Grassroots

Special Power League

UEFA nagradila
HNS-ov projekt za
djecu s posebnim
potrebama

25.11.2020.
UEFA nagradila HNS-ov projekt za djecu s posebnim potrebama
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Projekt Hrvatskog nogometnog saveza za djecu s poteškoćama u razvoju nagrađen je Uefinom srebrnom nagradom za najbolju grassroots inicijativu za osobe s posebnim potrebama ili osobe s invaliditetom.

Krovna europska nogometa organizacija UEFA i ove je godine tradicionalno dodijelila svoje nagrade za grassroots, koje služe kao priznanja klubovima, savezima i pojedincima koji su se za vrijeme protekle godine istaknuli svojim djelovanje na području promidžbe tzv. grassroots nogometa (nogometa na najširoj razini, uključujući i amaterski nogomet, dječji nogomet te nogomet za osjetljive društvene skupine). Uefine nagrade za grassroots utemeljene su 2010. godine, a ovogodišnje kategorije uključivale su nagradu za najbolji grassroots projekt, nagradu za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, nagradu za najbolji grassroots nogometni klub, nagradu za profesionalni nogometni klub s najistaknutijim djelovanjem na području grassroots nogometa te nagradu za istaknutog pojedinca na području grassrootsa.

foto: Arhiva HNS

Projekt Hrvatskog nogometnog saveza „Special Power League“ nominiran je u kategoriji za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, u kojoj je osvojio srebrnu nagradu. Projekt je započeo 2018. godine u suradnji s Akademijom zdravog življenja te s ciljem dodatne integracije djece s poteškoćama kroz nogomet i igru. Hrvatski nogometni savez u sklopu je ovog projekta surađivao s brojnim hrvatskim nogometnim klubovima kako bi ih potaknuo na uspostavljanje momčadi za djecu s poteškoćama u razvoju te kako bi zajednički organizirali turnire između navedenih momčadi. Unutar Hrvatskog nogometnog saveza, organizaciju projekta i koordinaciju s preostalim sudionicima predvodio je menadžer za grassroots nogomet Antonio Grahovac.

foto: Davor Javorović (PIXSELL)

Uz podršku HNS-a, do sada je održano ukupno osam turnira za djecu s poteškoćama u razvoju, a domaćini turnira bili su klubovi u Puli, Osijeku, Čakovcu, Koprivnici i Zagrebu. U projektu su sudjelovali nogometni klubovi Osijek, Hajduk, Dinamo, Istra 1961, Slaven Belupo i Međimurje, a Hrvatski nogometni savez posebno je ponosan što je broj klubova sudionika rastao svakim turnirom.

foto: Arhiva HNS

Uefina zlatna nagrada u kategoriji inicijativa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom dodijeljena je talijanskom projektu „Četvrta kategorija“, kroz koji je u Italiji održan prvi značajni nogometni turnir za osobe s poteškoćama u mentalnom razvoju i osobe s duševnim bolestima te u kojem trenutačno sudjeluje više od 80 profesionalnih nogometnih klubova. Litavski nogometni savez osvojio je, pak, brončanu nagradu za svoju grassroots inicijativu u dječjim vrtićima, kroz koju profesionalni klubovi i igrači pomažu približiti nogomet djeci s poteškoćama u razvoju.

Još vijesti