HNS

INTEGRACIJA KROZ NOGOMET

Nastavak suradnje s
Centrom za kulturu
dijaloga

25.09.2024.
Nastavak suradnje s Centrom za kulturu dijaloga
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Suradnja Hrvatskog nogometnog saveza i Centra za kulturu dijaloga na provedbi je drugog po redu projekta Novi susjedi – integracija kroz nogomet.

Centar za kulturu dijaloga je objavom na internetskoj stranici pozvao izbjeglice i migrante da se pridruže projektu kroz sudjelovanje na različitim aktivnostima poput:

- izvannastavnog programa za djecu izbjeglice kroz koji će djeci biti pružena pomoć u ispunjavanju školskih obveza te pomoć u usvajanju hrvatskog jezika te nogometne terminologije na hrvatskom jeziku,
- financiranja troškova članarine u nogometnim kubovima te osnovne opreme za treniranje nogometa,
- besplatnih nogometnih termina i treninga za odrasle osobe sa statusom izbjeglica ili migranata,
- tečajeva hrvatskog jezika i registracije pri hrvatskim nogometnih klubovima,
- senzibilizacija javnosti i uključivanje lokalnog stanovništava u integracijske procese,
- pružanje pomoći u prevođenju i kulturnoj medijaciji.

Škola prijateljstva – pomoć djeci izbjeglicama u izradi domaćih zadataka

Škola prijateljstva nastavila je sa svojim aktivnostima. Program se provodi jedan dan vikendom u trajanju dva puna sata, a provedbu je uključena mreža volontera i volonterki Centra za kulturu dijaloga s kojima CKD surađuje već nekoliko godina.

Akcija Djeca koja olovkom mijenjaju svijet

Centar za kulturu dijaloga je organizirao i proveo javnu dobrotvornu akciju Djeca koja olovkom mijenjaju svijet kojom je podržao obrazovanje djece s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj.

Akcija Djeca koja olovkom mijenjaju svijet dodatno je podržana kroz projekt Novi susjedi – Integracija kroz nogomet pa je kupljena oprema koja je školarcima nedostajala nakon donacija. Poziv na sudjelovanje u akciji objavljen je na službenoj stranici CKD-a: https://ccd.hr/postani-ambasador-ica-obrazovanja-djece-izbjeglica/.

Akcijom je podržano obrazovanje 20 djece s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj.

Kulturna medijacija i prevođenje

Korisnicima je kroz kulturnu medijaciju i prevođenje pružena pomoć pri odlascima kod doktora, ispunjavanju dokumentacije, razgovorima za posao i drugim svakodnevnim situacijama u kojima je bila potrebna veća razina poznavanja hrvatskog jezika i poznavanja administracijskih postupaka. 

Nogometni treninzi i igra neformalnog nogometnog tima Novi susjedi

29 odraslih izbjeglica i migranata nastavili su redovito igrati rekreativni nogomet svake subote u Zagrebu. Riječ je o neformalnom nogometnom timu Novi susjedi. Tim Novi susjedi uz podršku projekta sudjeluje i u prijateljskim susretima s lokalnim veteranskim nogometnim klubovima, što doprinosi njihovoj integraciji te boljem uključivanju u hrvatsko društvo kroz nova poznanstva i prijateljstva.

Tečaj hrvatskog jezika za izbjeglice i migrante u Zagrebu

Projekt Novi susjedi – integracija kroz nogomet značajno će doprinijeti savladavanju izazova izostanka provedbe tečaja hrvatskog jezika, povijesti i kulture od strane nadležnog tijela jer će kroz projekt izbjeglice i migranti biti podržani u učenju i poticanju uporabe hrvatskog jezika. Kroz tečaj jezika, izbjeglice i migranti će imati priliku upoznati se i s kulturom, običajima i poviješću Republike Hrvatske

Pružanje besplatne pravne pomoći

U drugom izvještajnom razdoblju provoditelj projekta je u okviru projekta pružio i pravnu pomoć i/ili pravno savjetovanje za više osoba, što je uključivalo odvjetničku asistenciju na više predmeta.

Još vijesti