Natjecanja > Hrvatski kup

Finale Kupa u Šibeniku

Rijeka šesti ili
Lokomotiva prvi put?

01.08.2020.
Rijeka šesti ili Lokomotiva prvi put?
foto: nk-rijeka.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U subotu će Rijeka i Lokomotiva odigrati ovosezonsko finale Hrvatskog kupa - odluka o vlasniku Rabuzinovog sunca pada na šibenskom Šubićevcu.

Rijeka: Stručnjaci za finale

Momčad Rijeke već je pet puta donijela Rabuzinovo sunce u svoj grad, a na Šubićevcu protiv Lokomotive tražit će potvrdu dobrih rezultata na samom kraju prvenstvene sezone i trofej kojim bi šarolika sezona sigurno dobila pozitivan predznak.

Rijeka je početkom sezone ostala na korak do plasmana u natjecanje po skupinama Europske lige, u rujnu je doživjela smjenu na trenerskoj klupi - kada je Igora Bišćana zamijenio Simon Rožman - a u Hrvatski Telekom Prvoj ligi vodila je napetu bitku za drugo mjesto.

Naposljetku je osvojeno treće, na krilima četiri uzastopne pobjede, među kojima su i one nad Dinamom i Hajdukom, a napadač Antonio Mirko Čolak s ukupno je 20 pogodaka postao najbolji strijelac natjecanja.

Uz Čolaka, Rijeka se pred suparničkim vratima prvenstveno uzda u svestranog Roberta Murića i povratnika Franka Andrijaševića, dok veznim redom upravljaju Stjepan Lončar, Ivan Lepinjica, Tibor Halilović, Domagoj Pavičić i Luka Capan.

Kako osujetiti Lokomotivin napad Rožman će pokušati osmisliti kombinirajući Joaa Escovala, Ninu Galovića, Hrvoja Smolčića, Ivana Tomečaka, Darka Velkovskog, Momčila Raspopovića i Daniela Štefulja.

Rijeka, branitelj naslova u Hrvatskom nogometnom kupu, već je jednom osvojila dvije uzastopne titule: 2005. godine bila je bolja od Hajduka (2:1, 1:0), a 2006. godine od Varteksa (4:0, 1:5).

Posljednja tri naslova pobjednika Kupa Rijeka je osvojila pobjeđujući Dinamo u finalima 2014. godine (1:0, 2:0), 2017. godine (3:1) i 2019. godine (3:1). Jedino izgubljeno finale Rijeka pamti još iz 1994. godine, kada je slavio Dinamo - tadašnja Croatia (2:0, 0:1).

Lokomotiva: Trofej kao šlag na tortu

Povijesna sezona zagrebačke Lokomotive završit će u Šibeniku borbom za trofej koji bi uistinu bio kruna izvrsnih postignuća momčadi Gorana Tomića.

Lokomotiva je, naime, u neizvjesnoj završnici netom završenog hrvatskog prvenstva osvojila drugu poziciju, odmah iza prvaka Dinama, te tako osigurala mjesto u kvalifikacijama za elitno europsko klupsko natjecanje, Ligu prvaka.

Zagrepčani su iza sebe ostavili druge pretendente poput Rijeke, Osijeka i Hajduka, iako su u ligašku utrku ušli s tri uzastopna poraza i bez postignutog pogotka.

Sastav s Kajzerice ove sezone predvode raspoloženi vratar Ivo Grbić, pouzdani braniči Denis Kolinger, Stipo Marković i Jon Mersinaj, a raznolika ofenzivna rješenja nude brzonogi Lirim Kastrati, zatim učinkoviti Myrto Uzuni i Marko Tolić te istureni Mario Budimir.

Nadalje, svakako vrijedi istaknuti i obrambene i napadačke doprinose Kristijana Jakića i Frana Karačića - koji će zajedno s Kastratijem karijeru nastaviti u Dinamovom dresu.

Trener Tomić smatra se jednim od glavnih aduta igre Lokomotive, s obzirom da je od preuzimanja klupe 2017. godine vidljiv njegov trenerski potpis, a dodatnu mu draž nadolazeći ogled donosi jer se igra upravo u njegovom rodnom gradu. U Šibeniku je ostavio i igrački i trenerski trag.

Lokomotivi će okršaj s Rijekom biti drugi nastup u finalu Hrvatskog nogometnog kupa. Premijerni je zabilježen 2013. godine, kada je s druge strane terena stajao Hajduk, koji je trofej osvojio kroz dvije utakmice (2:1, 3:3).

Još vijesti

  • Određen novi termin odigravanja uzvratne utakmice finala SuperSport HNK-a

    05.04.2024.

    Određen novi termin odigravanja uzvratne utakmice finala SuperSport HNK-a

    Povjerenstvo za natjecanje Hrvatskog nogometnog kupa potvrdilo je na osnovu pismenih suglasnosti klubova sudionika finalnih utakmica novi termin odigravanja uzvratne utakmice finala SuperSport...

  • Rijeka i Dinamo izborili finale Kupa

    03.04.2024.

    Rijeka i Dinamo izborili finale Kupa

    U srijedu su odigrane obje polufinalne utakmice SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, a minimalnim su pobjedama put do finala trasirali Rijeka i Dinamo. U prvoj polufinalnoj utakmici, Lokomotiva je u...

  • Održan ždrijeb polufinala SuperSport HNK-a

    04.03.2024.

    Održan ždrijeb polufinala SuperSport HNK-a

    U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza održan je ždrijeb polufinalnih utakmica SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa za natjecateljsku sezonu 2023./24. Ždrijeb je održan uz nazočnost predsjednika...

  • Rijeka i Dinamo upotpunili popis polufinalista Kupa

    28.02.2024.

    Rijeka i Dinamo upotpunili popis polufinalista Kupa

    Rijeka je fantastičnim pogotkom Galešića u četvrtfinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa pobijedila Rudeš, a Dinamo je četiri puta pronašao put do mreže Gorice. Na gostovanju kod ligaškog...