Reprezentacija > Muška > A

80. rođendan legendarnog Ćire

Izbornik koji je
Vatrene odveo do
svjetske bronce

10.02.2015.
Izbornik koji je Vatrene odveo do svjetske bronce
foto: Getty Images
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Trener svih trenera, bivši hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević, danas slavi svoj 80. rođendan.

Najblistaviji dani hrvatske nogometne reprezentacije, oni u Francuskoj 1998. godine, zauvijek će ostati vezani uz ime Miroslava Ćire Blaževića, tadašnjeg izbornika koji je sjajnu generaciju doveo do svjetske bronce, a Hrvatsku zlatnim slovima upisao na nogometne - i ne samo nogometne - karte.

Popularni Ćiro, koji je Hrvatsku preuzeo 1994. godine u ulozi nacionalnog heroja "s bijelim šalom" zbog osvajanja prvenstva s Dinamom 1982. godine, svojim je osebujnim pristupom stekao brojne obožavatelje, a cijelu je naciju vodio prema sportskoj euforiji već u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj, u kojima je nadmašio favorita Italiju.

Završni je turnir 1996. godine također bio jedan veliki Blaževićev trijumf, s obzirom da su njegovi Vatreni u premijeri pobijedili Tursku, potom detronizirali branitelje naslova Dance, da bi u četvrtfinalu u opjevanoj utakmici ispali od kasnijih prvaka Nijemaca.

Vrhunac francuskog puta Ćire Blaževića, koji je znao osvojiti simpatije i zemlje domaćina noseći policijsku kapu, bili su dvoboji protiv Njemačke u četvrtfinalu (3:0), Francuske u polufinalu (1:2) i Nizozemske u utakmici za treće mjesto (2:1). Nagrađen je i titulom najboljeg trenera Svjetskog prvenstva.

"Francuska 1998. godine bila je posebno natjecanje za mene, pobijedili smo brojne teškoće i teške protivnike kako bismo došli do te medalje. Hrvatska tada još nije bila poznata i taj je uspjeh mnogo značio za sve ljude u domovini", rekao je svojedobno Ćiro.

Od reprezentativne se klupe oprostio u jesen 2000. godine.

Osim hrvatske reprezentacije, Blažević je vodio nacionalne selekcije Švicarske, Irana, Bosne i Hercegovine te Kine U-23, a na klupskom se planu okušao u brojnim klubovima, uključujući i Rijeku, Dinamo, Osijek, Varteks, Hajduk, Zagreb i Zadar, pri čemu mu godine ne predstavljaju nikakvu zapreku.

Sretan rođendan treneru svih trenera!

Još vijesti