HNS > Sudačka komisija

Seminar nogometnih
sudaca i kontrolora
sudaca

08.07.2013.
Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca
foto: Drago Sopta/HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U pripremama za novu natjecateljsku 2013./2014. godinu, a posebice za uspješno suđenje utakmica Prve HNL, Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički 43. Seminar nogometnih sudaca i 17. Seminar kontrolora sudaca Prve HNL.

Seminar je održan od 05. – 07. srpnja 2013. u Hotelu "GOLFER 4“ u Svetom Martinu na Muri.

Stručni edukativni Seminar započeo je s radom prvi dan s predavanjem u svezi s Analizom suđenja sudaca i ocjenjivanja suđenja od strane Kontrolora sudaca Prve HNL.

U nastavku Seminara održano je vrlo zanimljivo predavanje dr. sportske psihologinje, gđe Renate Barić, na temu "Jezik tijela – alat vrhunskog nogometnog suca".

Nastavljeno je predavanje dr. Tomislava Vlahovića na temu "Prva pomoć životno ugroženim na terenu za igru" tj. kako će postupiti sudački tim u navedenom slučaju.

Na kraju dana obavljena je Provjera sudaca i Kontrolora iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

Drugi dan Seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti i sposobnosti (FIFA Fitness test) na stadionu ŠRC "MEĐIMURJA" u Čakovcu.

U popodnevnom nastavku Seminara nogometni suci radili su po grupama tzv. "workshopovima" (zasebno suci i pomoćni suci).

Na kraju razmjena mišljenja, zauzeti su zajednički stavovi u svezi primjene PNI na terenu za igru, a odnosi se na kaznene udarce, dosuđivanje prekršaja (izravni – neizravni slobodni udarac), stegovne mjere, pozicioniranje sudaca i pomoćnih sudaca te primjena zaleđa s naglaskom o izmjeni i dopuni PNI za 2013./2014. god.

Treći dan nogometni suci i pomoćni suci nastavili su s radom po grupama na terenu za igru.

Za kvalitetan rad na terenu koristili smo nogometno igralište NK "POLET" u Svetom Martinu na Muri.

Međunarodni sudac Ivan Bebek vrlo uspješno je prezentirao kako i na koji način trebaju postupiti dodatni pomoćni suci u timu sudaca u vođenju utakmice.

Također u prezentaciji rada pomoćnih sudaca uz pokazne vježbe na terenu koje su vrlo zahtjevne isti se moraju na drugačiji način pripremati i pratiti novi trend u pomoćnom suđenju.

U nadmetanju i igranju nogometa nogometni suci a pomoćne liste suđenja za gledanje lijepo su baratali loptom, a uspješniji i sretniji nogometni suci s liste za suđenje rezultatski bolji.

U završnom dijelu Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te zaključci i ukazane smjernice koje će se primijeniti u novoj natjecateljskoj 2013./2013. godini.

U novom prvenstvu 2013./2014. god. nogometni suci Prve HNL odlukom Izvršnog odbora HNS-a određivat će se selektivno s dodatnim pomoćnim sucima te sukladno Uefinom Sudačkom konvencijom nogometni suci i Kontrolori svoje naknade i smještaj riješit će putem Odjela za financiranje HNS-a.

U završnom govoru predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a. gosp. Dušan Kukić zaželio je nogometnim sucima i Kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju i da se pridržavaju primjene PNI i propisa HNS-a te da se ponašanju u skladu Kodeksa HNS-a.

Galeriju fotografija s održanog Seminara možete pronaći ovdje.

Još vijesti