HNS > Sudačka komisija

Budi sudac!

Uefa pokreće
kampanju za potporu
nacionalnim savezima
pri regrutiranju
sudaca

01.09.2023.
Uefa pokreće kampanju za potporu nacionalnim savezima pri regrutiranju sudaca
foto: Dražen Patarčić/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Europska nogometna federacija Uefa pokrenula je svoju prvu kampanju za regrutiranje sudaca "Budi sudac!", čiji je cilj povećati znanje o suđenju, istaknuti njihovu važnost za nogomet i inspirirati mlade ljude da započnu sudačku karijeru.

Kampanja je dio šireg programa kojim će Uefa podržati nacionalne saveze u aktivnostima s ciljem angažiranja oko 40.000 novih sudaca po sezoni.

Procjena Uefinog sudačkog odbora pokazala je da se nekoliko saveza članica suočava s izazovima u regrutiranju ili zadržavanju mladih sudaca prije nego što dosegnu višu razinu, što postaje ozbiljna prijetnja i moglo bi imati negativan utjecaj na broj sudaca.

“Povećanjem broja utakmica trenutno trebamo oko 277.000 sudaca u europskom nogometu, ali nedostaje nam gotovo 40.000 sudaca kako bismo ih imali dovoljno za Grassroots razinu. Zbog toga je Uefa odlučila uložiti u program koji podržava nacionalne saveze u angažiranju i zadržavanju mladih sudaca”, rekao je Uefin šef sudaca Roberto Rosetti. 

U okviru kampanje na Uefinim je platformama objavljen video-isječak koji prikazuje suce svih razina, uključujući dvoje trenutačno elitnih sudaca na domaćoj i međunarodnoj razini, Francuskinju Stéphanie Frappart i Engleza Michaela Olivera. Koristeći dinamičan stil videoigara, video prikazuje impresivne vještine i uzbuđenje suđenja na utakmicama različitih razina, od osnovnog do profesionalnog nogometa. Videozapis i popratni promotivni sadržaj bit će dostavljen svim savezima članicama Uefe na njihovim jezicima kako bi im pomogli u aktivnostima regrutiranja novih sudaca.

“Ova kampanja ima golemu važnost za budućnost nogometa jer suci igraju ključnu ulogu u očuvanju igre na terenu. Osim poboljšane kondicije i dubokog razumijevanja nogometa, suđenje može oplemeniti mlade pojedince neprocjenjivim životnim vještinama koje će im služiti i na terenu i izvan njega”, istaknuo je Zvonimir Boban, Uefin šef nogometa i direktor tehničkog razvoja.

Roberto Rosetti istaknuo je i glavne temelje uspješnog regrutiranja sudaca:

“Savjetujemo savezima da usmjere igrače koji su prestali igrati nogomet i da pronađu potencijalne kandidate u školama ili na fakultetima. Također je važno ojačati komponentu online učenja i imati jasnu komunikacijsku strategiju”.

“U ponedjeljak nas je na video sastanku Roberto Rosetti izvijestio o kampanjama koje Uefa pokreće, kao i o ostalim temama koje je predstavio nedavno na tiskovnoj konferenciji u Monacu. Kao predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a apsolutno sam svjestan svih problema jer su slični u svim europskim zemljama. Poznato je da godinama kao sudac, a sad kao predsjednik, zagovaram otvorenost i transparentnost sudačke organizacije. Samim tim i javne nastupe sudaca koji bi dijelili svoje impresije javno. Naime, posao nogometnog suca nije lagan i kad javnost osjeti emociju, vidi govor tijela, kao i iskrenost suca u javnoj diskusiji, siguran sam da bi senzibilitet prema nama bio snažan. Time pridobivamo povjerenje, pozitivan stav, a rezultat je kvaliteta od koje profitira nogomet. Nogomet je jako bitan za društvo u cijelosti i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Suci su servis nogometa, ali moraju imati vrhunske uvjete za rad kako bi bili potpuno uspješni. Obje Uefine kampanje u Hrvatskoj već provodimo na izvjestan način. Promociju sudačkog poziva, kao i animiranje za taj poziv obavljamo preko županijskih nogometnih saveza, regija, ali i putem mentorske komisije i KNS-a HNS-a. A to je kampanja "Budi sudac". Sve je vise utakmica, sve su brojnija natjecanja, a za svaku utakmicu potreban je sudac. Zato i mi moramo napraviti dodatne napore kako bismo uspjeli animirati sto vise novih sudaca. Osobito iz redova bivših nogometaša”, rekao je Bruno Marić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a.

Još vijesti