HNL.hr > Komentari

Intervju tjedna

Nikola Jurčević:
"Provjera uspjela,
tradicija pala"

07.09.2018.
Nikola Jurčević: "Provjera uspjela, tradicija pala"
foto: Robert Matić / HNK Hajduk
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Otvorenost i razložnost, jednostavnost i kompetentnost, u svakom elementu i kritičnost i pozitivnost – to su atributi današnjeg sugovornika, bivšeg reprezentativca pa prvog izbornikovog suradnika koji se okušao u raznim ulogama na isto takvim razinama kao trener po genu i pozivu. Tema je dakako nastup Hrvatske u Portugalu.

Cijenjeni i omiljeni Jura na raspolaganju je uvijek, osim ako baš taj tren ne šeta psa, kućnog ljubimca koji u svim obiteljima ima poseban tretman. No javit će se čim obavi tu obvezu. Za početak, zar će uistinu biti tumač igre i igrača na televizijskoj postaji koja je stekla pravo izravnih prijenosa utakmica Vatrenih, naših Brončanih sa svježim statusom Srebrnih?
- Ništa još nije definirano. Dolazi u obzir makar ima i drugih ponuda, solucija.

A kad je riječ o starim partnerima Portugalcima, on im se suprotstavljao lipnja 1996. na City Groundu u Nottinghamu, u povijesnoj premijeri Hrvatske na velikom natjecanju. Konkretna uspomena nije nimalo ugodna…?
- Izgubili smo 0:3, ali prethodno smo osigurali prolaz u četvrtfinale EP-a pa posljedice nisu bile osobite. Uostalom, s njima smo spontano i računali. Iako ti nikad nije jer ne može biti drago tako stradati, neovisno o pobudama i uvjetima…

Bili smo nekompletni, Nikola ne misli da smo bili – deklasirani:
- Čast suparniku kojeg je predvodio slavni Luis Figo, no uglavnom smo se držali ravnopravno, izjednačeno. Dobili su nas rutinski, s nekoliko majstorskih poteza.

Ti vrlo okretni momci u svim generacijama, što dokazuje prominentnu školu, tehnički potkovani, fizički također za svaku pohvalu. Ukratko, takmac protiv kojeg nam nije ni lako ni ugodno?
- Uvijek je teško. Namjeriš se na brze, hitre i dinamične znalce, redovito spremne za preformaciju. Nerijetko prgave, usmjerene samo i jedino pobjedi, na čemu im treba čestitati. Zato i ohrabruje taj sinoćnji remi, 1:1, nakon četiri uzastopna poraza bez postignutog pogotka. Rezultat utoliko vredniji i ljepši što je izboren na terenu aktualnog europskog prvaka. Srećom, svjetski doprvak djelovao je dobro, sigurno, u skladu s potencijalom i reputacijom.

Zlatko Dalić ima više elemenata za zadovoljstvo negoli brigu?
- Svakako. Momčad je ostvarila ono što je šef želio, što je planirao: provjeriti nekolicinu novih, pogotovo one kojih nije bilo u Rusiji. Veseli što u tako izazovnom susretu nismo pokleknuli, čime se čuva impresivna SP-serija koju ne može nagrditi nepovoljan rasplet finala. Sad kad se selekcija obnavlja i ponovo stvara važno je da se kandidati okupe, aklimatiziraju, da osjete duh nacionalne postave.

Što se tiče igre, domaći su većim dijelom napadali, prijetili. Ipak nisu slavili, što je zasluga kompaktnoga gosta?
- Činjenica je da su oni bili bolji, i da smo mi ostali neporaženi. Štoviše, zar nismo poveli?

Nijanse su spriječile da im isporučimo mat u posljednjim sekundama pete minute sudačke nadoknade, ne bi bilo nezasluženo…
- Glavno da je tradicija pala. Sportaši znaju kako je u takvim situacijama: nelagodno, nervozno, bez obzira na značenje sraza. Niti jedan poraz nije lagodan, i stoga što sljedeći postaje bolan.

Ukratko opisuje udio/učinak novih lica:
- Lovre Kalinić pokazuje da se izostanak Danijela Subašića ne bi smio previše primjećivati. Što se i slutilo, s obzirom na neupitnu kvalitetu diva iz Solina. Raduje suvereno predstavljanje Mateja Mitrovića, bez kompleksa, bez straha. Borna Barišić bit će konkurent Josipu Pivariću, ako zaista potraje do uključivanja Ivana Strinića. S pravom čekamo Marka Pjacu, asa s brojnim vrlinama. Žao mi je što razvojem priredbe nije bilo osobitih mogućnosti za Marka Livaju, ni kasnije za Ivana Santinija, dvojicu klasičnih napadača. To ne znači da nisu položili.

Nikola Jurčević dodaje:
- Po šest izmjena s obje strane, naboj koji nije posve natjecateljski te dio sezone u kojem nitko nije u top-formi objektivne su zapreke za meritornu analizu igre, taktike i individualnog prinosa. Ohrabruje što smo se postavili čvrsto, nimalo sramežljivo, što je i te kako bilo hrvatskih dionica. Pa i to što smo izdržali konstantan pritisak govori o vrijednosti Dalićevih defenzivaca. U tom redu bili bismo i uvjerljiviji da van nije morao ozlijeđeni Domagoj Vida.

Uistinu se nismo dali, nismo pali. Bila je to više nego solidna Croatia.
- Slažem se da moraju prevladavati povoljne recenzije.

Kako ćemo u utorak sa Španjolcima u Elcheu?
- Hrvatska ima pravo i obvezu preuzeti dužnost koja joj logički pripada. Svjetsko srebro sugerira zavidnu ulogu, naravno i dimenziju. Jasno da se očekuje štošta.

Cilja na Ligu nacija?
- Apsolutno. Španjolci i Englezi spadaju u kategoriju prvorazrednih protivnika. Bilo bi fantastično poslije ta četiri sudara gledati s prvog mjesta koje podrazumijeva Final Four. Možda je to odveć optimistički? Međutim, drugo mjesto je na neki način obveza, budući da bismo zadržali poziciju u najrenomiranijem društvo. Za razliku od trećeg koje znači silazak za jednu stepenicu.

U zaključku, ne smijemo biti zadnji:
- Tako je, mjesto br. 2 mora biti cilj. Uspjet ćemo ako se tako postavimo. Taj položaj stvarno nam pripada, po svemu.

Ne zaboravlja baciti pogled na mlade snage:
- Zar u selekciji Nenada Gračana nisu sjajni Duje Ćaleta-Car, Filip Benković, pa Borna Sosa, Nikola Vlašić i Josip Brekalo, za poneki mjeseci dignut će se i Ante Ćorić. Rezervoar nadarenih i dalje je nepresušan. Budućnost osigurana. Zagarantirana.

Pohvalio je izbornika:
- Zlatko Dalić sve to vodi pametno. Ima smisla, ide postupno, temeljito, znalački. Imun na euforiju, kao što ulaz ne bi dopuštao ni depresiji. A čim je tako – sve pod kontrolom – ne manjka razloga za optimizam.

Dok je u državnoj vrsti kapetan Luka Modrić letvica strši visoko, čemu je spuštati i za milimetar?
- Dapače. Luka je motor, pokretač svih i svega. Ključni akter Hrvatske, osovina Real Madrida. On sve spaja, svemu daje dodatnu klasu, notu, dimenziju. Bez njega ništa nije isto. Sretni smo što ga imamo!

Bio je to Nikola Jurčević. Čovjek čija se sluša.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...