HNL.hr

IFFHS: MAXtv Prva
liga 26. nogometna
liga na svijetu,
španjolska Primera i
dalje najbolja

22.01.2015.
IFFHS: MAXtv Prva liga 26. nogometna liga na svijetu, španjolska Primera i dalje najbolja
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

MAXtv Prva liga napredovala je za šest mjesta u 2014. godini na godišnjoj listi najboljih svjetskih nogometnih liga prema vrednovanju Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) i sada se nalazi na 26. mjestu s 538,5 bodova. Prethodne dvije godine (2012. i 2013.) naša liga bila je na 32. mjestu nakon velikog skoka u odnosu na poredak na kraju 2011. kada je "HNL" bila na 51. mjestu. Neposredno iza naše lige u poretku ostale su Turska i Austrija, a zanimljivo je da je MAXtv Prva liga najbolja rangirana liga od zemalja iz našeg najbližeg okruženja jer je tek na 41. mjestu Slovenija, Srbija na 44., Mađarska na 76. itd.

Vodeća pozicija i ove godine, peti puta za redom, pripala je španjolskoj Primeri koja je prikupila 1.259 bodova, ali sada je drugoplasirana talijanska Serie A sa 998 bodova koja je preskočila englesku Premierligu za 40 bodova.

Na četvrtom mjestu je argentinska Primera Division s 938 bodova dok je prošlogodišnja trećeplasirana njemačka Bundesliga (912) sada tek na petom mjestu.

Među prvih deset liga svijeta još su Brazil, Francuska, Portugal (napredak s 18. mjesta), Kolumbija i Paragvaj.

IFFHS rangira lige od 1991. godine, a do poretka najboljih svjetskih liga dolazi na temelju vrednovanja jakosti nacionalnih prvenstava i kupova te ostvarene rezultate klubova određene lige u međunarodnim klupskim natjecanjima.

Izvor: IFFHS

Još vijesti