HNL.hr > Komentari

Na pravom kolosijeku

Toni Datković:
"Lokomotivi ove
sezone Europa neće
pobjeći"

17.09.2018.
Toni Datković: "Lokomotivi ove sezone Europa neće pobjeći"
foto: nklokomotiva.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Odjeknulo je jučerašnjih 5:2 Lokosa u Koprivnici, gorka pilula „farmaceutima“ kao dokaz izvrsnog rada te isto takvog kadra momčadi s Kajzerice. Sljedeći dani usmjereni su subotnjem derbiju s Rijekom, premijeri na novom travnjaku i obnovljenim tribinama u Kranjčevićevoj. Govori Toni Datković, jedan od oslonaca i aduta.

I on je bio strijelac za nedjeljnu petardu:
- Iz lijevog kuta nabacio je Domagoj Drožđek, golman Antun Marković izboksao do Dejana Radonjića koji puca i u gužvi lopta dolazi na moju glavu pa sam je samo skrenuo u dalji dio mreže.

To „samo“ je bio majstorski potez svojstven centarforu. A autor je centarhalf!
- Igramo s trojicom otraga, ja sam onaj lijevi.

Druga dvojica su Denis Kolinger i Ante Majstorović.
- Lirim Kastrati je zabio prvi i treći. Onda smo stali pa je Slaven Belupo došao na 2:3 i zamalo nam zapaprio. Na greškama se uči. Srećom, Lirim je brzo reagirao još jednim matom, a Ivan Krstanović nakon tri minute riješio eventualnu neizvjesnost.

Nije baš jednostavno tako izrešetati domaćina?
- Nije, a bilo bi realno da je rezultat i veći.

Streloviti Kastrati je s Kosova, nedavno mu se pridružio zemljak Mytro Uzuni iz Albanije?
- Učit će ga hrvatski, a za Mytra – kvalitetnog veznog – dobro je što ima nekoga s kim može popričati na materinskom jeziku.

Kako Toni tumači brzu stabilizaciju Lokomotive iako je ostala bez sedmorice prvotimaca?
- Otišli su Adrian Šemper, Ivan Šunjić, Bojan Knežević, Lovro Majer, Mario Musa, Tomislav Havojić i Siniša Rožman. Odlično su se snašli novi momci Ivo Grbić i Jan Lecjaks, povratnik Kristijan Jakić, spomenuti Drožđek i Uzuni. Naš klub poznat je po povjerenju i forsiranju mladih, igra lijepo, zato tako i prolazi.

Sređen u svakom smislu:
- Dapače, sve je u redu, primjerno, sve štima. Od organizacije do financija, uredno, bez kriza i stresova. Rekao bih da je zaista vrhunski.

Takav je i trener Goran Tomić?
- Mlad, perspektivan, korektan, uspješan. Svi ga obožavamo. Ja sam pola prošlog prvenstva bio na granici nogometaškog nestanka; kako i zašto nije bitno – neću trošiti riječi na određene osobe. Stručnjak i čovjek Tomić vratio me iz zaborava.

Toni Datković je s Paga?
- Iz malog mjesta Metajna nedaleko Novalje, hvaljene zbog tri prekrasne plaže. Nemam hobi, ali imam potrebu što češće skoknuti kući na kupanje u fantastičnom moru. Naravno da mi to obveze uglavnom ne omogućavaju. Iz obližnjih Kustića je Marijan Kustić, direktor HNS-a za natjecanje, infrastrukturu i razvoj.

Igrač je bio i otac Datković, Ivica, koji ima bratića istog imena čiji je sin Niko član Cracovije iz Krakowa, trenutačno posljednje na ljestvici 16 članova Ekstraklasa divizije.
- Tata je trenirao prvoligaški Zadar. Dugo Novalju, u kojoj je sada sportski direktor, radi i kao voditelj dvorane. Život bez stresa u rodnom kraju.

Sin se okušao u reprezentaciji U-19:
- Bio sam na završnici kontinentalnog prvenstva U-19 u Estoniji 2012. kod izbornika Dinka Jeličića, dogodine ja pak s uzrastom U-20 moj rođak u trećem koljenu Niko bio na svjetskom prvenstvu u Turskoj.

Ima Toni i nastup u A-reprezentaciji:
- Odradio sam svih 90 minuta protiv Kine – 1:1 pa 3:4 jedanaestercima – lanjskog siječnja na turniru u Nanningu, hvala Anti Čačiću što me se sjetio.

Kako je doživi ovo ljeto Srebrnih?
- Nezaboravno. Svima nama najveći ponos – činilo se da smo u nekom drugom svijetu.

Što se tiče euro-ambicija Lokosa, aktualna situacija najavljuje novi iskorak:
- U prošlom prvenstvu smo malo zakasnili, u ovom nećemo.

Proljeće je doista bilo posebno, s dva poraza uručena dotad nedodirljivim Dinamovcima:
- U Maksimiru smo slavili blistavih 4:1. Poslije čega je smijenjen Mario Cvitanović. Onda je Dinamo pao i u Ulici pjesnika, 1:3, u idućem kolu na istoj lokaciji i od Rudeša 0:1 i otkaz je uručen Nikoli Jurčeviću.

Nenad Bjelica u ovom je ciklusu prošao bolje, dobio 1:0 u Maksimirskoj 128?
- Bilo je napeto, tijesno. Presudio je penal. Krivi smo sami: ponijela nas silna želja stoga nismo igrali nego se borili. Usput nanizali i sedam žutih kartona, sasvim nepotrebno.

U osam završnih utakmica natjecateljske sezone 2017./2018. Plavo-bijeli su sedam puta pobijedili, jednom odigrali neodlučeno. U tom razdoblju sredili Koprivničance u Zagrebu 5:2, kao i jučer u njihovom dvorištu. Ne manjka simbolike. Što donosi subota?
- Zanimljivo je da i mi i Riječani imamo po 13 bodova iz sedam kola te jednaku gol-razliku 14:7. Službeno smo ispred njih, po kriteriju abecede. Potrudit ćemo se da im odmaknemo. Uvjereni da ih možemo svladati. Ne igraju osobito, prilično se muče. Pripremit ćemo im vatrenu dobrodošlicu.

On je u ranoj mladosti bio njihov:
- Šest godina. Četiri u kadetima i juniorima plus dvije u profesionalnom statusu. Prije dolaska Matjaža Keka posudili su me Pomorcu iz Kostrene.

Do preseljenja na Kajzericu bio je u Zavrču.
- Rijeka mi je ipak bila sretna, tamo sam upoznao Ivu.

Stanuju na Trešnjevci nedaleko Selske ceste i tvornice vatrogasnih aparata Pastor. U siječnju se obitelj širi:
- Stiže curica, Zagrepčanka!

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...