HNL.hr

Još samo pet kola

01.05.2015.
Još samo pet kola
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Pred klubovima MAXtv Prve lige do kraja prvenstva u natjecateljskoj godini 2014./15 preostalo je još samo 5 kola. Momčadima je tako na raspolaganju ostala mogućnost osvajanja 15 mogućih bodova kojima mogu ostvariti (ili pokušati ostvariti) zacrtane ciljeve. Trenutni poredak nakon 31. kola pokazuje da niti jedna pozicija na tablici matematički nije određena: momčad Rijeke osigurala je osvajanje drugog mjesta, ali teoretski može još ugroziti i vodeći Dinamo kojem za potvrdu osvajanja prvog mjesta deseti puta za redom u prvenstvu nedostaju 3 boda (ili kiks Rijeke do kraja prvenstva).

Neizvjesna je borba za poziciju broj 3 koja osigurava sudjelovanje u kvalifikacijama za UEFA Europsku ligu: momčad Hajduka sa dvije uzastopne pobjede došla je u najbolju poziciju da do kraja sačuva trenutni plasman u konkurenciji s ostalim klubovima (Lokomotiva, Zagreb, Split?). Zasigurno će svi ovi klubovi sa zanimanjem ispratiti i utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Splita (20. svibnja): Split osvajanjem Kupa također osigurava nastup u kvalifikacijama Europa lige (od 2. kola) dok se u slučaju Dinamovog osvajanja kupa i izglednog osvajanja prvog mjesta u prvenstvu to pravo prebacuje na slijedeći plasirani klub u prvenstvu što znači da je i osvajanje 4. mjesta itekako važno.

Možda je ipak najzanimljivija situacija oko osiguranja ostanka u Prvoj ligi bez obzira na činjenicu da samo jedan klub izravno ispada iz najvišeg ranga dok će 9. plasirani imati priliku popravnog u kvalifikacijama s drugoplasiranim iz Druge HNL. Nakon 31. kola svakako su u najtežoj situaciji dvije posljednje plasirane momčadi Osijeka i Zadra koje su bodovno poravnate, ali samo 3 boda viška ništa ne garantira niti momčadi Istre 1961, a ni momčad Slaven Belupa se nikako ne smije opustiti bez obzira na popriličnih 8 bodova viška u odnosu na Osijek i Zadar.

Do kraja prvenstva raspored daje priliku svim momčadima da same oduče o svojim sudbinama: na vrhu će Dinamo (ako se to ne riješi ranije) pitanje potvrde osvajanja još jedne titule imati u zadnjem kolu na svom stadionu protiv Rijeke.

Osijek i Zadar odigrali su sve svoje četiri utakmice u prvenstvu nakon kojih je u međusobnom omjeru bolji Osijek što svakako nije nevažno jer odlučuje u slučaju istog broja bodova nakon 36. kola. Ali zato i Osijek i Zadar još imaju utakmice protiv Istre 1961 koja im je najbliža u poretku i praktično jedina prilika da ju u izravnim ogledima pokušaju zadržati na samom dnu ljestvice.

Podosta je još upitnika i nepoznanica iz ovogodišnjeg izdanja MAXtv Prve lige, no možda predstojeće utakmice 32. kola ponude odgovor na neka otvorena pitanja ili bar daju naznaku mogućeg raspleta.

Bez obzira na sve veću bodovnu važnost utakmica, nadajmo se da će do kraja prvenstva igrači zadržati visok nivo efikasnosti u realizaciji prilika: prosjek postignuti golova tijekom ovog prvenstva konstantno je visok, blizu prosjeka od 3 pogotka po utakmici što svrstava MAXtv Prvu ligu u sam vrh nacionalnih prvenstava svih članica UEFA-e.

Još vijesti