HNL.hr

HHO: Izravna
prevencija navijačkog
nasilja-izvješće 32.
kola

23.04.2014.
HHO: Izravna prevencija navijačkog nasilja-izvješće 32. kola
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U okviru projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja" promatrači HHO-a pratili su utakmice 32.kola MAXtv Prve lige, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 NK Osijek-HNK Rijeka 2 : 0

Utakmica odigrana 19. travnja 2014. u Osijeku, na stadionu Gradski vrt, u 19.00 sati.

Na osječkom se gradskom stadionu okupilo blizu 3.000 gledatelja od kojih je bilo oko 250 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek), dok se gostujućih navijača, članova Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), okupilo svega tridesetak. Relativno mirna utakmica nije ipak prošla bez navijačkih ispada.  Tako su domaći navijači u dva navrata (9. i 77. minuta) zapjevali šovinističku poruku "Šugava Rijeko, puna si Srba, ne plači Rijeko, ima još vrba". Nije bilo reakcija službenih osoba! U 9. minuti Kohorta skandira "Riječke pičke", a Armada odgovara na isti način u 31. minuti skandirajući "Osječke pičke", što UEFA definira kao regionalni rasizam. "HNS pederi, nogomet ste sjebali" viču pripadnici Kohorte u 39. minuti, a isti usklik ponavlja Armada u 46. minuti. Kohorta u 71. minuti pali nekoliko baklji (2-3),  jednu bacaju na atletsku stazu, dok druga pada u sam teren, što su dežurni vatrogasci odmah ugasili. Armada u 84. i 86. minuti pali po nekoliko bljeskalica (5-6), te jednu dimnu bombu.

 HNK Hajduk-NK Lokomotiva -2:2

Utakmica odigrana u Splitu, na stadionu Poljud , 21. travnja pred oko 3.500 do 4.000 gledatelja, među kojima je bilo preko 1.500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), dok gostujućih navijača nije bilo. Splitski i zagrebački klub odigrali su korektnu utakmicu, uz već uobičajeni navijački "folklor".

Odmah na početku utakmice Torcida skandira  "I purgera i Riječana, i šakama i nogama, i bocama i letvama,  sve za našeg Hajduka", što su ponovili tri puta, a nastavili su, u 3. minuti, s "Purgerske pičke".

U 20. min. Torcida je razvila transparent "Marko Azapović, žrtva policijske brutalnosti", upalila dvije baklje, te skandirala "Hrvatska policija, mito i korupcija".  U 29. minuti skandiraju "HNS pederi, nogomet ste sjebali" i "Jebo vas Mamić".

Torcida u 49. minuti pali 5 dimnih bombi i 10-ak bengalki , a u 52-oj pale još  2 dimne bombe, te u 55. minuti  jednu bengalku.

U 60. minuti Torcida skandira sucu "Glupane", "Jebo vas Mamić", "Sudac Turčine, napuši se kurčine". Uslijedilo je potom "HNS pederi, nogomet ste sjebali" a odmah zatim "Gazi, gazi purgere", što je ostatak gledališta dočekao pljeskom.

U 86. minuti Torcida skandira "I purgera i Rječana, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka", što su opet ponovili tri puta.

GNK Dinamo-Hrvatski dragovoljac 5:0

Utakmica odigrana  22. travnja 2014.  u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 1500 gledatelja. Okupilo se i oko 400 pripadnika navijačke skupine BBB ( koji sebe nazivaju navijačima Dinama), smještenih na istočnoj tribini, te oko stotinu pripadnika navijačke skupine BBB fan klub, koja podržava postojeću upravu GNK Dinama. Članovi Fan cluba smjestili su se na sjevernoj tribini. Pripadnici BBB na istočnoj tribini, istakli su dva transparenta s prekriženom glavom Zdravka Mamića, što je, kako smo već u više navrata upozorili, suprotno pravilima UEFE koja takve natpise smatra pozivima na ubojstvo.

U 11?oj minuti BBB-istok u više navrata skandiraju "Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje'", što ponavljaju i u 45 minuti Poslije postignutog četvrtog gola, u 65.oj minuti BBB-istok, punih 15 minuta skandiraju "Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo.'"

U 71. minuti BBB-istok pale jednu baklju, a u 82. minuti skandiraju "Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje", te započinju napuštati stadion. Prilikom izlaska sa stadiona pjevaju "Doći će i taj dan, odjebat će narkoman". Istovremeno, dok oni odlaze sa stadiona, BBB fan klub na sjeveru pozdravlja njihovu protestnu gestu, pjevajući "A sad adio...'", a nakon toga im, upućuju pozdrav pjesmuljkom koji inače Zdravku Mamiću pjeva skupina BBB sa istoka, "Mi smo kanibali, zaklat ćemo vas, ubit ćemo vas, pojest ćemo vas".

Bio je to još jedan nedoličan završetak utakmice u kojoj je GNK Dinamo potvrdio naslov prvaka Prve HNL. Spomenimo u tom kontekstu, i da je Državno odvjetništvo u Karlovcu, nakon prošlotjedne tuče Hajdukovih i Dinamovih navijačkih skupina, pri čemu je bilo više ozlijeđenih osoba i nanesena poprilična materijalna šteta, uputilo Županijskom sudu u Karlovcu, zahtjev za pritvaranjem 12 osumnjičenika, zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo, dok je osmero osumnjičenika nakon ispitivanja pušteno na slobodu budući da iz kaznene prijave i dokumentacije ne proizlaze razlozi za podnošenje prijedloga za određivanje istražnog zatvora.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik

Još vijesti