HNL.hr > Komentari

Pozdrav iz Kalinjingrada

Dragan Primorac:
"Zar glava nije
važnija od noge?"

16.06.2018.
Dragan Primorac: "Zar glava nije važnija od noge?"
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Specifičan je grad u kojem ove subote Hrvatska igra 17. utakmicu na svojem petom svjetskom prvenstvu. Ruska enklava Kalinjingrad nalazi se sa sjeverne strane Poljske (383 kilometara od Varšave) te zapadno od Litve (391 kilometar od Vilniusa). Izmjereno je 1.208 do Moskve. Od Zagreba je dijeli najmanje 1.400 kilometara. Posljednje informacije govore da će se okupiti oko 5.000 Hrvata i onih koji vole Vatrene.

S mondiala u Francuskoj, Japanu, Njemačkoj i Brazilu imamo po sedam pobjeda i poraza plus dvije neodlučene partije. Što donosi novi ispit lociran na Kaliningrad Stadium, donedavno Baltik Arenu koja će nakon meča Hrvatska - Nigerija biti domaćin i onima u kojima se sastaju Srbija - Švicarska, Španjolska - Maroko te Engleska - Belgija.

Zanima li vas kako je ovdje, vijest nije osobita: vrlo je sparno, teško za disanje iako temperatura ne premašuje 23 Celzijusova stupnja. Tome ne pomažu ni brojni slabašni valovi Sjevernoga mora distancirani doduše na četrdesetak kilometara, ni zeleno-smeđa rijeka Pergolia; možda odmažu… Nije loše što se igra od 21:00, bit će valjda ugodnije. Pogotovo ako oblaci iz smjera Švedske ne skrenu pogrešnim koridorima.

U Fan-zoni na križanju Ševčenkove, Moskovske i Lenjinske avenije živo je bilo od jutra. Naime, oko 9:30 na pistu aerodroma Hrabrovo aterirao je Airbus 320 Croatia Airlinesa, 180 neposrednih svjedoka raznih zbivanja ove velike subote. Jedno od neugodnijih bila je promjena eura u rublje budući da se ta operacija na ruski način izvodi dosta temeljito, analogno tome sporo odlučite li se primjerice za šalter br. 15 banke VTB odnosno njene lokalne filijale Europa. Omjer je 1:70 što znači da je kuna deset puta jača… Nikad kraja, ispucali smo 50 minuta. Bolje i tako nego devize neoprezno tutnuti kakvom šmokljanu koji će te opelješiti prije no što kažeš „keks“. Da čekaš koliko treba za kazati „otorinolaringologija“ eventualno bi ga i snimio pa izbjegao bankrot. Usput, u akciji „cambio“ sudjelovalo je najmanje 20 nas Croata i tek trojica Nigerijaca. Nadamo se da će takav odnos biti i na tribinama.

Dok smo ovo pisali u parku nadomak Prospektu mira pokraj fontane i metalne skulpture dva ljutita bika u zaista žustrom boju, pogled je odlutao do prvog susjeda: gospodina, očito Afrikanca islamske vjere, koji se prepustio podnevnoj molitvi, bos, sklopljenim a ispruženim rukama, naravno klečeći. Sigurno je poneko slovo namijenio i svojim ljubimcima u kopačkama. Kao i mi svojima, na drugi način.

Lijepo je bilo letjeti u društvu ex-reprezentativaca Stipe Pletikose, Nike Kranjčara i Petra Krpana. Kao što je poznato, Stipe je tumač nogometnih metoda i modaliteta igre na HRT-u. Ozbiljan, odmjeren i izrazito stručan. Glede aktualnog sraza djelovao je optimistički. Više nego shvatljivo: tko ne bi vjerovao u takve nasljednike. Niko je izvijestio da je tata Zlatko, izbornik na SP-u 2006. u Njemačkoj, upravo toga doputovao iz Irana u kojem vodi selekciju U-23. I da će u Rusiju na hrvatsko polufinale! Pero nije dvojio da dobivamo.

U tom tonu reagirao je i Sreten Ćuk. Tehnički direktor svih mladih nacionalnih postava usudio se i prognozirati rezultat, 1:0. Tim omjerom bila bi zadovoljna i bivša internacionalka Marija Margareta Damjanović, svjesna kompleksnosti uvodnog sudara na ovakvim turnirima.

Jasno da smo za mišljenje pitali i Dragana Primorca, negdašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta, koji je navijačke snage udružio s bratom Damirom, dakle doktor medicine s doktorom prava. Dragan je veliko značenje pripisao izborniku:
- Zlatko Dalić mora doista uvrstiti ovog trena najbolje, ne one koji prednjače karizmom ako nisu u punom naponu. Nadam se da hoće. U tom slučaju ne bojim s neugodnih Afrikanaca. Naši valjda jesu fizički inferiorniji, no suparnici su nedvojbeno inferiorniji tehnički i taktički. A zar glava oduvijek i zauvijek nije važnija nego noga!

BAN Toursova djatnica Nataša Vilenica maksimalno se trudila da gostima akcije „U Rusiju s ljubavlju“ što više približi aktualnu enklavu, poglavito grad. Kaliningrad koji se zvao Königsberg dok je bio pod pruskom, njemačkom kontrolom. Premijerno se spominjao 1205. godine kad su ga osnovali teutonski vitezovi u drugom križarskom pohodu. Slijedom dugih vjekova postao je jedan od važnijih trgovačkih središta Baltika. Rodno i mjesto za cijeli život njemačkog filozofa Immanuela Kanta, koji je to bio i ostao, naravno da mu ime i prezime nisu prevodili na ruski, za razliku od naselja. Naveli smo Königsberg - Kalinjingrad, evo i drugih: Tilsit – Sovjetski, Insterburg - Černahovsk, Pillau – Baltijski, Gumbinnen - Gusev. Ili odmarališta Rauschen - Svjetlogorsk, Cranz - Zelenogradsk, Neukuhren - Pionjerski, Palmnicken - Jantarni...

To s jantarom je baš zgodno: ovdje se namakne 90 posto svjetske proizvodnje. Posrijedi je smola specijalnih četinjača koja dozrijava „kratko“, od dva do deset milijuna godina! Podrazumijevao se i obilazak Muzeja jantara na čijem su pročelju prigodno izvješene fotografije desetorice prominentnih mondialaca, šest jedinica (Jašin, Grocsic, Banks, Pfaff, Maier, Zoff), četiri desetke (Pele, Maradona, Di Stefano, Platini).

Ovo su dani i tjedni za nogomet, normalno da je lopta u prvom planu. Premda će svaki turistički vodič podsjetiti, naprimjer, da su se domaći u Drugom svjetskom ratu htjeli predati saveznicima, ali Adolf Hitler za to nije htio ni čuti. Čuo je kad su navalile trupe Josifa Visarionoviča Staljina... Makar je Kalinjingrad najviše stradao od britanskih bombardera. Inače, nije neobično što Vladimir Vladimirovič Putin ovdje na svakim izborima dobiva najmanje 80 posto glasova, ipak se radi o rodnome mjestu njegove prve supruge Ludmile, red je da u nj zapaženo ulaže i zauzvrat dobija zavidno povjerenje.

Rado su nam pozirali članovi Komisije za suce HNS-a Darko Cvitković i Domagoj Vučkov sa suprugom. Svakako i navijači iz Ljubuškoga, šestorka koja je krenula kombijem u četvrtak dok se nije razdanilo pa stigla via Zagreb, Katowice i Gdanjsk. Oni su pripadnici skupine Uvijek vjerni koja je iz BiH dovela 350 svojih članova, iz šire dijaspore dopunskih 300. Ljubušaci će po povratku posjetiti zavičaj pape Ivana Pavla II u regiji Katowice-Krakow, obići će i zloglasni nacistički logor Auschwitz. Jedan od vođa puta Ivan Šunjić ne žali truda ni vremena. Osnovno je da su glasnice našpanane za Vatrene.

Član Skupštine HNS-a Krešimir Perković iz NS Karlovačke županije također je rabio kombi, s dvojicom sugrađana i trojicom prijatelja iz Bjelovara predvođenih Dariom Kundijom. Iz grada s četiri rijeke i osam obala zamijetili smo i Zdravka Švegara mlađeg, oca i sina Tomasa, Zlatibora i Tomislava, gazdu i djelatnike uspješne firme Lana.

Svi su na nogama zbog nogometa!

Kalinjingrad broji 450 tisuća stanovnika. Večeras stadion neće primiti više od 33.000 budu li nazočili i svi poklonici Nigerije. Što se nas tiče, ne moraju. Važno je da ih nadglasamo. I da kapetan Luka Modrić sa suigračima demonstrira plemeniti štih, uvaženu klasu i prepoznatljivu notu hrvatskog nogometa. Ma slobodno i za pola oktave budu manje raspoloženi, samo neka uzmu tri boda!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...