Rudeš

Josip
Šimunić

Josip Šimunić
foto: HNS
pozicija:

branič

datum rođenja:

18.02.1978.

trenutni klub:

Dinamo

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS
  • Biografija

Klupska karijera:

Nakon što je prve nogometne korake napravio u rodnoj Australiji, Josip Šimunić je rano karijeru nastavio u Njemačkoj. Nakon teškog početka u HSV-u, Šimunić je sreću pronašao u Herthi gdje se tijekom 2000-ih nametnuo kao jedan od najboljih stopera Bundeslige. Nakon sezone 2008.-2009. dobio je i nagradu Kickera za najboljeg braniča lige, a nakon devet godina u Berlinu tog se ljeta pridružio ambicioznom Hoffenheimu. U završnici ljetnog prijelaznog roka 2011. godine, Šimunićeve usluge osigurao je zagrebački Dinamo.

 

Reprezentativna karijera:

Usprkos nogometnim počecima u Australiji, Šimunić je odabrao nastupati za Hrvatsku što se pokazalo odličnim potezom i za Hrvatsku i za Šimunića koji je postao jedna od legendi kvadratičastog dresa, a ta lijepa reprezentativna priča još traje. Debitirao je protiv Južne Koreje u prijateljskom ogledu u listopadu 2001., a manje od 12 godina kasnije protiv iste je reprezentacije proslavio svoj 100. nastup u dresu Hrvatske. Bio je integralni dio selekcije koja je nastupala na SP-ovima 2002. i 2006. te EP-ovima 2004., 2008. i 2012. Zbog uzvika "Za dom" nakon utakmice Hrvatska - Island u dodatnim kvalifikacijama za SP, FIFA je kaznila Šimunića s 10 utakmica kazne zbog čega je propustio SP u Brazilu.

Igrački profil:

Šimunić je staturom i gardom klasični stoper - svojom snagom i visinom dominira u duelu, kako u zraku tako i na zemlji - no hrvatske navijače osvojio je i svojim tehničkim mogućnostima koje uvelike nadmašuju ono što se očekuje od braniča. Nakon niza velikih partija u najvažnijim utakmicama Šimunić će ostati zauvijek zapisan kao jedan od najboljih obrambenih igrača hrvatske reprezentacije u njenoj povijesti.