HNS > Sudačka komisija

Medulin domaćin

Održan 60. seminar
sudaca HT Prve lige

24.01.2022.
Održan 60. seminar sudaca HT Prve lige
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu proteklog je vikenda održan 60. Seminar nogometnih sudaca HT Prve lige, koji je u cijelosti provela Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a.

Bogat program uključivao je stručna predavanja o nedopuštenom korištenju ruku (Vlado Svilokos), pravilu 11: zaleđe (Tomislav Petrović), kažnjivom igranju rukom (Draženko Kovačić), pravilu 12: prekršaji i nesportsko ponašanje, pravilu 14 : kazneni udarac (Ante Vučemilović), komunikaciji, ponašanju i inteligenciji sudaca (Tomislav Petrović i Ivica Modrić), odnosno prehrani vrhunskih sportaša (Ivica Modrić).

Najveći naglasak bio je na VAR edukaciji, a u tom su segmentu Bruno Marić i Tomislav Šetka, sa stručnim suradnicima, održali predavanja na sljedeće teme:

1. Priprema VAR sudaca za utakmicu
2. Linija intervencije
3. VAR komunikacija
4. Tehnička VAR analiza
5. Crtanje linija zaleđa

foto: HNS

Sucima su na seminaru mjereni potkožno masno tkivo i kilaža, a svi su morali proći teorijsku provjeru znanja iz Pravila nogometne igre, odnosno fitness provjeru, glavni suci u obliku SDS testa, a pomoćni suci u obliku ARIET testa.

Seminar sudaca posjetio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, koji je sucima poželio da odrade kvalitetnu pripremu tijekom seminara te im zaželio dobro i uspješno suđenje na svim utakmicama. Istaknuo je da je pred njima zahtjevan posao i u tom kontekstu ukazao na važnost dobrih priprema i dosljednog provođenja uputa Komisije, kojoj je također zaželio uspješan rad. Hrvatski nogometni savez pruža punu podršku KNS i sucima kako bi odradili posao na najvišoj razini sudačke profesije.

Vrijedi spomenuti da je predsjednik sudaca Uefe, Roberto Rosetti, putem video linka pozdravio sudionike, zaželio im uspješan rad na seminaru te uspješnu proljetnu polusezonu, a cijeloj Komisiji nogometnih sudaca, na čelu s predsjednikom, Brunom Marićem, pružio punu podršku u dosadašnjem i budućem radu.

foto: HNS

Na kraju seminara podijeljeni su znakovi međunarodnim sucima i sutkinjama te su se svi sudionici minutom šutnje dostojno oprostili od svojih prerano preminulih kolega, Dragutina Karla Poljaka i Boška Vukušića.

Seminar je provela Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a u sastavu Bruno Marić (predsjednik), Vlado Svilokos, Ivica Modrić, Ante Vučemilović, Tomislav Petrović, Edi Šunjić, Šime Vukić (članovi), Igor Pristovnik (voditelj odjela nogometnih sudaca).
 
Dan prije sudačkog, u Medulinu je održan i 34. Seminar kontrolora sudaca HT Prve lige, koji je uključivao stručna predavanja o ocjenjivanju sudaca i VAR sudaca, analizi ocjenjivanja te ispunjavanju izvještaja o kontroli suđenja (Vlado Svilokos i Ante Vučemilović) i VAR edukaciji (Bruno Marić).

foto: HNS

foto: HNS

Još vijesti