HNS > Sudačka komisija

Redovne aktivnosti

Održani seminari
talent sudaca treće
skupine i nacionalnih
sudaca osnovne razine

18.12.2023.
Održani seminari talent sudaca treće skupine i nacionalnih sudaca osnovne razine
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U organizaciji Mentorske komisije KNS HNS-a u prostorijama istog odjela i na terenima Nogometnog kluba Sesvete održani su šesti seminar talent sudaca treće skupine i nacionalni seminar sudaca osnovne razine.

Programe seminara u cijelosti je sprovela Mentorska komisija KNS HNS-a sa stručnim suradnicima, a seminaru je nazočilo pedesetak talent sudaca treće skupine i šezdesetak sudaca četvrte skupine, predloženih od strane regionalnih komisija nogometnih sudaca središta.

Seminar talent sudaca treće skupine bio je edukativnog karaktera, a suci su, uz stručna predavanja, na terenu za igru odrađivali praktične vježbe. Naglasak je stavljen na simulirane incidente unutar i izvan kaznenog prostora, kretanje i postavljenje tijekom igre i u prekidu, koridore praćenja igre, menadžment igrača, incidente zaleđa i ostalo. Tijekom edukativnog dijela suci su razmatrali specifične incidente kroz grupni rad. Navedeno je imalo za svrhu ujednačen i uniformiran načina razmatranja određenih incidenata, odnosno konzistentnije primjene tehničkih i disciplinskih mjera.

foto: Arhiva HNS
        

Ciljevi i zadaci seminara bili su unaprijediti sudionike seminara kroz stručna predavanja i praktične vježbe na terenu za igru, suci i pomoćni suci analizirali su incidente, odnosno kretanje i pozicioniranje, uz neizostavan timski rad te edukacijsku primjenu pravila nogometne igre (PNI).

Sudionici nacionalnog seminara sudaca osnovne razine trebali su prikazati osobne rezultate kroz testiranja PNI i tjelesne provjere na terenu za igru kako bi prikazali svoje trenutne mogućnosti te se educirali i nadogradili u područjima za poboljšanje, a sve u svrhu dokazivanja spremnosti napredovanja na liste regionalnih trećih nogometnih liga. 

foto: Arhiva HNS

Ciljevi i zadaci seminara ticali su se unaprjeđenja polaznika seminara stručnim savjetima i nadzorom, prezentacije informacija vezanih uz napredovanje u treću skupinu sudaca, informiranja sudaca o programu treninga, sportske prehrane i prevencije ozljeda, prilagodbe standardima viših liga, uočavanja trenutnih nedostataka i edukacijske primjene PNI. 

Polaznici seminara tijekom istog su odradili testiranja iz poznavanja pravila nogometne igre, odnosno fitness testove, suci s A liste u obliku YO-YO testa, a suci s B liste u obliku ARIET testa.

foto: Arhiva HNS

foto: Arhiva HNS

foto: Arhiva HNS

Još vijesti