Natjecanja > Futsal

Završnica futsalske Lige prvaka

Durlen: “Još jednom
smo dokazali da
možemo organizirati
najveća natjecanja”

04.05.2021.
Durlen: “Još jednom smo dokazali da možemo organizirati najveća natjecanja”
foto: UEFA
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Spektakularnom finalnom utakmicom u kojoj je Sporting slavio tijesnu pobjedu nad Barçom (4:3), u Zadru je okončana završnica ovogodišnje futsalske Lige prvaka, u organizaciji europske nogometne federacije Uefe i Hrvatskog nogometnog saveza.

U Areni Krešimir Ćosić okupila se krema europskog klupskog futsala i ponudila uistinu sjajne utakmice, prava je šteta što zbog epidemioloških mjera nije bilo dozvoljeno prisustvo gledatelja. Podsjetnika radi, Zadar je zamijenio Zagreb u ulozi domaćina zbog uloge koju Arena Zagreb ima kao lokacija za pričuvnu bolnicu tijekom epidemije virusa SARS-CoV-2. Izvršni odbor Uefe je, prethodno, krajem veljače donio odluku o dodjeljivanju domaćinstva Zagrebu, imajući u vidu postojeću epidemiološku situaciju i ograničenja putovanja u Bjelorusiju, s obzirom na to da se završni Final Eight turnir prvotno trebao igrati u Minsku.

Budući da bi u takvim okolnostima vrlo vjerojatno pojedine momčadi i dužnosnici bili spriječeni sudjelovati na finalnom turniru, poslije savjetovanja s Bjeloruskim nogometnim savezom, Izvršni odbor Uefe odlučio je potražiti alternativno rješenje, a Hrvatski nogometni savez potvrdio je da je spreman preuzeti organizaciju ovog značajnog događaja. Suorganizatori završnice futsalske Lige prvaka su Grad Zadar i ured Turističke zajednice grada Zadra.

“Finalna utakmica je zaista ponudila pravi spektakl, Barça je na poluvremenu vodila 2:0, Sporting u nastavku utakmice napravio uraganski preokret i stigao do 4:2, onda je Barça uspjela smanjiti rezultat i u samoj završnici opet ponudila neizvjesnost. Sve u svemu, finale je bilo nabijeno emocijama, ali i vrhunskim potezima obiju momčadi. Prava reklama za futsal.”, kaže Boris Durlen, dopredsjednik Komisije za futsal i nogomet na pijesku Uefe i HNS-a, koji je ponosan na činjenicu da je organizacija ovog velikog događaja protekla na najbolji mogući način.

“O tome kako je sve bilo organizirano najviše će reći pohvale samih sudionika i Uefinih predstavnika, koji su bili oduševljeni. O kvaliteti natjecanja da i ne govorimo. Aleksandr Alaev, dopredsjednik Ruskog nogometnog saveza i predsjednik Uefine Komisije za futsal i nogomet na pijesku, rekao je da je ovo bio najjači Final Eight turnir futsalske Lige prvaka u posljednjih osam godina. Možda ljudi u Hrvatskoj nemaju percepciju koliko je veliko ovo natjecanje koje smo organizirali u Zadru, ali svi oni koji malo bolje prate futsal, znaju o čemu govorim.”.

foto: UEFA

Čelnici Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Davor Šuker, ujedno i član Izvršnog odbora Uefe, odnosno izvršni direktor Marijan Kustić, napravili su velik dio posla da Hrvatska i Zadar dobiju organizaciju jednog ovako značajnog sportskog događaja.

“Kad sam dobio informaciju da će Minsk vjerojatno ostati bez domaćinstva završnice futsalske Lige prvaka, predložio sam predsjedniku Davoru Šukeru da krenemo u bitku za organizaciju i moj je prijedlog naišao na plodno tlo. Predsjednik je dao zeleno svjetlo, Zagreb je, naravno, bio prvi odabir, ali kad smo shvatili da se situacija s pandemijom u glavnom gradu pogoršava i da će Arena postati lokacija za pričuvnu bolnicu tijekom epidemije, a da Cibonina dvorana ne udovoljava kriterijima organizacije ovog natjecanja, odlučili smo se za Zadar. Pritom je ključnu ulogu odigrao izvršni direktor Marijan Kustić, koji je s domaćinima u Zadru brzo našao zajednički jezik i mogli smo krenuti u organizaciju. Svoj je obol, naravno, dao i koordinator natjecanja, Neven Šprajcer.".

Durlen kao glavni savjetnik turnira ima potrebu zahvaliti svima koji su radili na ovom hvalevrijednom projektu i u kratkom razdoblju uspjeli organizirati zahtjevno natjecanje.

“Pojedinac u ovoj priči nije bio toliko bitan, koliko timski rad, a tim su predvodili Helena Puškar, Ivančica Sudac, Ružica Bajrić, Denis Lukša i Hrvoje Hrkač, odnosno moja malenkost u svojstvu savjetnika. Naravno, moramo spomenuti i članove tima koji su bili velika podrška bez koje taj projekt ne bi uspio, a to su Gordana Janton, Antonio Grahovac,  Nikša Martinac, Antonija Burazer, Romeo Čižmešija, Alen Durlen, Nika Bahtijarević, Marko Bošnir, Tihomir Maloča, Vlado Dominić, Dejan Blažević, Martin Nonković. Još jednom smo dokazali da smo sposobni organizirati najveća natjecanja, uvijek na maksimalnoj profesionalnoj razini. Bilo je još pretendenata za organizaciju ovog natjecanja, u igri su bili Portugal, Rusija, Italija i Kazahstan, tim draže mi je slušati pohvale na račun organizacije. Još jednom smo kao Savez pokazali moć i timski rad, a zahvaljujemo Uefi koja nam je povjerila organizaciju ovog velikog i značajnog projekta za europski futsal. I ne samo to, omogućili smo da Hrvatska i Zadar budu promovirani na turističkoj mapi Europe, uz naše partnere osigurali smo više od dvije tisuće noćenja i pritom u cijelu priču uključili autobuse i ostala transportna sredstva pri realizaciji projekta. I to u teškom razdoblju kad se borimo za svakog gosta i za svaku lipu. Promovirali smo Zadar i Hrvatsku na najbolji mogući način, sudionici turnira bili su oduševljeni ljepotama ovog kraja, neki su čak najavili i dolazak na ljetovanje.”, zaključio je Durlen.

foto: UEFA

Još vijesti