Grassroots

Hvalevrijedan projekt

Održano 13. izdanje
Special Power League
- sportske lige za
djecu s teškoćama u
razvoju

04.05.2022.
Održano 13. izdanje Special Power League - sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U Rovinju su na sportskim terenima Valbruna održali sportski susreti inkluzivnog sportskog projekta Special Power League - sportske lige za djecu i osobe s teškoćama u razvoju.

 

Osnovna ideja projekta je motivirati djecu s teškoćama u razvoju da se aktivno uključuju u društvo sportskim aktivnostima. Projekt je osmišljen na temelju činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju priliku na adekvatan način baviti se sportom. Projekt je osmišljen temeljem činjenice da djeca s teškoćama u razvoju u dobi od 9 do 17 godina nisu u dovoljnoj mjeri uključena u trenutno dostupne programe rekreativnih sportskih aktivnosti. Projektom se pomaže djeci i osobama s teškoćama u razvoju poboljšati svoje zdravlje, psihološku dobrobit i kvalitetu života, povećavajući im sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Svakim sljedećim izdanjem inkluzivnog sportskog programa nogometa povećava se broj djece i mladih s teškoćama u razvoju, čime se postiže opći cilj projekta. Sve veći broj djece kao i klubova potvrda su da projekt ide u pravom smjeru. Trinaestim izdanjem omogućeno je više od 150 djece i mladih ravnopravno zaigrati nogomet i rukomet za grb voljenog kluba.

U okviru 13. izdanja sportskih susreta Special Power League sudjelovale su sljedeće ekipe poznatih hrvatskih i inozemnih nogometnih klubova: GNK Dinamo Special Power team, NK Istra 1961 Special Power Team, HNK Hajduk Split Special Power Team, NK Osijek Special Power Team, NK Slaven Belupo Special Power Team, HNK Rijeka Special Power Team, NK Sloga Čakovec Special Power Team te ekipe München 1860 i selekcija Sjeverne Makedonije.

Kao dodatni sadržaj projektu organizirane su i brojne dodatne rekreativne i sportske aktivnosti namijenjene djece i mladima, ali i roditeljima čime je podignuta razina kvalitete same manifestacije. Kao jednu od dodatnih vrijednost projektu, sudionici su imali priliku družiti se i isprobati dodatni sportski sadržaj osiguran od strane Decathlona na nogometnim terenima. Uz aktivnosti Decathlona, organiziran je i posjet Rovinjskom muzeju Batana kao kulturni sadržaj cjelokupne manifestacije. Na kraju manifestacije generalni tajnik Udruge, Dario Jagić, uručio je prigodne poklone za sudionike.

Kontinuitet i uspješno odvijanje ovog društveno odgovornog projekta pomogli su HNS, HRS, UEFA, EHF, Zaklada Mateo Kovačić, udruge za rad s osobama s teškoćama u razvoju kao i brojni sportski klubovi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Special Power League (SPL) osnovana je 2018. godine, pokrenuta od strane Udruge “Akademija zdravog življenja”, a pridružili su joj se Hrvatski nogometni savez (HNS), Hrvatski rukometni savez (HRS), Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, Udruga “Veliko Srce” iz Koprivnice, Udruga “Latice” iz Koprivnice, Udruga “Pogled” iz Nedelišća, Udruga za Downov sindrom 21 Split, Udruga za Downov sindrom 21 Rijeka, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" Osijek, kao i nogometni i rukometni klubovi iz Hrvatske i inozemstva.

foto: Arhiva HNS

Još vijesti