HNS

Konstruktivan sastanak

Prvoligaši partneri
Saveza u razvoju
nogometa

03.02.2015.
Prvoligaši partneri Saveza u razvoju nogometa
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza danas je održan sastanak stručnog rukovodstva Saveza s predstavnicima struke hrvatskih prvoligaša.

Na inicijativu i poziv Saveza, u Ulici grada Vukovara okupljeni su predstavnici struke hrvatskih prvoligaša, od sportskih direktora do voditelja nogometnih škola, a sastanak je održan na temu strategije i razvoja domaćeg nogometa.

Predstavnike klupske struke ugostili su tehnički direktor Romeo Jozak, viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić, predsjednik Stručne komisije Ivan Bedi, pomoćnik tehničkog direktora Ilija Lončarević i glavni instruktor HNS-a Martin Novoselac.

Prisutni su otvorili široki raspon tema, od reprezentacija kao vrha domaćeg nogometa do razvoja nogometa na najširim osnovama. Fokus razgovora bila je situacija u klubovima, aktualnim i predstojećim izazovima u radu i funkcioniranju klubova, njihovim pogledima na natjecanja i međusobnu suradnju. Analizirale su se poteškoće u prelasku igrača iz juniorskog u seniorski pogon i tražila konstruktivna rješenja za taj i druge izazove.

foto: Drago Sopta/HNS

"Prvoligaške sredine nositelji su kvalitete u svojim regijama i produžena ruka Saveza. Svjesni smo da bez dobre komunikacije i sinergije u radu ne možemo ostvariti napredak koji nam je svima u cilju. Veseli me što su se svi klubovi proaktivno uključili u razgovor, što postoji očigledan interes i želja da na ovakav način zajedno razvijamo hrvatski nogomet, umjesto da to svatko čini pojedinačno", rekao je nakon sastanka tehnički direktor Romeo Jozak.

Predstavnici klubova predstavili su različite i specifične probleme s kojima se suočavaju ne samo kao klubovi već i kao regije, a financijske poteškoće i nedostatna infrastruktura najčešći su problemi koji opterećuju većinu klubova.

"Drago mi je što su svi pokazali spremnost gledati široku sliku, ne samo uske potrebe. Ne postoje savršena rješenja koja će u svemu zadovoljiti svakoga, no pokazalo se da su svi skloni podržati najbolja moguća rješenja u kojima će svatko imati koristi", dodaje Jozak.

Zaštita struke smatra se jednim od važnih stupova nacionalne strategije te su prisutni bili složni kako je potrebno učiniti sve da bi se zaštitila struka od omalovažavanja i degradiranja.

Savez će nakon ovog konstruktivnog sastanka kreirati zaključke koji će biti dani na uvid klubovima i koji će potom biti "dnevni red" narednog sastanka koji će biti održan za 20-ak dana.

"Ovakav skup nema izvršne ovlasti, no sigurno ima značajnu težinu te će mišljenja i zaključci prisutnih igrati važnu ulogu pri donošenju odluka. Oko nas su brojni izazovi i promjene koje utječu na naš rad, od ulaska u EU preko demografske slike Hrvatske do političkog okruženja, i dobro je da kroz ovakve sastanke gradimo zajednički stav i pronalazimo zajednička rješenja za razvoj našeg nogometa", zaključuje Jozak.

foto: Drago Sopta/HNS

Još vijesti