HNS

Proslava uz humanitarne utakmice

Obilježen Svjetski
dan Roma

09.04.2016.
Obilježen Svjetski dan Roma
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U petak, 8. travnja, u prostorima i na terenima Nogometne akademije HNS-a obilježen je Svjetski dan Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine još od 1971., od prvog Svjetskog kongresa Roma održanog u Londonu. Tada su na Kongresu usvojeni romska zastava, službena himna Roma te sam naziv Rom, a usvojen je i romski jezik.

U prostorima i na terenima Nogometne akademije HNS-a održana je proslava Svjetskog dana Roma pod sloganom "Ujedinjeni loptom protiv rasizma, diskriminacije, nasilja i siromaštva" nakon čega su odigrane i malonogometne utakmice reprezentacija Roma Hrvatske, Hrvatskog Sabora, Islamske zajednice Hrvatske te svećenika Hrvatske.

"Prošlo je 45 godina od utemeljenja Svjetske organizacije Roma i otkada su usvojene naše zastava i himna te smo stoga održali prigodnu proslavu i humanitarne utakmice. Zadovoljni smo i jako sretni što je dan prošao itekako uspješno uz prisustvo mnogo uvaženih gostiju. No, ništa od toga ne bi bilo moguće bez suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom te se posebno zahvaljujem predsjedniku Davoru Šukeru i svim ljudima koji rade u Savezu zbog velikog ulaganja u razvoj sporta. Naš zajednički rad bazira se kako na nogometnim kampovima tako i na druženjima raznih reprezentacija ne samo u Hrvatskoj već i šire. Na taj način loptom, ili kako ja volim kazati čarobnom loptom, spajaju se svi ljudi diljem zemlje i uvažavaju sve nacije i manjine koje žive u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić.

foto: Arhiva HNS

"Druženje povodom Svjetskog dana Roma bilo je i edukativnog karaktera. Želimo poslati zajedničku poruku 'Ujedinjeni loptom protiv rasizma, diskriminacije, nasilja i siromaštva', naime, lopta je alat koji spaja cijeli svijet i njome rušimo sve predrasude. Upravo stoga zajedničkim radom s HNS-om želimo educirati kako navijače tako i mlađe dobne skupine u Hrvatskoj upravo kako bi umanjili rasizam, diskriminaciju, nasilje i siromaštvo", nadodao je Dedić koji je istoga dana posjetom informativno - multimedijskom centru HNS-a razveselio manju skupinu djece u dobi od deset do 14 godina.

"Čestitam Svjetski dan Roma. Savez je izuzetno ponosan na ostvarenu suradnju s Svjetskom organizacijom Roma, a posebice na jedinstvene kampove nacionalnih manjina koje smo zajednički organizirali. Nogomet uistinu ima potencijal spajati ljude i poticati toleranciju te nam je zbog toga izuzetno drago zbog odlične međusobne suradnje", kazao je u ime Hrvatskog nogometnog saveza član Izvršnog odbora HNS-a Stjepan Merkaš.

Još vijesti