HNL.hr > Komentari

Derbi sezone

Varaždinu šansa,
Šibeniku nada

18.05.2019.
Varaždinu šansa, Šibeniku nada
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Sve se zna jer sve je na stolu: ove subote od 19:00 Varaždinci i Šibenčani igraju presudnu utakmicu za prvo mjesto među drugoligašima i izravan plasman u HT Prvu ligu. Domaći drže dva boda prednosti tako da pobjedom osiguravaju promociju željenu sedam godina, gosti bi s tri boda zakoračili u najprestižniju konkurenciju, a remi odluku odgodio za posljednje kolo u kojem Varaždin gostuje u Sesvetama dočim Šibenik ugošćuje Dinamo II.

S one strane Varaždinbrega stvarno vrije! Glede mega-derbija direktor aktualnog ligaškog lidera Toni Dalić, sin izbornika A-reprezentacije, obznanio je da se interes mjeri s onim kad je Varteks 2006. imao uzvrat s Rijekom u finalu nacionalnog kupa, bacajući još jednu paralelu:

- I kad su ovdje proljetos nastupali Solinjani i Međimurci sa začelja ljestvice, okupilo se po 2.000 vrlo zainteresiranih za naše igre i rezultate. Logično je smatrati da će ih danas biti do 8.000!

Šef struke Branko Karačić nije u lagodnoj situaciju budući da je prošlotjedna pobjeda 1:0 u Sigetu plaćena eliminacijom dvojice standardnih prvotimaca Mateja Senića (treći put požutio) i Marka Stolnika (pocrvenio). Pa kaže:

- Predobro nam je poznato značenje dvoboja svih dvoboja. Svjesni smo odgovornosti, uloga, izgleda i koristi. Iako živimo i radimo pod permanentnim pritiskom, nadoknadili smo pet bodova Šibenikove force i dospjeli u obećavajuću poziciju. Bitno je da o sebi odlučujemo sami. Istina je da nije jednostavno što moramo bez Stolnika i Senića, a meni je problem i to što svaki član svlačionice želi istrčati zato moram vagati više nego pozorno!

Karačić s mnogo obzira tretira podjednako uglednog i opasnog suparnika, energično odmičući navijačku tezu da se Narančastima piše crno:

- Čeka nas 90 minuta muke i strepnje. Naravno da ne želimo propustiti takvu šansu, prigodu koju su moji nogometaši svakako zaslužili. Uvjeren sam da će sve proteći u super korektnom tonu, tako da se rastanemo kao prijatelji. Trebam li još išta reći? U redu: prvoligaš će biti Varaždin!

Podrazumijeva se da su sve oči usmjerene prema Leonu Benku, autoru 19 pogodaka i vodećem s liste ligaških topnika:

- Radi se o prilici koju ne smijemo prokockati u finišu teškog prvenstva. Nestrpljivo smo čekali ovu utakmicu, meni je ona sve, na neki način kruna karijere. U skladu s tim ću se postaviti i ponašati. Mi stariji bit ćemo primjer mlađima, pokazati kako se bori. Glave skupa! Unaprijed hvala publici.  

Dakako da ni brojni obožavatelji šibenskog sastava ne sjede skrštenih ruku. Klub je u lokalnim glasilima objavio poruku pod radnim naslovom „Zajedno do Prve lige“. Ona glasi:

- Pozivamo sve naše drage navijače da dođu u Varaždin u što većem broju i podrže svoje ljubimce, tako da budu vjetar u leđa na najvažnijem ispitu natjecateljske sezone. U utakmici u kojoj imamo prigodu vratiti se na prvo mjesto. Zbog toga smo zakupili sva mjesta na južnoj tribini varaždinskog stadiona koja je rezervirana isključivo za navijače i simaptizere naše momčadi. Budite Šibenikov dvanaesti igrač, pokažimo kako se bodri voljeni klub!

U pogonu su autobusi i kombiji, kolona osobnih automobila. Očekuje se i dosta Šibenčana koji žive u Zagrebu. Ovo je poseban dan, u kojem i gosti traže prvoligaško avanziranje nakon sedam dionica amaterskog razreda.

Optimizu s južnih sfera značajno pridonosi izjava mladog Marka Bulata, zvijezde budućnosti:

- U prvom dijelu prvenstva najbolje smo odigrali upravo protiv Varaždina i na svom igralištu slavili 2:0, a ja sam zabio jedan gol. Međutim, oni su se pojačali pa ne smijemo previše razmišljati o onome što je bilo. Analizirali smo ih potpuno, nema tajni. Ima ambicija. Jedva čekamo polazak lopte s centra, hoćemo sve tako da ne pomišljamo na bod i rasplet idućeg vikenda…

Ne dvoje zastupnici Krešimirova grada o ključnoj prijetnji, objedinjenoj u liku i djelu strašnog realizatora Leona Benka, ali trener Borimir Perković podsjeća da takmačeva efikasnost značajnim dijelom ovisi o izvanrednom pakeru Dariju Jertecu. Što se tiče postave, izostaju ozlijeđeni Ivan Antunović te kartonirani Branimir Barišić.

Koliko pozornosti ovom iznimnom sportskom događaju posvećuje i centrala državnog nogometa iz zagrebačkog Hiltona svjedoči činjenica da će na scenu prominentna sudačka četvorka s prvoligvaških terena: Fran Jović (Zagreb), Tomislav Petrović (Valpovo), Miro Grgić (Osijek), Ivan Vučković (Zagreb). Internacionalac Jović je po objektivnoj kvaliteti i formi prvi do rutinera sa zviždaljkom Ivana Bebeka, nedavno je u Lisabonu, na summitu vlasnika FIFA-znaka iz druge jakosne skupine dominirao na testiranju PNI i tjelesne spreme, također i u odgonetavanju kompliciranih video-klipova: sve je riješio uspješnošću od fantastičnih 99 posto! Primjerice, suci iz Elitne skupine, oni koji vode mečeve Lige prvaka, netom ranije su istovjetne zadaće apsolvirali sa 72-73 točnosti. Šef Sudačke komisije Uefe Roberto Rosetti javno je naglasio da je „Mr. Jovic from Croatia“ uvjerljivo najbolji te inicirao iskreni pljesak 42 nazočna kandidata. Petrović i Grgić su pak majstori s uzdužne linije, nebrojeno puta provjerene i dokazane klase, a četvrti arbitar Vučković jedan s liste vrlo perspektivnih. Kontrolirat će ih Domagoj Vučkov iz Rijeke, član Komisije za suce HNS-a i osoba neporecivog dignitete/integriteta. Delegat je profesionalni i pouzdani Ivan Šutalo iz Osijeka.

Još vijesti

  • City bolji od Uniteda

    30.09.2019.

    City bolji od Uniteda

    Suvišno je baviti se Manchester Cityjem, domaćinom hrvatskom prvaku ovog utorka u drugom kolu skupine Lige prvaka. Zato što o njemu i prosječan ljubitelj nogometa zna skoro sve. Ipak, obveza je...

  • Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    29.09.2019.

    Slijedi li opet "Ši-ši-Šibenik"

    Zakoračili smo u kalendarsku jesen stoga se i drugoligaši natječu punim tempom. Nakon sedmog kola Šibenčani imaju četiri boda prednosti u odnosu na prvoligaškog povratnika Rudeša. Zanimljivo je da su...

  • U Kupu svi favoriti na okupu

    27.09.2019.

    U Kupu svi favoriti na okupu

    U šesnaestini nacionalnog kupa naši prvoligaši demantirali su tezu da je riječ o natjecanje u kojem su moguća velika iznenađenja – prošli su svi koji su igrali, makar je Puljanima i Koprivničancima...

  • Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    26.09.2019.

    Miroslav Blažević: "Najsportskiji grad Vatrenima opet sprema spektakl"

    Daleko bi nas odvela analiza domaćih nastupa A-reprezentacije, no nije dvojbeno da su dvije odjeknule posebno. Prva – s Italijom u Poljudu 8. listopada 1995. u kvalifikacijama za EP 1996. u Engleskoj...