HNS > Sudačka komisija

Otvoren pristup

Bruno Marić:
“Neovisnost hrvatskih
sudaca i
transparentnost u
radu temelj je
uspjeha”

13.01.2023.
Bruno Marić: “Neovisnost hrvatskih sudaca i transparentnost u radu temelj je uspjeha”
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, Bruno Marić, inicirao je zajedničku pripremu za nastavak natjecateljske sezone SuperSport Hrvatske nogometne lige s predstavnicima klubova, a uz nazočnost hrvatskih medija.

 

Konstruktivna rasprava naišla je na plodno, u prvom redu zahvaljujući otvorenom pristupu, bez ograda i zagrada, s jasno određenim smjernicama na dobrobit svih aktera u elitnom hrvatskom nogometnom razredu.

“Ideja je bila kreirana od prvog dana moje inauguracije na funkciji predsjednika Komisije nogometnih sudaca. Želio sam da, u prvom redu predstavnici klubova, ali i medija, na svojevrstan način sudjeluju u stvaranju linije intervencije i kreiranju šarma hrvatskog suđenja. Gdje mi pripadamo kad je u pitanju šarm? Volio bih kad bismo bili najbliži engleskom šarmu, u smislu kriterija, a stremiti tome nije jednostavno. Međutim, da bi nam se ukazala takva mogućnost, moramo dobiti naklonost onih kojima sudimo, dakle klubova. Klubovi su ti zbog kojih postojimo, a mediji su presudni da to artikuliraju i šalju poruke navijačima i gledatelja i u konačnici nam daju podršku kad, u nastojanjima da ostvarimo uspjeh, krenemo u nekom pogrešnom smjeru. S tog aspekta je vrlo važna sinergija svih nas, medija, onih za koje radimo i nas koji im služimo. Bilo je i prije ovakvih sastanaka, ali nisu se odazivali svi klubovi, koji očito u tom trenutku nisu prepoznali njihovu važnost ili mi to nismo dovoljno dobro pripremili. Doduše, mediji su i tad odradili odličan posao. Sve u svemu, ozračje među svim sudionicima tog događaja bilo je vrlo pozitivno, mediji su to također prihvatili jako dobro. Ja sam, osobno, bio na raspolaganju puna tri sata i odgovarao na pitanja, u svim segmentima bio spreman dati odgovor i takav je pristup imao vrlo pozitivne odjeke”, ističe Bruno Marić koji će, sukladno promišljanjima klubova, nastojati kreirati hrvatsku priču kad je u pitanju suđenje u nastavku sezone SuperSport HNL-a.

“Ovo je tek prva faza, pričali smo i dogovarali se, sad je na nama da sve to primjenjujemo u našem radu. Poslije sastanka s klubovima i medijima imali smo video-test u kojem smo, sukladno promišljanjima klubova, kreirali određene stavove u pojedinim situacijama, odnosno okolini intervencije VAR-a. Moram priznati da na zaključcima poslije održanog sastanka na svojevrstan način već kreiramo hrvatsku priču, koja je, naravno, u skladu s Uefom i Fifom, ali ipak malo naša, hrvatska. Ona je važna radi onih koji su nam na zajedničkom sastanku poručili što očekuju od nas. Nadam se da ćemo uspjeti”.

Kakvo onda suđenje valja očekivati u proljetnom dijelu sezone?

“Ono što je sigurno, linija intervencije hrvatskog suđenja i VAR-a približavat će se onome o čemu smo govorili, a to je da čista i očita pogreška nije jedini kriterij za određivanje intervencije VAR-a. Drugim riječima, ako VAR sudac na temelju VAR snimki utvrdi da se, po njegovom mišljenju, radi o pogrešnoj odluci suca na terenu, bez obzira na neka razmatranja koja bi išla u tom smjeru, VAR sudac će donijeti odluku da pozove suca na pregleda snimke i omogući mu donošenje ispravne odluke".

Gdje je hrvatsko suđenje u usporedbi s onim u najvećim europskim nogometnim zemljama?

“Uzmimo u obzir SuperSport HNL, dakle najviši stupanj natjecanja u Hrvatskoj i najviši rang sudaca. Komparirajući odluke u “većim” ligama, još uvijek je razvidno da i oni imaju svojevrsnih problema oko primjene VAR-a, duljine pregleda snimki i sličnih stvari, čak u većoj mjeri nego mi. Usudio bih se reći, bez ikakvih navijanja za sebe, da smo stvarno jako dobri. To se može lako uspoređivati, statistika je dostupna, pregledi utakmica iz pojedinih liga također. Nismo mi najbolji na svijetu, nećemo se lagati niti po tom pitanju, ali definitivno ne kaskamo niti zaostajemo za onima kojima stremimo. Iskorak naših sudaca na međunarodnoj sceni? Sportska politika je involvirana u sve, pa i u suđenje. Kad je u pitanju hrvatski sudac i njegov nastup na velikom natjecanju, stvaramo preduvjete za to. Uspostavili smo blisku suradnju s Komisijom sudaca Uefe, mojim sudjelovanjem u Madridu u pripremi FIFA Svjetskog prvenstva i u konačnici lobiranjem naših ljudi koji su poslali vrlo jasnu poruku o tome što se događa u hrvatskom suđenju. Svatko iz Uefe točno zna što se događa u hrvatskom nogometu i hrvatskom suđenju i siguran sam da će predsjednik Komisije sudaca Uefe, Roberto Rosetti, koji nam je jasno poručio da će nas podržati ako predložimo suce čija je kvaliteta na visokoj europskoj razini, učiniti sve da hrvatski suci naprave određeni iskorak. Bio bih neozbiljan kada bih rekao da ćemo na idućem europskom ili svjetskom prvenstvu imati hrvatske predstavnike, ali ako nastavimo ići zacrtanim putem, možemo vrlo brzo stvoriti preduvjete da imamo naše suce na velikim smotrama”.

Vidljivo je da kao predsjednik Komisije nogometnih sudaca težite tome da budemo otvoreni, transparentni, da u hrvatskom suđenju nema repova, skrivanja i bježanja od odgovornosti?

“To nije jednostavno. Biti transparentan i iskren, pokazati javnosti određen stvari, kao što je to bio slučaj na već spomenutom sastanku. Međutim, drago mi je da smo ljudima koji su bili prisutni u Medulinu nastojali objasniti zašto se dogodila sudačka pogreška, koliko god ona izgledala neprihvatljivo. Dakle, kad se vidi koliko su neke situacije teške i koliko je neki put razumljivo zašto se dogodila pogreška, onda je lakše prihvatiti tu istu pogrešku. Dvije su važne stvari kojima pristupamo i koje ja zastupam od samog početka. Kao prvo, na hrvatske suce nitko ne utječe, predsjednik HNS-a, Marijan Kustić, osigurao nam je apsolutnu samostalnost, na nas ne utječu članovi Izvršnog odbora, Skupštine, klubovi, političari… Nitko na svijetu! Dakle, na hrvatskim sucima je da samo dobro sude. Ti preduvjeti su temelj našeg uspjeha, u Hrvatskoj i Europi. Kad bih saznao da netko vrši pritisak na naše suce, reagirao bih žestoko i za to bi znao cijeli svijet. Druga stvar, transparentni smo i potpuno jasno poslije svakog kola kažemo gdje smo pogriješili i objasnimo situacije koje izazivaju interes javnosti. Tako jasno pokazujemo koliko nam je stalo da javnost shvati da su hrvatski suci presretni kad odsude dobro, a silno žalosni kad pogriješe pa svojim angažmanom žele svoje pogreške svesti na minimum. Kao temperamentan narod, na udaru smo kritika, ali s time se moramo nositi jer je svatko od nas dobrovoljno prihvatio ovaj posao. Ako se ne možeš nositi s temperamentom pritiska hrvatskog naroda, onda ti nije mjesto ovdje. Opet, da nema tog temperamenta, Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Kataru ne bi osvojila broncu kojoj smo se silno radovali i na koju smo silno ponosni”.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti