HNS

Promjene u sustavu natjecanja

Novi formati Lige
nacija i europskih
kvalifikacija

26.01.2023.
Novi formati Lige nacija i europskih kvalifikacija
foto: Getty Images
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Europska nogometna federacija Uefa uvela je promjene u sustavu reprezentativnih natjecanja koje će stupiti na snagu u rujnu 2024. godine.

 

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u ožujku, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u studenom i završnog turnira koji se igra u lipnju.

Po sadašnjem formatu Lige nacija, pobjednici skupina elitnog razreda Lige A izborili su plasman na Final Four. Tako je Hrvatska koja je bila najbolja u skupini 1 izborila završni turnir na kojem će u polufinalu, 14. lipnja, igrati protiv Nizozemske, dok će se u drugom polufinalu dan poslije sastati Italija i Španjolska. Finale i susret za 3. mjesto igrat će se 18. lipnja.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija u sezoni 2024./25. uvodi se četvrtfinale, u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz skupina Lige A u ožujku igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalificirat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju i ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Lige A igrati protiv drugoplasiranih Lige B, a trećeplasirane momčadi Lige B protiv drugoplasiranih Lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ostaje isto da u Ligama B, C i D pobjednici skupina napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz skupina A, B i C ispadaju u niži razred. S obzirom da  Liga C ima četiri, a Liga D samo dvije skupine, dvije najlošije rangirane reprezentacije Lige C automatski će ispasti.

“Uvođenje Lige nacija bila je priča o uspjehu jer su prijateljske utakmice zamijenjene natjecateljskim. A sada, uvođenjem nove nokaut faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara”, istaknuo je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, odnosno europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novome će se ždrijebati 12 skupina od četiri i pet reprezentacija.

Pobjednici skupina kvalificirat će se izravno na EP ili SP, a dok će se drugoplasirane reprezentacije ili izravno kvalificirati, ili sudjelovati u utakmicama doigravanja (s momčadima Lige nacija za kvalifikacije za Euro). Novi format bit će implementiran poslije Europskog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj.

Uzgred, Uefa je ruskom Kazanju oduzela domaćinstvo europskog Superkupa ove godine. Umjesto u Rusiji, Superkup će se igrati u Ateni na stadionu Georgios Karaiskakis u srijedu 16. kolovoza.

Još vijesti

  • Kustić: "Pokazali smo spremnost razriješiti sve stvari"

    25.04.2024.

    Kustić: "Pokazali smo spremnost razriješiti sve stvari"

    Po završetku sjednice Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Marijan Kustić održao je konferenciju za medije. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić razgovarao je s...

  • Predsjednik Kustić čestitao Ivanu Biliću

    25.04.2024.

    Predsjednik Kustić čestitao Ivanu Biliću

    Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, uputio je čestitku Ivanu Biliću koji je izabran za novog predsjednika HNK Hajduk. Povodom imenovanja na vodeću funkcijsku splitskog kluba...

  • Održana redovna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza

    25.04.2024.

    Održana redovna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza

    U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn održana je redovna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, kojom je rukovodio predsjednik HNS-a Marijan Kustić. Predsjednik Kustić obratio se...

  • Kustić: "Sjajni rezultati plod su zajedničkog rada"

    25.04.2024.

    Kustić: "Sjajni rezultati plod su zajedničkog rada"

    Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, osvrnuo se na proteklo razdoblje u hrvatskom nogometu tijekom kojeg je ostvareno puno zapaženih uspjeha. Predsjednik Kustić pozdravio je...