Aktualnosti

7. obljetnica smrti Vlatka Markovića

Srebrić: “Vlatkov
doprinos hrvatskom
nogometu je
nemjerljiv”

23.09.2020.
Srebrić: “Vlatkov doprinos hrvatskom nogometu je nemjerljiv”
foto: Drago Sopta
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Danas se navršava sedma obljetnica smrti Vlatka Markovića, jednog od najvažnijih ljudi u novijoj povijesti hrvatskog nogometa, bivšeg igrača, trenera, izbornika, nogometnog djelatnika i počasnog predsjednika HNS-a, koji je kao predsjednik vodio Hrvatski nogometni savez u razdoblju od 1998. do 2012. godine, a u dobra spominjanja otišao 23. rujna prije sedam godina.

Vlatko Marković rođen je 1. siječnja 1937. godine u Bugojnu. Poslije uspješne igračke karijere, tijekom koje je odabran i u najbolju momčad Svjetskog prvenstva 1962. godine, Vlatko Marković je s uspjehom obnašao i trenersku funkciju, a kao izbornik jednom vodio i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza postao je 1998. godine, a tri godine poslije osigurao mu dugogodišnji dom, Kuću nogometa u Rusanovoj. Vlatko Marković je 2012. godine proglašen počasnim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza.

Dužnost predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza obnašao je od 1998. do 2012. godine, kada je proglašen počasnim predsjednikom, a naslijedio ga je sadašnji predsjednik Davor Šuker. U svojoj je djelatničkoj karijeri bio i instruktor Fife, član Fifinog Coca-Cola programa, dopredsjednik HNS-a, predsjednik Tehničke komisije HNS-a, član Uefine Komisije za tehnički razvoj, član Fifine komisije za nacionalne saveze, član Fifine Komisije za Goal-projekt te predsjednik Uefine Tehničke komisije. Dobitnik je više nagrada, među kojima se ističu Nagrada Matija Ljubek Hrvatskog olimpijskog odbora, Državna nagrada za sport Franjo Bučar, te francuski orden Viteza nacionalnog reda za izuzetne zasluge u promicanju nogometa u Francuskoj i svijetu.

“Naše poznanstvo trajalo je od 1959. godine, kad sam igrao za kadete i juniore Dinama, a Vlatko došao u prvu momčad. Bio je sjajan nogometaš, ali u prvom redu izvanredan čovjek koji je plijenio neodoljivim šarmom. Došao je i do reprezentacije Jugoslavije, što u ono vrijeme nije bilo lako. Bio je i član najbolje jedanaestorice u Čileu 1962., gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto”, kaže Zorislav Srebrić, dugogodišnji Markovićev suradnik, jedan od pozvanijih govoriti o čovjeku koji je zadužio hrvatski nogomet.

“Osim što je na sebi svojstven način promicao vrijednosti hrvatskog nogometa na međunarodnoj sceni, dao je i značajan doprinos razvoju mladih hrvatskih igrača, osnovao nogometnu akademiju, primio brojne prestižne nagrade. Jedna od cjenjenijih je visoko priznanje u Francuskoj za razvoj nogometa i sporta općenito. Njegov doprinos hrvatskom nogometu je nemjerljiv.”, zaključio je Srebrić. 

 

Još vijesti