HNS > Sudačka komisija

Uoči nastavka natjecanja u HT Prvoj ligi

Sudačka komisija
održala prezentaciju
klubovima i medijima

26.01.2022.
Sudačka komisija održala prezentaciju klubovima i medijima
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U organizaciji Komisije nogometnih sudaca HNS-a, danas je u Sesvetama održan sastanak s predstavnicima klubova HT Prve lige i predstavnicima medija tijekom kojeg se konstruktivno razgovaralo o sudačkoj tematici uoči nastavka natjecateljske sezone.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca, Bruno Marić, održao je prezentaciju predstavnicima klubova i medija, tijekom koje je opisao glavne upute koje su suci dobili tijekom sudačkog seminara u Medulinu, a uoči nastavka natjecanja u HT Prvoj ligi.

foto: Drago Sopta/HNS

Marić je prezentirao ključne brojke iz jesenske polusezone, naglasivši da je primjena tehnologije bila na europskoj razini, uzimajući u obzir objektivne okolnosti poput broja dostupnih kamera. Marić je pritom izdvojio i one brojke s kojima Komisija nije zadovoljna, poput devet situacija kada je VAR propustio intervenirati.

"VAR je nepresušna tema za razgovor. Primjena VAR-a sigurno još mora napredovati, ali nove stvari uvijek su izazov i potrebno je vremena i sucima da steknu nove navike, ali i igračima, trenerima, medijima i javnosti da razumiju protokol VAR-a. Trudit ćemo se maksimalno da naše odluke budu ispravne, a nakon svakog kola objavit ćemo transparentno stav Komisije prema svakoj važnoj odnosno diskutabilnoj odluci", naglasio je Marić.

foto: Drago Sopta/HNS

Predsjednik Komisije je, potom, uz asistenciju dopredsjednika Komisije Vlade Svilokosa, člana Komisije Ivice Modrića i pomoćnika VAR instruktora Tomislava Šetke, prikazao niz video primjera iz europskih natjecanja te HT Prve lige koji su pokazali kompleksnost pojedinih sudačkih odluka. Potaknuta je i konstruktivna rasprava među predstavnicima klubova i medija, pri čemu su se svi složili da postoji niz situacija gdje je teško - ili nemoguće - postići konsenzus oko točne odluke.

foto: Drago Sopta/HNS

Marić je pritom naglasio kako je stav aktualne Komisije da suci ne sude "lagane" kaznene udarce, kao i da se prilikom odlučivanja o težini prekršaja naglasak stavlja na zaštitu zdravlja igrača te da po zdravlje opasni startovi budu kažnjeni crvenim kartonom.

Svim sudionicima sastanka na kraju je ukratko predstavljen i VAR sustav - tehnologija koja se koristi te proces po kojem suci u sobi za VAR analiziraju događaje i komuniciraju s glavnim sucem.

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti