HNS > Sudačka komisija

Vrijedno priznanje

Vlado Svilokos jedan
od trenera Uefinog
CORE Excellence
Programa

28.09.2021.
Vlado Svilokos jedan od trenera Uefinog CORE Excellence Programa
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Vlado Svilokos, dopredsjednik Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, u sjedištu Europske nogometne federacije Uefe u Nyonu već treću godinu obnaša funkciju jednog od četvorice trenera za mlade suce u okviru CORE Excellence Programa.

 

Svilokos radi u timu s poznatim imenima, poput Španjolca Manuela Diaza Vege, Portugalca Nuna Castra i “leader coacha”, Grka Kyrosa Vassarasa, pridruženog člana Uefine sudačke komisije. CORE Excellence Program pohađaju 24 mlada suca, podijeljeni u osam timova, a trenerima pomažu i dvojica trenera za pomoćne suce, odnosno dvojica trenera za fitness.

Program uključuje PNI testove, fizičke provjere, provjere poznavanja engleskog jezika, rad na terenu, praktične vježbe uz simulaciju incidenata te rad na video-snimkama snimljenim tijekom praktičnog dijela. Također, svakom sudačkom timu tijekom boravka u Nyonu omogućena je prilika suditi utakmicu, ovisno o imenovanju, u Švicarskoj ili Francuskoj. Poslije toga slijede trenerske analize kojima se evaluira progres koji su suci napravili u komparaciji uvodnog i završnog tečaja.

“Poslije jednogodišnjeg prekida uzrokovanog Covid pandemijom Uefa je nastavila vrlo važan projekt CORE Excellence Program. Proces stvaranja sudaca dugotrajan je proces treninga usavršavanja izgradnje osobnosti i svih ostalih elemenata da bi sudac došao na najviše razine. Nakon viđenog i stečenog iskustva ovdje u Nyonu sretan sam i ponosan načinom rada kojim mentorska komisija Komisije nogometnih sudaca HNS-a djeluje u Hrvatskoj primjenjujući slične načine edukacije”, kaže Vlado Svilokos i pojašnjava o čemu je riječ:

“U Hrvatskoj se posljednjih godina provodi vrlo sličan projekt rada s talent sucima i trenerima (mentorima) u okviru Uefine konvencije i siguran sam da u skoroj budućnosti stižu prvi dobri rezultati, za hrvatsko suđenje, ali i hrvatski nogomet općenito. Obojica hrvatskih sudaca, Fran Jović i Duje Strukan, koji se trenutno nalaze u značajnom fokusu Uefine sudačke komisije, participirali su na jednom od prethodnih CORE programa. Dobro je spomenuti da su od već etabliranih sudačkih imena CORE program svojedobno prošli Cüneyt Çakir i Danny Makkelie, što dovoljno govori koliki značaj Uefa pridaje ovom projektu”.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti