zbog podsjećanja na tamne nijanse naše nogometne stvarnosti. Jer u nedjelju 22. travnja 2018. godine imamo pravo jedino na uživanje.

Posrijedi je izravna borba za naslov prvaka budući da su Zagrepčani nehotice prikočili a Splićani stisli gas gotovo do daske. Slijedi strateški ogled dvojice ne toliko mladih koliko perspektivnih trenera, istinskih gentlemana Željka Kopića i Nikole Jurčevića s čijih usana u životu valjda nije skliznula ni najbanalnija uvreda kamoli psovka. Zašto se ne ugledati na njih?

Svakako i u nogometaše obje momčadi. Profesionalce od formata koji i te kako zaslužuju pozornost, podršku, pohvalu. Kojima je cilj - sveti cilj - klupska i vlastita prezentacija, čista sportska promocija sa svime što uz nju ide. Tko ima pravo pokvariti sat i pol sportske svečanosti oplemenjene neupitnom voljom i vještinom, kojoj suparništvo servira dodatni poticaj? Nemamo pravo odlutati u incidente i zbog brojnih stranaca u obje momčadi, koji Hrvatsku ne smatraju jedino zemljom za vlastitu zaradu, već na neki način i drugom domovinom koju će pamtiti desetljećima po odlasku.

Nema dvojbe da će Adam Gyurcso i El Arabi Hillel Soudani dati sve što mogu, za svoj team, svoj klub i svoj grad. Obećavaju spektakl, osjećaju da ih drži i nosi životna forma. Mađar i Alžirac koji doista prednjače kvalitetom, globalnim učinkom i nadasve efikasnošću. Sigurno će reprezentativac Dominik Livaković i potencijalni reprezentativac Karlo Letica mrežu čuvati maksimalnom požrtvovnošću. Kapetani Zoran Nižić i Arijan Ademi biti primjerni predvodnici dokraja zainteresiranim i, pretpostavlja se, za igru apsolutno raspoloženim suigračima.

To može i mora biti 90 minuta vatrometa poteza, akcija, pogodaka i svega onoga što nogomet čini najpopularnijim sportom. Iskreno vjerujemo upravo u takav scenarij. U priredbu bez i najmanjih natruha nekorektnosti, ekscesa, ne daj Bože skandala.

Šteta što je posrednik sa zviždaljkom, internacionalac Mario Zebec, najavljen u negativnom kontekstu, po starom lošem običaju da se u suce sumnja uvijek i svuda. Zar je uistinu proglašen krivim (!?) i prije no što je iz svoje Cestice krenuo prema Splitu? Prezimenjak i zemljak, dalja loza glasovitog stratega Branka Zebeca koji je bio šef stožera i u Dinamu i u Hajduku. Generacijski udaljeni, ali obiteljski susjedi iz kraja lijevo od Varaždina, tamo prema granici sa Slovenijom.

Od 17.00 svi ćemo biti na tribinama, pred tv-ekranima ili kod radijskih zvučnika. Pa kako ne bismo bili: na redu je sraz posebne specifične težine, mega-meč, derbi svih derbija. Praznik za oko i uho. Neka takav bude i ostane!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...