HNS > Sudačka komisija

Redovne aktivnosti

Održani seminari
talent sudaca prve,
druge i treće skupine

12.05.2023.
Održani seminari talent sudaca prve, druge i treće skupine
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U prostorijama odjela Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza u Sesvetama održani su seminari talent sudaca prve i druge, odnosno treće skupine, koje je u cijelosti provela mentorska komisija KNS HNS-a sa stručnim suradnicima.

Na 30. seminaru talent sudaca prve i druge skupine nazočilo je tridesetak sudaca. Seminar je bio edukativno-praktičnog karaktera, tijekom kojega su sa sucima obrađivani materijali i izvođena stručna predavanja pripremljena od materijala s njihovih utakmica.

foto: Arhiva HNS

Praktični dio seminara suci su odradili na terenu za igru, gdje su uz pomoć i suradnju mlađih uzrasta NK Sesvete simulirani incidenti unutar kaznenog prostora za suce (PNI pravilo XII i XIV), odnosno incidenti zaleđa za pomoćne suce (PNI XI), uz procjenu kažnjivog zaleđa iz simuliranih incidenata s raznim brojem igrača.

U edukativnom dijelu polaznici su kroz grupni rad, educirani u smjeru uniformiranog i ujednačenog načina razmatranja određenih incidenata, odnosno konzistentnije primjene tehničkih i disciplinskih mjera.

foto: Arhiva HNS

Ciljevi i zadaci seminara bili su unaprijediti sudionike seminara kroz stručna predavanja i praktične vježbe na terenu za igru. Glavni suci odslušali su stručna predavanja s temama analize incidenta nesmotrenog starta, grubog prekršaja, prekršaja u izglednoj prilici, izazova u kaznenom prostoru i kažnjive igre rukom. Pomoćni suci imali su naglasak na kretanju i pozicioniranju, procjeni kažnjivog zaleđa, preuzimanju odgovornosti, suradnji i timskom radu.

foto: Arhiva HNS

Na 31. seminaru talent sudaca treće skupine nazočilo je četrdesetak sudaca, a sudionici su trebali prikazati osobne rezultate kroz testiranja PNI i tjelesne provjere na terenu za igru kako bi prikazali svoje trenutne mogućnosti te se educirali i nadogradili u područjima za poboljšanje.

Ciljevi i zadaci seminara bili su unaprijediti polaznike seminara stručnim savjetima i nadzorom, educiranje sudaca u kontekstu programa treninga, sportske prehrane i prevencije ozljeda, prilagodba standardima, uočavanje trenutnih nedostataka te edukacijska primjena PNI. Sudionici seminara tijekom istog su odradili testiranja u poznavanju pravila nogometne igre (online testiranje PNI), odnosno odradili fitness test (YO-YO, A lista i B lista sudaca).

foto: Arhiva HNS

Još vijesti